Przepis na pikantna brukselka

Brukselka inaczej zwana kapustą brukselską, swoją nazwę zawdzięcza stolicy Belgii - Brukseli. W Belgii uprawiana jest od stuleci, ale znalazła uznanie w całej Europie. Również w Polsce potrawy z Zobacz więcej
blankariot
blankariot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eatyourdream
pikantny ryż z brukselkami

pikantny ryż z brukselkami 469

Styczeń miesiącem dość pracowitym, a więc i dania nie będą za bardzo skomplikowane i czasochłonne, co nie znaczy, że niezdrowe :) Dziś propozycja na bardzo prosty i pikantny ryż w towarzystwie Zobacz więcej
I znowu rybka. Tym razem będzie to sola- jej zwarte mięso idealnie nadaje się do rolowania i jest gwarantem, że tak przygotowane roladki nie rozpadną się podczas pieczenia. Rybkę zawinęłam w lekko Zobacz więcej
Niektórzy uważają ją za zmorę z dzieciństwa, ja jednak zawsze lubiłam te małe zielone główki i wyławiałam je z zupy, a moje dzieci też się upominały o brukselkę, gdy na obiad była tradycyjna zimowa Zobacz więcej
Składniki: 300 g surowego chudego boczku 100 mln śmietany kremówki (36%) szkl. wody lub bulionu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju do smażenia sól pieprze 1 papryczka chili Dodatkowo: 0,5 Zobacz więcej
Składniki: 300 g surowego chudego boczku 100 mln śmietany kremówki (36%) szkl. wody lub bulionu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju do smażenia sól pieprze 1 papryczka chili Dodatkowo: 0,5 Zobacz więcej
Taki pasztet to dobra, pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspa marty
Brukselka

Brukselka 4399

Nigdy nie była moim ulubionym warzywem, ale teraz już jest. Dzięki temu przepisowi, który znalazłam w książce Gwyneth Paltrow " Notes from my kitchen table". Pani Paltrow twierdzi, że przekonała wielu Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zufikowo
Pieczona brukselka na dwa sposoby

Pieczona brukselka na dwa sposoby 199

Bardzo lubię brukselkę i jestem wyjątkiem w rodzinie - najczęściej sama ją zjadam. Skoro tak, to przyrządziłam ją na swój smak ;-) Pieczona była moim debiutem i teraz wolę ją od gotowanej, jest Zobacz więcej
Smyk
Smyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smykwkuchni.blogspot.com
Karmelizowana brukselka

Karmelizowana brukselka 52

Brukselka, jeśli nie lubisz tego warzywa to znaczy, że nie jadłeś nigdy karmelizowanej! Mniaammmm! Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr... Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Brukselka w sosie pomidorowym

Brukselka w sosie pomidorowym 321

Brukselka należy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z Belgii, a jej nazwa wywodzi się od stolicy tego kraju. Brukselka to zdrowie na talerzu. Jest bogata w witaminy E, K, H, witaminy z grupy B i Zobacz więcej
Dla wielu brukselka to utrapienie dzieciństwa...Nie ten smak, zapach...Według nas to warzywo z tych, które albo się kocha, albo nienawidzi. Żartobliwie mówimy o niej: "ta niedobra, że aż dobra" i Zobacz więcej
Brukselka z kiełbasą i jajami przepiórczymi – tylko trzy składniki, a efekt bardzo smaczny. Polecam. Używam tu salsicci – bezglutenowej, pikantnej włoskiej kiełbasy, która doskonale zastępuje chorizo. Zobacz więcej
Nigdy nie pałałam miłością do brukselki. Zawsze kojarzyła mi się z niemiłą niespodzianką w zupie jarzynowej. Smakowała dziwnie, trochę gorzko i zawsze zostawała na talerzu. Ale odwiedzając różne blogi Zobacz więcej
Nadziewane zapiekane brukselki to idealna przekąska, którą można zjeść na raz! Lekko słona, lekko pikantna z kawałkami orzechów to raj dla podniebienia! Składniki na zapiekane brukselki: 500 g Zobacz więcej
Brukselka...to może zabrzmi dość dziwnie,ale sama zastanawiam się,czy ją lubię,czy też nie.Na ile ją lubię a na ile nie.Czy bardziej ja lubię,czy bardziej jej nie lubię... :) Przeważnie jadana przeze Zobacz więcej
Moja misja, żeby do wiosny zjeść wszystkie sezonowe warzywa i owoce opisane w poście o zimowej sezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one grały główne skrzypce. Zostały mi Zobacz więcej
Przygotowana w ten sposób brukselka jest chrupiąca i pikantna. Powinna przekonać nawet tych, co za nią nie przepadają. A szkoda, warto spróbować :) Lista zakupów dla 4-6 osób: 1 kg brukselki 2 duże Zobacz więcej
Strony Strona główna Śniadania Dania główne Desery Przekąski Podróże kulinarne O nas/Kontakt wtorek, 2 kwietnia 2013 BRUKSELKA - z czym to się je??? Autor: Omnomnom-blog kulinarny Bardzo, ale to Zobacz więcej