pikantna brukselka

Styczeń miesiącem dość pracowitym, a więc i dania nie będą za bardzo skomplikowane i czasochłonne, co nie znaczy, że niezdrowe :) Dziś propozycja na bardzo prosty i pikantny ryż w towarzystwie Zobacz więcej
dominującym smaku papryki i oliwek. Uzupełnieniem całości są ciemne oliwki, świeża bazylia i szałwia. Zapieczone roladki podałam z kremowym sosem na bazie tego samego serka, który znalazł się w Zobacz więcej
Brukselka inaczej zwana kapustą brukselską, swoją nazwę zawdzięcza stolicy Belgii - Brukseli. W Belgii uprawiana jest od stuleci, ale znalazła uznanie w całej Europie. Również w Polsce potrawy z Zobacz więcej
Składniki: 300 g surowego chudego boczku 100 mln śmietany kremówki (36%) szkl. wody lub bulionu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju do smażenia sól pieprze 1 papryczka chili Dodatkowo: 0,5 Zobacz więcej
Składniki: 300 g surowego chudego boczku 100 mln śmietany kremówki (36%) szkl. wody lub bulionu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju do smażenia sól pieprze 1 papryczka chili Dodatkowo: 0,5 Zobacz więcej
Taki pasztet to dobra, pełna błonnika przekąska lub pomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z Zobacz więcej
Jak ja kocham zupy w wersji krem ojjjjj nie wyobrażam sobie życia ani tygodnia bez zjedzenia zupy :) Dzisiaj trochę pikantnie i brukselkowo - wiele Osób nie lubi a ja kocham idealnie pasuję do tej Zobacz więcej
Składniki: pierś kurczaka (przyprawy: curry, kurkuma, sól morska z pieprzem, pieprz cayenne, bazylia suszona, sos sojowy) ziarenka słonecznika makaron pełnoziarnisty trochę rosołu do podlania kurczaka Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Sosy sriracha i harissa

Sosy sriracha i harissa 666

0
Sriracha i harissa to dwa wspaniałe sosy zrobione z ostrych papryczek chilli. Zasmakują również tym, którzy nie lubią pikantnego, wystarczy dodać sosu mniej, bo smakują pysznie. Sriracha składa się z Zobacz więcej
Zupa jarzynowa słodko-pikantna Składniki: 2-3 litry bulionu z kurczaka lub: 1 kostka do zrobienia bulionu 1 por- biała część 2 duże marchewki 5 średnich ziemniaków Kilkanaście brukselek 1 pietruszka 1 Zobacz więcej
Jeśli do tej pory baliście się brukselek, musicie koniecznie wypróbować tę pastę. Nie dość, że jest bardzo prosta w wykonaniu, tania i wybitnie zdrowa, to na dodatek zmienia dotychczasowe postrzeganie Zobacz więcej
Kathy25
Kathy25 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zmyslsmaku
Szaszłyki na ostro

Szaszłyki na ostro 89

0
Składniki: 60 dag mielonej wieprzowiny,10 dag zielonych,marynowanych oliwek,pół strąka czerwonej,marynowanej papryki,3 łyżki marynowanych pieczarek,2 jajka,1 cebula,2 ząbki czosnku,6 łyżek tartej Zobacz więcej
Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z Zobacz więcej
Dziś na drugie wykorzystałam mięsko i marchewkę z rosołu. Zmieliłam je , doprawiłam tymiankiem i zapiekłam z brukselką między dwoma warstwamibrązowegoryżu . Ryż zapiekany z mięsem i warzywami. 1 Zobacz więcej
Pyszna, pikantna, lekko chrupiąca brukselka z dodatkiem azjatyckich sosów i papryczki chilli. Idealna jako dodatek do dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki Zobacz więcej
Dania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Zobacz więcej
Przygotowana w ten sposób brukselka jest chrupiąca i pikantna. Powinna przekonać nawet tych, co za nią nie przepadają. A szkoda, warto spróbować :) Lista zakupów dla 4-6 osób: 1 kg brukselki 2 duże Zobacz więcej
Powoli z lekkich, chłodnych zupek przechodzimy na cięższe i rozgrzewające. Nikogo zapewne to nie zdziwi biorąc pod uwagę temperaturę za oknem;) Na straganach kończą się ogórki, pomidory czy fasolka Zobacz więcej
kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól 12,5 dkg ryż basmati Zobacz więcej
asiek
asiek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szalona Kuchnia
Jednoręki bandyta ;)

Jednoręki bandyta ;) 47

0
doprawiamy w razie potrzeby odrobiną cukru, soli, pieprzu i odparowujemy jeśli jest zbyt rzadki. Ani sos ani kurak nie są słodkie - cynamon wbrew temu co sądzi większość osób jest pikantny. Kuraczka Zobacz więcej