pikantna potrawa z papryki

Cześć! Na wstępie chcę tylko napisać, że wprowadziłam parę zmian w wyglądzie bloga, dlatego wstrzymałam się z dodawaniem jakichkolwiek przepisów. Wszystko już działa tak jak należy i tak jak chciałam Zobacz więcej
Dziś szybki pomysł na pyszny posiłek Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie. Danie, które sprawdzi się doskonale na obiad czy sytą kolację. Pitę można przygotować na naprawdę Zobacz więcej
Kochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im Zobacz więcej
Długie przerwy w różnych sprawach są czasami potrzebne. Na zebranie myśli, powrót z dobrą energią, na gromadzenie nowych doznań, na inne spojrzenie. Wiosna to dobry czas na uruchomienie machiny Zobacz więcej
I dziś dalej jesteśmy we Włoszech. Polenta (wł. polenta z łac. pollenta) to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki Zobacz więcej
"Siostra Maria- Dania i potrawy z grilla" wydawnictwa Martel to kolejna książka z serii Siostry Marii. W tej serii każdy znajdzie coś dla siebie ciekawego, od przepisów na ciastka, ciasta, desery, są Zobacz więcej
OMG, ale ta zupa jest pyszna! Mega rozgrzewająca i pikantna! Wikipediagłosi, że Caldo Verde, to portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami oraz oliwą z oliwek, ale opcjonalnie można ją wzbogacić Zobacz więcej
Niedzielny poranek. Wszyscy śpią. Jest spokojnie. Chciałabym powiedzieć,że bardzo cicho,ale nie byłoby to prawdą. Pan za oknem dość intensywnie szurał łopatą. Śnieg w końcu sam się nie odgarnie. Więc Zobacz więcej
Gulasz z wołowiny z dodatkiem papryki, cukinii, papryczki chilli i czerwonego wina to moja propozycja na zimowy obiad. Jest sycący, aromatyczny, klasyczny i w zimowe dni z kaszą gryczaną smakuje Zobacz więcej
Tym co regularnie do mnie zaglądają to Siostry Marii nie muszę im przedstawiać, bo już opisywałam kilka jej książek :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać książkę, która jakiś czas temu wyszła z drukarni z Zobacz więcej
Piękne, a zarazem proste wzornictwo nawiązujące do klasycznej brytfanny przełożone na garnek rzymski Trend. Nowy garnek rzymski Trend został zaprezentowany po raz pierwszy w lutym na targach Ambiente Zobacz więcej
Pozostaję w klimacie kuchni amerykańskiej i dań jednogarnkowych, które znakomicie smakują po przegryzieniu smaków i odgrzaniu następnego dnia. Gumbo ma tyle odsłon, ile kuchni domowych, w których się Zobacz więcej
Kaczka z pomarańczami z „najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku. Kaczka, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 250-300 ml bulionu, sól, pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z Zobacz więcej
Przeglądając moją biblioteczkę ze starymi książkami kucharskimi, trafiłam na przepis na potrawę z kaczek z pomarańczowym sosem, w „730 obiadów”Makarego. Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i Zobacz więcej
Tofucznica to przykład nazwy, która odstrasza bardziej niż „bycze jądra w sosie własnym”. No ale cóż zrobić, skoro tofucznica jest pyszna? Przełknąć nazwę i gotować! Jeśli ktoś ma propozycje na lepszą Zobacz więcej
Dzień pikantnych potraw: Pikantna zupa z soczewicy Tyle rzeczy do zrobienia, a dzień za krótki! W takich momentach najlepiej na mnie działa miseczka gorącej, ostrej zupy, która od razu stawia na nogi. Zobacz więcej
Jedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przyprawtajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez Zobacz więcej
Chakchouka (Shakshouka) to danie kuchni Północnej Afryki. Jest to jednogarnkowa potrawa z papryki, pomidorów i cebuli zapiekana z jajkami, pachnąca aromatycznymi przyprawami. Zrobiłem ją zimą i Zobacz więcej
Dania jednogarnkowe - proste, szybkie, smaczne - lubi je niemal każdy. U mnie dość często na stole. Dzisiejsza fasolka z papryką, choć podobna nieco do fasolki po bretońsku, to jednak w smaku bardzo Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
Adżika sos z papryki, pikantny

Adżika sos z papryki, pikantny 1896

Adżika dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Turcji oraz Rosji. Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli,czosnku ziół oraz orzecha włoskiego. Adżika ma Zobacz więcej