pikle koreańskie

Nie wiem jak to się stało, że dotąd nie podzieliłam się z wami przepisem na te koreańskie pikle. Są pyszne i nie skłamię, jeśli powiem, że na stałe zagościły w naszej kuchni. Obok kimchi, koreańskiej Zobacz więcej
i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia Zobacz więcej
dodatków. U mnie znajdą się kimchi, smażone tofu, pikle z ogórka i marchewka z sezamem - czy to autentyczne, nie dowiem się przed podróżą do Korei. Czy dobre - powiem od razu. Bardzo. Nie jest też Zobacz więcej
potrawa z kiszonymi piklami koreańskimi. Ja uwielbiam te smaki Jest to potrawa na bazie wołowiny i cukini, smażona w sezamie bardzo smaczna kompozycja, następnym razem dowiem się coś więcej co jest Zobacz więcej
, przy czym jedna wyraźnie była przypalona „na czarno”. W hamburgerach oprócz mięsa i sera znajdziemy także sałatę lodową, pomidora, cebulę i pikle. Generalnie, gdyby nie bułka hamburgery byłyby Zobacz więcej
, słynnych koreańskich placków z zielona cebulką, legendarnych hamburgerów z White Castle i hot dogów z 7-Eleven. Ja, być może szczęśliwie, nie widzę tych wszystkich zapożyczeń. A bułeczki mogę jeść Zobacz więcej
annazona
annazona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dania kontra ania
Edo Fusion (Kraków)

Edo Fusion (Kraków) 158

0
, niezjadliwych pikli kimchi, które nie powinny zostać wydane (Edo ma u mnie za to dużego minusa). Samo danie miało dość zaskakującą teksturę, bo dip słodko-ostro-kwaśny z sezamem oblepiał na wpół Zobacz więcej
-słono-ostro-kwaśnym (kiedy już się podfermentuje) sosie. Bardzo łatwe i przyjemne do przyrządzenia: potem taką rzepę można dodawać do przeróżnych zup (zrobimy sobie zupę kiełkową z niej:)), stosować Zobacz więcej
sałatki wakame w słoiczku, która jest wyraźnie kwaśna, ale mimo tego smak glonów nadal przyjemnie wybrzmiewa. Estetyka brunchu jest przyjemna dla oka, a otwarta książka z instrukcjami jak zrobić ssam Zobacz więcej
dobre jak słyszałam. I muszą stwierdzić, że w Moaburger wydają mi się jednak trochę smaczniejsze, lepiej doprawione. Z kolei te widoczne na zdjęciach poniżej były ciekawiej skomponowane. Mój nazywał Zobacz więcej
do niego pikle, znajdujące się zreguły na stole, polecam zwłaszcza imbir iburak (ewentualnie śliwkę, chociaż ta najlepiej smakuje zsamym ryżem). (pikle dokare raisu) Najedzone, ruszyłyśmy dalej. Zobacz więcej
okulinariach rozmawiają tak chętnie i rzeczowo, jak Brytyjczycy o pogodzie. W dalszej części autorka dość szczegółowo opisuje typy japońskich potraw, wymieniając m.in. dania serwowane na surowo, np. Zobacz więcej
były wysokiej jakości produkty sezonowe i regionalne. * Siekana wołowina, dym z leśnej szyszki, warzywa z rusztu * Consomme z dzikiego łososia, pieczone mięso łososia * Płatki wędzonej na zimno Zobacz więcej
miejscem do zaopatrzenia się w kuchenne utensylia. Talerze do thali, kubki do lassi ze stali nierdzewnej, niezliczone miseczki na pikle, czy drewniany smukły wałek (wraz z deską) do robienia roti Zobacz więcej