pikle warzywne

Przyznajemy, że w tym roku jeszcze przetworów warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-) Takie kolorowe pikle robimy co Zobacz więcej
Warzywne frytki z piekarnika + dip chrzanowy z piklami Chrzan... Im bliżej świąt tym bardziej mam na niego ochotę. Z sosem chrzanowym na ciepło w wykonaniu naszej mamy niewiele może się równać... Zobacz więcej
Mam dla was propozycje na pikle z warzyw, fajny dodatek do obiadów, ale tez do sałatek. Kolorowe warzywa ślicznie wyglądają w domowej spiżarni i są chętnie zjadane :) Dzisiaj propozycja jesienna. Zobacz więcej
laaisve
laaisve Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Garów
Pikle warzywne z curry

Pikle warzywne z curry 718

1
Prosty w wykonaniu i pyszny dodatek do kanapek i obiadów, a zarazem kolejny przepis inspirowany książką ,,Swojsko" Państwa Szaciłło. Składniki (na 2 litrowe słoiki): 500 ml octu jabłkowego 200 gr Zobacz więcej
Ten przepis lubię najbardziej z przetworów słoikowych. Prezentuje się bardzo kolorowo i tak naprawdę jego zawartość zależy od naszej inwencji twórczej. Ja do słoika zapakowałam ogórki, cukinię, Zobacz więcej
Nie mam działki ani ogródka więc bazuję na kupionych warzywach, ale lubię mieć w domu pod ręką trochę słoików z przetworami. Przyprawiam je w/g własnego smaku i dodaję składniki jakie lubimy. Zimą Zobacz więcej
Serowa terrina z pstrąga z dodatkiem pasty kawiorowej może być jedną z propozycji na wigilijny stół. Bardzo delikatna, mimo chrzanowego posmaku, dobrze się komponuje z octowymi piklami. Myślę, że Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki ogrodu
PRZETWORY

PRZETWORY 1885

3
OWOCOWE Kompot z truskawek Wiśnie drylowane w kompocie Sok z czarnych porzeczek na liściach wiśni Galaretka z jabłek i czerwonej porzeczki Dżem jabłkowo-agrestowy Dżem jabłkowo-malinowy Dżem Zobacz więcej
w mniejszych ilościach z uwagi na ostrość. Ja dzisiaj zrobiłam warzywa z patelni z sosem red thai i makaronem sojowym. Sos doskonale pasuje do naturalnego smaku warzyw, jest lekko słodki i pikantny. Zobacz więcej
Moją spiżarka jest mała i niestety, mieści się w niej dużo mniej przetworów niż bym chciała. Ale jakoś musi to nam wystarczyć i nawet nie świeci pustkami kiedy przychodzi wiosna. Przygotowuję w ciągu Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Szpinak z piklami

Szpinak z piklami 145

0
Tym razem trochę inna sałatka. Poza świeżym szpinakiem (baby), tylko pikle. Może nie klasyczne pikle (jak się właśnie dowiedziałam, tomieszankaogórków,marchwi,dyni,cebulii zielonychpomidorówwmarynacie Zobacz więcej
, ananasa i pikle kroimy w gruba kostkę (z wyjątkiem pomidorków i oliwek), cebulę w grubsze plastry. Warzywa nadziewamy na patyczki naprzemiennie aż do wyczerpania składników. Za pomocą pędzelka Zobacz więcej
kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z Zobacz więcej
Danie powstało z potrzeby chwili. Miałam zrobić coś szybkiego i tak krótkim namyśle zrobiłam danie można nawet powiedzieć jednogarnkowe, gdyby nie fakt, że makaron ugotowałam oddzielnie. Ugotowanie Zobacz więcej
Wczoraj miałam przyjemność uczestniczyć w pikniku Warszawskiej Grupy Czarnej Oliwki, którego główną atrakcją był dzik opiekany na ruszcie. Został on przyrządzony przez jednego z kolegów z grupy, który Zobacz więcej
. Zamiast kiszonego kalafiora możecie użyć kiszonego ogórka lub innych pikli. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2-2,5 szklankibulionu warzywnegolub wody 6 łyżek oleju 1 łyżka drobno Zobacz więcej
ryżu, ciapaty (lub innego pieczywa np. puri), dalu, curry, warzyw, różnych sosów oraz pikli, chatneya i deseru. W zależności od miejsca, zasobności restauracji oraz regionu Tali wygląda oraz smakuje Zobacz więcej
jacekwkuchni
jacekwkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jacekwkuchni
Co zjeść w Nepalu?

Co zjeść w Nepalu? 109

0
celsjusza postanowiłem na czas podróży przejść na wegetarianizm, więc zawsze wybieram te z warzywami. W Himalajach serwowane są również z tuńczykiem i serem. Daniem narodowym jest jednak Dal Bhat. Zobacz więcej
uzupełniać listę. Czytaj też: Jak używać ziół Bób: bazylia, Botwinka: gałka muszkatołowa, lubczyk, Brukselka: gałka muszkatołowa, Chleb: kminek, Cielęcina: estragon, gałka muszkatołowa, lubczyk, Zobacz więcej
pierwszy kupiłam u Pana Ziółko ziółko zwane pachnotką, a bardziej na świecie znane pod nazwą shiso. Te aromatyczne, azjatyckie liście pojawiają się w bardzo wielu orientalnych przepisach, zaczęłam Zobacz więcej