pikle wietnamskie

{{headerMessage}}
Załapaliśmy się na prapremierę nowego foodtracka z wietnamskim ulicznym jedzeniem. W jego menu znajdziecie to, czego brakowało na mieście: słynne bagietki bánh mì wypełnione wieprzowiną w formach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Raz już pisałam o moim ulubionym francusko-wietnamskim wynalazku, kanapce banh-mi. Podobne kanapki serwowałam też na gościnnych występach na czerwcowym Targu Śniadaniowym. Dzisiaj przepis podobny, ale Zobacz więcej
OlaMała
OlaMała Obserwuj blogaObserwujesz bloga
omg fatcat
Đồ Chua

Đồ Chua 61

0
{{headerMessage}}
mięsiwem i sosem na bazie majonezu. Ja swoje pikle przyprawiam dodatkowo kilkoma plasterkami ostrej papryczki. Składniki na 4-6 takich słoiczków jak na zdjęciu lub około litrowy słoik 1 szklanka octu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
potrawa z kiszonymi piklami koreańskimi. Ja uwielbiam te smaki Jest to potrawa na bazie wołowiny i cukini, smażona w sezamie bardzo smaczna kompozycja, następnym razem dowiem się coś więcej co jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
patelnię przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie podnosimy pokrywkę i na ostrym ogniu odparowujemy powstałą zalewę. Kiedy żeberka zaczną się smażyć zmniejszamy ogień i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wg wzoru :) Moją wkładką na początek był smażony w sosie sojowym panir, bo tylko to znalazłam tym razem w lodówce ale najlepiej wydaje się sprawdzić tu wędzone tofu, sojowe mięso, wędlina, kurczak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wnętrzem, które sprawia wrażenie nadmuchanego. Nie zatyka, ale też bardzo szybko traci swoją konsystencję i staje się gumowa. Do bagietki trafia najczęściej majonez/masło/margaryna, sos sojowy/sos Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pozostałych dodatków czyli chrupiącego świeżego ogórka, listków kolendry i chili. Wieprzowina doprawiona jest czosnkiem i sosem rybnym przez co zyskuje wielowymiarowy, głęboki smak w którym dominuje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj przedstawiamy Wam mały dodatek potrzebny do wietnamskich bánh mì, który oczywiście może sprawdzić się również jako dodatek do innych potraw. Pikle dodają dodatkowej chrupkości i świeżości oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bánh mì to bardzo prosta, przepyszna wietnamska kanapka. Jej podstawą jest bagietka, która pojawiła się z Wietnamie wraz z francuskimi kolonizatorami, wypełnienie stanowią typowe dla kuchni Zobacz więcej
WiktoriaG
WiktoriaG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyza made in Poland
Viet Street Food Bistro

Viet Street Food Bistro 63

3
{{headerMessage}}
i jajka z niespodzianką! Jeszcze niedawno większość z nas nawet nie wiedziała, że to jadalne, a teraz śnią nam się po nocach ryżowe pyzy w liściach bananowca. A jak jeszcze rozstawili grilla z bun Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryżowe pyzy z wieprzowiną i grzybami mun, zawijane w liść palmowy + pikle i sosyXôi mặn thập cẩm – ryż kleisty z dodatkami (cynamonową szynką, prażoną szalotką, nitkami suszonej wieprzowiny)Bánh khúc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jako miłośniczce steków wołowych było mi trudno się powstrzymać, by jako dodatek nie wybrać grillowanej wołowiny :) Jednak oprócz mięsnego komponentu, najważniejsze w tej kanapce są zdecydowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i w piekarniku. Z upieczonego mięsa można stworzyć przeróżne kanapki, każdą z innymi dodatkami. Dziś przygotowałam trzy kanapkowe propozycje z indykiem w roli głównej: Z majonezem żurawinowym, serem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się podejściu Polaków do estetyki jedzenia (sałata, jako dekoracja do wszystkiego, powoli odchodzi do lamusa). Blogosfera robi też konfitury, nalewki, pikle itd. Blogi kulinarne to ciekawe i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Widzisz czyjeś wady, a mimo tego je akceptujesz. Sekretem udanej banh mi jest puszysta bułeczka z zabójczym glutenem (do której dodaję kurkumę lub musującą witaminę C), orientalny sos na bazie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wodzie (najlepiej z kostkami lodu), aby skórka była sprężysta. Osuszamy i nacinamy wzdłuż palców, skórę odrywamy lub okrawamy, pamiętając o dokładnym wycięciu wszelkich żyłek. Kroimy w paski. Cebule Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w.) to nawet bez sosu rybnego danie będzie smakowało Azją Południowo-Wschodnią. Zamiast zwijać sajgonki w stylu polskiego krokieta lepiej zastosować metodę w której tylko jeden koniec jest zamknięty. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Stadionie X-lecia. Jeśli z tej podróży w przeszłość chcesz na dodatek wrócić najedzony pozwól się nam poprowadzić, bo łatwo tu wpaść w sidła kurczaka w cieście i sajgonek smażonych w starym tłuszczu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się to zmieniać kiedy Francuzi opuścili kraj. Miejsce szynki zastąpiła przepyszna wieprzowina oraz ogromny wachlarz warzyw i pikli. Dziś można powiedzieć, że jest to jedno z najbardziej znanych Zobacz więcej