pikle wietnamskie

{{headerMessage}}
Załapaliśmy się na prapremierę nowego foodtracka z wietnamskim ulicznym jedzeniem. W jego menu znajdziecie to, czego brakowało na mieście: słynne bagietki bánh mì wypełnione wieprzowiną w formach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Raz już pisałam o moim ulubionym francusko-wietnamskim wynalazku, kanapce banh-mi. Podobne kanapki serwowałam też na gościnnych występach na czerwcowym Targu Śniadaniowym. Dzisiaj przepis podobny, ale Zobacz więcej
OlaMała
OlaMała Obserwuj blogaObserwujesz bloga
omg fatcat
Đồ Chua

Đồ Chua 60

0
{{headerMessage}}
mięsiwem i sosem na bazie majonezu. Ja swoje pikle przyprawiam dodatkowo kilkoma plasterkami ostrej papryczki. Składniki na 4-6 takich słoiczków jak na zdjęciu lub około litrowy słoik 1 szklanka octu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
potrawa z kiszonymi piklami koreańskimi. Ja uwielbiam te smaki Jest to potrawa na bazie wołowiny i cukini, smażona w sezamie bardzo smaczna kompozycja, następnym razem dowiem się coś więcej co jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
patelnię przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie podnosimy pokrywkę i na ostrym ogniu odparowujemy powstałą zalewę. Kiedy żeberka zaczną się smażyć zmniejszamy ogień i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wg wzoru :) Moją wkładką na początek był smażony w sosie sojowym panir, bo tylko to znalazłam tym razem w lodówce ale najlepiej wydaje się sprawdzić tu wędzone tofu, sojowe mięso, wędlina, kurczak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bánh mì to po wietnamsku pieczywo, ale na całym świecie (w 2011 wyraz ten trafił do Oxford English Dictionary) kojarzone są jednoznacznie z kanapkami idealnymi. Jak to zwykle bywa w azjatyckich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś wietnamski street food, który staje się coraz popularniejszy na całym świecie. Wietnamska kanapka banh mi. Co w niej wyjątkowego? Jest pyszna! Aby zrobić ją w swoim domu najpierw musimy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj przedstawiamy Wam mały dodatek potrzebny do wietnamskich bánh mì, który oczywiście może sprawdzić się również jako dodatek do innych potraw. Pikle dodają dodatkowej chrupkości i świeżości oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bánh mì to bardzo prosta, przepyszna wietnamska kanapka. Jej podstawą jest bagietka, która pojawiła się z Wietnamie wraz z francuskimi kolonizatorami, wypełnienie stanowią typowe dla kuchni Zobacz więcej
WiktoriaG
WiktoriaG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyza made in Poland
Viet Street Food Bistro

Viet Street Food Bistro 58

3
{{headerMessage}}
się foodtrucka z czerwoną flagą z gwiazdą wywołało niemałe zamieszanie zwłaszcza, że oprócz klasyków takich jak zupa pho i bagietki banh mi, zaczęli serwować spod lady specjały o jakich nam – Polakom Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryżowe pyzy z wieprzowiną i grzybami mun, zawijane w liść palmowy + pikle i sosyXôi mặn thập cẩm – ryż kleisty z dodatkami (cynamonową szynką, prażoną szalotką, nitkami suszonej wieprzowiny)Bánh khúc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Jako miłośniczce steków wołowych było mi trudno się powstrzymać, by jako dodatek nie wybrać grillowanej wołowiny :) Jednak oprócz mięsnego komponentu, najważniejsze w tej kanapce są zdecydowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i w piekarniku. Z upieczonego mięsa można stworzyć przeróżne kanapki, każdą z innymi dodatkami. Dziś przygotowałam trzy kanapkowe propozycje z indykiem w roli głównej: Z majonezem żurawinowym, serem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się podejściu Polaków do estetyki jedzenia (sałata, jako dekoracja do wszystkiego, powoli odchodzi do lamusa). Blogosfera robi też konfitury, nalewki, pikle itd. Blogi kulinarne to ciekawe i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Widzisz czyjeś wady, a mimo tego je akceptujesz. Sekretem udanej banh mi jest puszysta bułeczka z zabójczym glutenem (do której dodaję kurkumę lub musującą witaminę C), orientalny sos na bazie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wodzie (najlepiej z kostkami lodu), aby skórka była sprężysta. Osuszamy i nacinamy wzdłuż palców, skórę odrywamy lub okrawamy, pamiętając o dokładnym wycięciu wszelkich żyłek. Kroimy w paski. Cebule Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(nem chua), gotowanymi świńskimi uszami. Możliwe jest również dodawanie niedojrzałych owoców np. bananów oraz karamboli. To sosy decydują o ostatecznym smaku spring rollsów. Świetnie nada się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
której się stołujecie! Kiedy rozpoczyna się handel i jest jeszcze ciemno miską gorącej zupy rozgrzewają się wietnamscy handlarze. Wiedzą, co robią. bún chả: cienki makaron ryżowy, grillowany boczek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się to zmieniać kiedy Francuzi opuścili kraj. Miejsce szynki zastąpiła przepyszna wieprzowina oraz ogromny wachlarz warzyw i pikli. Dziś można powiedzieć, że jest to jedno z najbardziej znanych Zobacz więcej