pikle wietnamskie

Załapaliśmy się na prapremierę nowego foodtracka z wietnamskim ulicznym jedzeniem. W jego menu znajdziecie to, czego brakowało na mieście: słynne bagietki bánh mì wypełnione wieprzowiną w formach Zobacz więcej
Raz już pisałam o moim ulubionym francusko-wietnamskim wynalazku, kanapce banh-mi. Podobne kanapki serwowałam też na gościnnych występach na czerwcowym Targu Śniadaniowym. Dzisiaj przepis podobny, ale Zobacz więcej
OlaMała
OlaMała Obserwuj blogaObserwujesz bloga
omg fatcat
Đồ Chua

Đồ Chua 52

0
mięsiwem i sosem na bazie majonezu. Ja swoje pikle przyprawiam dodatkowo kilkoma plasterkami ostrej papryczki. Składniki na 4-6 takich słoiczków jak na zdjęciu lub około litrowy słoik 1 szklanka octu Zobacz więcej
potrawa z kiszonymi piklami koreańskimi. Ja uwielbiam te smaki Jest to potrawa na bazie wołowiny i cukini, smażona w sezamie bardzo smaczna kompozycja, następnym razem dowiem się coś więcej co jest Zobacz więcej
patelnię przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie podnosimy pokrywkę i na ostrym ogniu odparowujemy powstałą zalewę. Kiedy żeberka zaczną się smażyć zmniejszamy ogień i Zobacz więcej
wg wzoru :) Moją wkładką na początek był smażony w sosie sojowym panir, bo tylko to znalazłam tym razem w lodówce ale najlepiej wydaje się sprawdzić tu wędzone tofu, sojowe mięso, wędlina, kurczak Zobacz więcej
wnętrzem, które sprawia wrażenie nadmuchanego. Nie zatyka, ale też bardzo szybko traci swoją konsystencję i staje się gumowa. Do bagietki trafia najczęściej majonez/masło/margaryna, sos sojowy/sos Zobacz więcej
Dziś wietnamski street food, który staje się coraz popularniejszy na całym świecie. Wietnamska kanapka banh mi. Co w niej wyjątkowego? Jest pyszna! Aby zrobić ją w swoim domu najpierw musimy Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiamy Wam mały dodatek potrzebny do wietnamskich bánh mì, który oczywiście może sprawdzić się również jako dodatek do innych potraw. Pikle dodają dodatkowej chrupkości i świeżości oraz Zobacz więcej
Bánh mì to bardzo prosta, przepyszna wietnamska kanapka. Jej podstawą jest bagietka, która pojawiła się z Wietnamie wraz z francuskimi kolonizatorami, wypełnienie stanowią typowe dla kuchni Zobacz więcej
), kleisty ryż z dodatkami i własnej roboty piklami czy sałatkę z kwiatów bananowca z krewetkami (moja miłość!). Chodzą słuchy, że pojawiać mają się też sezonowe dania oraz limitowane ilości specjałów Zobacz więcej
ryżowe pyzy z wieprzowiną i grzybami mun, zawijane w liść palmowy + pikle i sosyXôi mặn thập cẩm – ryż kleisty z dodatkami (cynamonową szynką, prażoną szalotką, nitkami suszonej wieprzowiny)Bánh khúc Zobacz więcej
. Jako miłośniczce steków wołowych było mi trudno się powstrzymać, by jako dodatek nie wybrać grillowanej wołowiny :) Jednak oprócz mięsnego komponentu, najważniejsze w tej kanapce są zdecydowanie Zobacz więcej
i w piekarniku. Z upieczonego mięsa można stworzyć przeróżne kanapki, każdą z innymi dodatkami. Dziś przygotowałam trzy kanapkowe propozycje z indykiem w roli głównej: Z majonezem żurawinowym, serem Zobacz więcej
się podejściu Polaków do estetyki jedzenia (sałata, jako dekoracja do wszystkiego, powoli odchodzi do lamusa). Blogosfera robi też konfitury, nalewki, pikle itd. Blogi kulinarne to ciekawe i Zobacz więcej
. Widzisz czyjeś wady, a mimo tego je akceptujesz. Sekretem udanej banh mi jest puszysta bułeczka z zabójczym glutenem (do której dodaję kurkumę lub musującą witaminę C), orientalny sos na bazie Zobacz więcej
wodzie (najlepiej z kostkami lodu), aby skórka była sprężysta. Osuszamy i nacinamy wzdłuż palców, skórę odrywamy lub okrawamy, pamiętając o dokładnym wycięciu wszelkich żyłek. Kroimy w paski. Cebule Zobacz więcej
(nem chua), gotowanymi świńskimi uszami. Możliwe jest również dodawanie niedojrzałych owoców np. bananów oraz karamboli. To sosy decydują o ostatecznym smaku spring rollsów. Świetnie nada się Zobacz więcej
której się stołujecie! Kiedy rozpoczyna się handel i jest jeszcze ciemno miską gorącej zupy rozgrzewają się wietnamscy handlarze. Wiedzą, co robią. bún chả: cienki makaron ryżowy, grillowany boczek Zobacz więcej
się to zmieniać kiedy Francuzi opuścili kraj. Miejsce szynki zastąpiła przepyszna wieprzowina oraz ogromny wachlarz warzyw i pikli. Dziś można powiedzieć, że jest to jedno z najbardziej znanych Zobacz więcej