pindżur

ZOBACZ TAKŻE:

mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Pindżur

Pindżur 131

0
Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru Zobacz więcej
Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pastawarzywnapochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest Zobacz więcej
W trakcie buszowania, pomiędzy półkami jednego z grudziądzkich dyskontów spożywczych, moją uwagę przykuł słoik sąsiadujący ze znanym mi AJVAREM. Nazwa PINDŻUR, raczej nie zachęcała mnie do zakupu, ale Zobacz więcej
Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie Zobacz więcej
Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur). Macie już pomysł na weekendowy obiad? Jeżeli nie, to może skusicie się na moje wspomnienie lata. Ten przepis przywiozłam z Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja jest lekka i zdrowa, ale za to smaczna i wyrazista. Danie to połączenie pieczonego pstrąga otulonego płatkami chili z soczystymi warzywami przygotowywanymi na parze. Całość Zobacz więcej
... Z czym jeść? Najlepiej z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z ljutenicą. Ljutenicę i pindżur kupiłam sobie w Sofii, ale można je nabyć również w polskich marketach albo w Kuchniach Świata Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Ajwar

Ajwar 1013

3
ton rocznie) co wynika z konieczności pieczenia a następnie uciążliwego, ręcznego obierania papryki za skórki. Podobnymi pastami są pindżur produkowany z papryki i pomidorów oraz ljutenica wytwarzana Zobacz więcej
papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Ajwar

Ajwar 90

1
się zkuchni serbskiej, alepopularny jest nacałych Bałkanach. Ważna uwaga – woryginalnym ajwarze nie ma pomidorów (tak wiemy, wwielu przepisach występują). Jednakże dodając doajwaru pomidory otrzymamy Zobacz więcej
raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Pindżur, lutenica, kiopoolu, Zobacz więcej
. W Bułgarii mamy na przykład ljuteniceprzyrządzaną z ostrej papryki z dodatkiem cebuli, czosnku a czasem innych warzyw. Z kolei pindżur – pochodzenia tureckiego - bazuje na soczystych, dojrzałych Zobacz więcej
już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur (wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów). Kupiłam też przyprawę czubrica, aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: