pindżur

ZOBACZ TAKŻE:

mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Pindżur

Pindżur 249

0
{{headerMessage}}
Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pastawarzywnapochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W trakcie buszowania, pomiędzy półkami jednego z grudziądzkich dyskontów spożywczych, moją uwagę przykuł słoik sąsiadujący ze znanym mi AJVAREM. Nazwa PINDŻUR, raczej nie zachęcała mnie do zakupu, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur). Macie już pomysł na weekendowy obiad? Jeżeli nie, to może skusicie się na moje wspomnienie lata. Ten przepis przywiozłam z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiejsza propozycja jest lekka i zdrowa, ale za to smaczna i wyrazista. Danie to połączenie pieczonego pstrąga otulonego płatkami chili z soczystymi warzywami przygotowywanymi na parze. Całość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... Z czym jeść? Najlepiej z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z ljutenicą. Ljutenicę i pindżur kupiłam sobie w Sofii, ale można je nabyć również w polskich marketach albo w Kuchniach Świata Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Ajwar

Ajwar 1034

3
{{headerMessage}}
ton rocznie) co wynika z konieczności pieczenia a następnie uciążliwego, ręcznego obierania papryki za skórki. Podobnymi pastami są pindżur produkowany z papryki i pomidorów oraz ljutenica wytwarzana Zobacz więcej
My Chcemy Jesc
My Chcemy Jesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Chcemy Jeść
Brukselka i spółka z patelni

Brukselka i spółka z patelni 135

1
{{headerMessage}}
papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Ajwar

Ajwar 112

1
{{headerMessage}}
się zkuchni serbskiej, alepopularny jest nacałych Bałkanach. Ważna uwaga – woryginalnym ajwarze nie ma pomidorów (tak wiemy, wwielu przepisach występują). Jednakże dodając doajwaru pomidory otrzymamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Pindżur, lutenica, kiopoolu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. W Bułgarii mamy na przykład ljuteniceprzyrządzaną z ostrej papryki z dodatkiem cebuli, czosnku a czasem innych warzyw. Z kolei pindżur – pochodzenia tureckiego - bazuje na soczystych, dojrzałych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur (wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów). Kupiłam też przyprawę czubrica, aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: