Przepis na pindżur

Powiązane przepisy:

Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pastawarzywnapochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest Zobacz więcej
W trakcie buszowania, pomiędzy półkami jednego z grudziądzkich dyskontów spożywczych, moją uwagę przykuł słoik sąsiadujący ze znanym mi AJVAREM. Nazwa PINDŻUR, raczej nie zachęcała mnie do zakupu, ale Zobacz więcej
mysza75
mysza75 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Pindżur

Pindżur 575

Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru Zobacz więcej
Po tym jak ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie Zobacz więcej
Faszerowane piersi kurczaka (po bałkańsku: z ajvarem albo pastą pindżur). Macie już pomysł na weekendowy obiad? Jeżeli nie, to może skusicie się na moje wspomnienie lata. Ten przepis przywiozłam z Zobacz więcej
Danie kuchni śródziemnomorskiej Pomidorowe tagiatelle z małżami to moja propozycja na wykwintny obiad/ kolację. To takie nasze danie "na specjalną okazję" gdy chcemy coś uczcić, lub gdy mamy rocznicę Zobacz więcej
Lubię sobie czasem ponarzekać. Usłyszałam ostatnio, że nawet mam prawo do tego. Konkubenta wiecznie brak, dziecko silnie aktywne, kocurzyce wiecznie się kłócą przy okazji rozbijając kolejne doniczki Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja jest lekka i zdrowa, ale za to smaczna i wyrazista. Danie to połączenie pieczonego pstrąga otulonego płatkami chili z soczystymi warzywami przygotowywanymi na parze. Całość Zobacz więcej
Ojczyzną brukselki jest Belgia. Brokuły znane są od czasów starożytnej Italii. Stamtąd też jest cukinia. Bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, a Zobacz więcej
Uraczę Was kolejnym przepisem przywiezionym przeze mnie z Bułgarii :) Kebabczeta i kjufteta to kotleciki o niemal identycznym składzie, lecz różniące się kształtem. Zajadałam się nimi prawie Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Ajwar

Ajwar 1127

Ajwar Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Oryginalny, domowy ajvar wykonywany jest z pieczonej papryki, podczas gdy niektórzy producenci Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam Was na drapieżną rybkę, która jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Karmazyn ma białe, niezwykle delikatne i kruche mięsko. Bardzo lubię bawić się smakami, dlatego dzisiejszą Zobacz więcej
Dzień dobry, Mamy piękną pogodę, dni są długie, sezon grillowy w pełni. Dla mnie również. Mówiąc szczerze znudziły mi się ketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki do grillowych dań i zaczęłam Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biblia Smaków
Ajwar

Ajwar 135

Ajwar - Biblia Smaków Search for: Biblia Smaków Skip to content Śniadania Obiady Zupy Główne Dodatki Przekąski Napoje Desery Męskim okiem Onas Ajwar Kategorie: Dodatki, Główne, Przekąski, Przetwory Zobacz więcej
Sos pindjur pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego, gdzie dodawany jest do wszelakich mięs, a najbardziej do mięs tłustych. Jednakże bardzo dobrze komponuje się z drobiem. Podstawą sosu jest papryka, Zobacz więcej
O Bałkanach mogłabym rozmawiać godzinami. Bałkany mam we krwi, dzięki mojemu dziadkowi. Wiedziałam o tym od zawsze, poczułam to, kiedy tam pojechałam… Na temat Bałkanów napisano i powiedziano wiele, Zobacz więcej
Cannelloni ze szpinakiem i fetą jest już chyba wszystkim znane. Nie jest to jakieś odkrycie. Odkryciem natomiast jest dla mnie fantastyczny sos pinjur, na który trafiłam w miejscu, w którym bym się Zobacz więcej
Dzień dobry, W ostatnią sobotę wybrałam się na Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej Natura Food w Łodzi, aby zrobić "zapasy na zimę" (bo to jedna z ostatnich imprez kulinarnych tego roku) Zobacz więcej
3skladnikipl
3skladnikipl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
3skladniki
Pide z mięsem

Pide z mięsem 3

Pide podobnie jak kebab jest popularnym jedzeniem w Turcji. Ajwar można zastąpić pindżurem. Zobacz więcej
Cześć =) Zapraszamy do Kasztanowej Kuchni na kurczaka marynowanego i duszonego w sosie pindjur. Jest to sos popularny w krajach bałkańskich, w Bułgarii znany jako ljutenica, zrobiony z cebuli, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: