pinnekjøtt

ZOBACZ TAKŻE:

Jedynka
Jedynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedynka gotuje
Pinnekjøtt

Pinnekjøtt 765

0
Uwielbiam święta Bożego Narodzenia. Kiedyś spędzałam je w domu ukochanej Babci, gdzie każda potrawa miała doskonały smak a podłoga lśniła od pasty. Wszystkie ozdoby na choince miały swoje stałe Zobacz więcej
się bez specjalnego sprzętu? Okazuje się, że wystarczy użyć stosu brzozowych patyków włożonych do garnka. I już. W taki właśnie sposób gotuje się norweski przysmak świąteczny - Pinnekjøtt - czyli Zobacz więcej
monka
monka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczne-opowiesci
Puree z brukwi

Puree z brukwi 299

1
W dzisiejszym poście główna rola przypadnie brukwi. Tak, dobrze czytacie. Puree z brukwi jest w Norwegii podstawowym dodatkiem do dań świątecznych, między innymi do pinnekjøtt czy ribbe. Brukiew Zobacz więcej
monka
monka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczne-opowiesci
pure z brukwi

pure z brukwi 143

0
W dzisiejszym poście główna rola przypadnie brukwi. Tak, dobrze czytacie. Puree z brukwi jest w Norwegii podstawowym dodatkiem do dań świątecznych, między innymi do pinnekjøtt czy ribbe. Brukiew Zobacz więcej
Jedynka
Jedynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedynka gotuje
Boczek pieczony

Boczek pieczony 1185

2
W grudniu na norweskich stołach (również na świątecznym) obokPinnekjøttkróluje ribbe, czyli pieczony boczek z żeberkami (często w ogromnych porcjach również ze schabem) Danie robi się samo a jest Zobacz więcej
wigilijnych i zwyczajach, a nawet trochę pośpiewaliśmy :) A na koniec życzyliśmy sobie „God Jul”! ;) Na tradycyjnym norweskim wigilijnym stole nie może zabraknąć między innymi takich dań jak ribbe Zobacz więcej
prostu nie ma - tosty z brunostem, fiskekaker i kaviar (czyli pasta z ikry dorsza). Walizki wróciły nieco pełniejsze niż wyjeżdżały - zapas brązowego sera, śledzie, lutefisk, suszone solone baranie Zobacz więcej
wtedy menu, choć spodziewają sięmniej więcej , co będzie serwowane. Główna kontrowersja polega na tym, co będzie do picia, jaki będzie deser i czyPinnekjøtt, o którym później będzie mowa, będzie z Zobacz więcej
zawdzięczają sodzie oczyszczonej i amoniakowi (wodorowęglan amonu). Sveler podawane są z masłem i cukrem lub dżemem lub brązowym serem (Brunøst). Są przepyszne. Już wkrótce pokażę Wam jak je zrobić Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: