piołunu

Piołun obecnie używany jest do wyrobu wódek żołądkowych i wermutów, ale najbardziej znanym trunkiem jest absynt. Nalewka ma właściwości zdrowotne, więc na wszelki wypadek warto w barku trzymać Zobacz więcej
Bluszczyk kurdybanek nadaje się do zup ziemniaczanych, krupników, sałatek i pieczonego mięsaPrawa strona bylica piołun o bardzo gorzkim smaku nadaje się do likierów, nalewek "żołądkowych" Lewa strona: Zobacz więcej
Jako ciekawostkę wrzucam przepis na napój z jałowca podany w piśmie polskim w 1804 roku. Napój ten jak sami się przekonacie nie jest zwykłym napitkiem, a biorąc pod uwagę dzisiejsze prawo, raczej Zobacz więcej
Otrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, Zobacz więcej
Wiosna już jest, więc i sezon na zioła już otwarty :-) Własnie wróciłam z podróży, byłam u rodziny mojego Męża. Mieszkałam w miejscowości Baby Górne :-) A ile tam ziół rośnie! W szoku byłam, jak wujek Zobacz więcej
Dzisiaj, pierwszy raz tej wiosny ruszyłam na rowerze po zioła, przeważnie chodzę pieszo :-) Nazbierałam przytulii, młodego szczawiu, piołunu, no i pokrzywy :-) A że jestem smakoszem zup, postanowiłam Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar 50

0
2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku starty 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz Porwij sałatę rzymską. Czasami twarda część jest gorzka, więc Zobacz więcej
KANDYZOWANE RODZYNKI KRÓLEWSKIE W CZEKOLADZIE MLECZNEJ MIESZANKA STUDENCKA KOKTAJLOWA Przyprawa ROZMARYN Herbata zioło PIOŁUN Herbata zioło POKRZYWA OSTROPEST PLAMISTY Przyprawa GRUZIŃSKA CHMELI Zobacz więcej
był nielegalny – do dziś nie można go produkować np. w USA, choć można go tam pić. Absynt to mówiąc najprościej wódka z ziół, wśród których dominuje piołun – kwiaty i liście. Jest tam też anyż, który Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Ciociosan

Ciociosan 238

0
i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody • 2 kg cukru • 30 g drożdży w kostce • 2 cytryny • 100 g rodzynek • 1 gałka muszkatołowa • 1 łyżeczka tymianku • szczypta piołunu - można Zobacz więcej
Vermouth ( wermut ) to jeden z najsłynniejszych aperitifów na bazie wina. Jak wcześniej Wam wyjaśniałem “Aperitif” to napój, pity przed posiłkiem w celu wyostrzenia smaku spożywanej potrawy. Wracając Zobacz więcej
zagotować syrop z wody i cukru, wlać do ciepłego przefiltrowany nalew. Przelać do butelek i odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Do wódki angielskiej dodaje się również pączki topolowe, ziele Zobacz więcej
W sercu zakwitła wiosna. Wezmę wino i dodam rumu i gorzkich goździków z kwiatów piołunu. Składniki: 60 dag piersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonego koperku 2 Zobacz więcej
bylica pospolita jest powszechnym chwastem i występuję wszędzie. Każdy ją widział, może nie każdy wiedział, że to akurat bylica, ale na pewno ją łatwo rozpozna. A wystarczy latem zebrać kilka jej Zobacz więcej
alkohol i dokładnie mieszamy. I znów stawiamy słój na parapecie [tym razem na 2 tygodnie]. Pamiętajmy by o przemieszaniu co kilka dni. Po 2 tygodniach zlewamy nadlew z owoców [maliny śmiesznie Zobacz więcej
badyli i powiesić na gwoździu w spiżarni lub innym ciemnym miejscu, tak aby wyschła. Ważne, aby nie pomylić bylicy pospolitej z bylicą piołunem.Wysuszoną możemy włożyć do słoja, a na święta będzie do Zobacz więcej
" stanu. Przywrotnika nie stosuje się podczas ciąży, ale czasami stosowano go do bezpośredniego wywołania skurczy prodowych. Podobne działanie ma bylica piołun. Napary z przywrotnika są też używane w Zobacz więcej
kawe zbozowa i napar z siemienia lnianego, orazrozpoznawac ziola. Do jednego tylko nie dalam sie przekonac, a mianowicie do piołunu. To cholerstwo bylo tak gorzkie, ze nie mam pojecia, jak Dziadek Zobacz więcej
Wilczex
Wilczex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
E-book kulinarny
Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy 141

0
mączki kostnej, zwanej mąko 3/4 szklanki pyłu ze skrzydeł ćmy, złapanej o północy na bagnistym brzegu, w niektórych krainach cukrem pudrem zwanego kilka kropel soku z piołunu wyciśniętego, co to go Zobacz więcej