piołunu

Piołun obecnie używany jest do wyrobu wódek żołądkowych i wermutów, ale najbardziej znanym trunkiem jest absynt. Nalewka ma właściwości zdrowotne, więc na wszelki wypadek warto w barku trzymać Zobacz więcej
Bluszczyk kurdybanek nadaje się do zup ziemniaczanych, krupników, sałatek i pieczonego mięsaPrawa strona bylica piołun o bardzo gorzkim smaku nadaje się do likierów, nalewek "żołądkowych" Lewa strona: Zobacz więcej
Jako ciekawostkę wrzucam przepis na napój z jałowca podany w piśmie polskim w 1804 roku. Napój ten jak sami się przekonacie nie jest zwykłym napitkiem, a biorąc pod uwagę dzisiejsze prawo, raczej Zobacz więcej
Otrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar 52

0
2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku starty 1 łyżka soku z cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz Porwij sałatę rzymską. Czasami twarda część jest gorzka, więc Zobacz więcej
KANDYZOWANE RODZYNKI KRÓLEWSKIE W CZEKOLADZIE MLECZNEJ MIESZANKA STUDENCKA KOKTAJLOWA Przyprawa ROZMARYN Herbata zioło PIOŁUN Herbata zioło POKRZYWA OSTROPEST PLAMISTY Przyprawa GRUZIŃSKA CHMELI Zobacz więcej
był nielegalny – do dziś nie można go produkować np. w USA, choć można go tam pić. Absynt to mówiąc najprościej wódka z ziół, wśród których dominuje piołun – kwiaty i liście. Jest tam też anyż, który Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Ciociosan

Ciociosan 250

0
i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody • 2 kg cukru • 30 g drożdży w kostce • 2 cytryny • 100 g rodzynek • 1 gałka muszkatołowa • 1 łyżeczka tymianku • szczypta piołunu - można Zobacz więcej
Vermouth ( wermut ) to jeden z najsłynniejszych aperitifów na bazie wina. Jak wcześniej Wam wyjaśniałem “Aperitif” to napój, pity przed posiłkiem w celu wyostrzenia smaku spożywanej potrawy. Wracając Zobacz więcej
zagotować syrop z wody i cukru, wlać do ciepłego przefiltrowany nalew. Przelać do butelek i odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Do wódki angielskiej dodaje się również pączki topolowe, ziele Zobacz więcej
W sercu zakwitła wiosna. Wezmę wino i dodam rumu i gorzkich goździków z kwiatów piołunu. Składniki: 60 dag piersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonego koperku 2 Zobacz więcej
bylica pospolita jest powszechnym chwastem i występuję wszędzie. Każdy ją widział, może nie każdy wiedział, że to akurat bylica, ale na pewno ją łatwo rozpozna. A wystarczy latem zebrać kilka jej Zobacz więcej
Co prawda nie mamy sezonu na maliny, ale postanowiłem wrzucić ten przepis z okazji rozpieczętowania malinówki na Święta Bożego Narodzenia. Jest wyborna i nie czuć w niej alkoholu. Jest to jednak Zobacz więcej
ekopowidła
ekopowidła Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ekopowidła
Kiedy zierać zioła?

Kiedy zierać zioła? 104

0
, porzeczka czarna Liście babka, jeżyna, malina, podbiał, porzeczka czarna, orzech włoski, poziomka Kłącza tatarak, perz Ziele dziurawiec, krwawnik, pokrzywa, piołun, rdest, skrzyp polny, uczep, Zobacz więcej
badyli i powiesić na gwoździu w spiżarni lub innym ciemnym miejscu, tak aby wyschła. Ważne, aby nie pomylić bylicy pospolitej z bylicą piołunem.Wysuszoną możemy włożyć do słoja, a na święta będzie do Zobacz więcej
menstruacyjnych, obfitego krwawienia. Leczy wszelkie stany zapalne podbrzusza tym samym nie pozwala na rozwinięcie sie groźnych chorób. Wzmacnia mięśnie macicy. Stefania Korżawska zaleca picie Zobacz więcej
kawe zbozowa i napar z siemienia lnianego, orazrozpoznawac ziola. Do jednego tylko nie dalam sie przekonac, a mianowicie do piołunu. To cholerstwo bylo tak gorzkie, ze nie mam pojecia, jak Dziadek Zobacz więcej
Wilczex
Wilczex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
E-book kulinarny
Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy 143

0
mączki kostnej, zwanej mąko 3/4 szklanki pyłu ze skrzydeł ćmy, złapanej o północy na bagnistym brzegu, w niektórych krainach cukrem pudrem zwanego kilka kropel soku z piołunu wyciśniętego, co to go Zobacz więcej