pipka

bryczka2
bryczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Gęsi pipek

Gęsi pipek 623

0
Gęsi pipek, potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Prosty farsz robi się najczęściej na bazie tartych ziemniaków. O nazwę tej potrawy toczy się odwieczny spór, bo w Polsce gęsi pipek, Zobacz więcej
andzia-35
andzia-35 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Pipki indycze

Pipki indycze 545

0
Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam! Pipki Zobacz więcej
andzia-35
andzia-35 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Gęsi pipek

Gęsi pipek 2549

2
To gęsie żołądki z cebulką, czosnkiem i curry. Jak dla mnie przepyszne danie i zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Zamiast ziemniaków czy placków ziemniaczanych, jako dodatek pokusiłam się o Zobacz więcej
: 1 kg gęsich żołądków szyja gęsi lub indyka 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól pieprz tymianek ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarnach opcjonalnie 2 kostki Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Fałszywe gęsie pipki

Fałszywe gęsie pipki 1451

1
– gęsi pipek to określenie na dwie różne potrawy z żydowskiej kuchni. W Galicji były to właśnie duszone żołądki, w Kongresówce – nadziewane podrobami gęsie szyje. I stąd właśnie tajemnicze pipki – Zobacz więcej
na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry Zobacz więcej
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. Wdawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest Zobacz więcej
z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. Wdawnej Kongresówce Gęsi Zobacz więcej
Jeden z moich ostatnich zakupów książkowych - "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko" autorstwa Piotra Bikonta zaowocował fascynacją kuchnią żydowską… Mam ochotę na spróbowanie wszystkich przepisów, a Zobacz więcej
, zapragnęłam i ja tego rarytasu. Rodzina Pani Iwonki musiała wykupić okoliczne zapasy, bo dwa tygodnie szukałam w okolicy, zanim upolowałam ledwie pół kilo. I mam. Przepis z kuchni żydowskiej, Zobacz więcej
. Pierwsza to nadziewane gęsie szyjki, a drugi, którą poniżej przedstawiam to gęsie żołądki w cebuli. Uważam, że danie dobrze przygotowane potrafi być obłędnie pyszne. Wiem, że nie łatwo jest kupić Zobacz więcej
FestiwalOctoberfest zna każdy, dużo piwa, tłustego żarcia, precle, kiełbasa, golonka… Wszystko zbyt oczywiste, ale znalazłyśmy też tajemnicze gęsie pipki. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, w Zobacz więcej
anta
anta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadło i czytadło
Gęsie pipki II

Gęsie pipki II 705

1
Frywolna nazwa a danie jakże proste w swym składzie. Kto nie próbował, nie jest sobie wstanie wyobrazić jak pyszne jest połączenie gęsich żołądków z cebulą. Słodycz tej potrawy sprawia, że naprawdę Zobacz więcej
Jakiś czas temu byłam ze znajomymi w Sarah – zazwyczaj jak tam chodziłam to na piwko ;). A tym razem udało mi się odkryć smaczną kuchnię, a co dziwnego GĘSI PIPEK. Cóż to takiego? Gęsi żołądek duszony Zobacz więcej
Z cyklu gęsina na Świętego Marcina. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, oryginalna nazwa to "gęsie pipki" przepis zmodyfikowany poprzez dodanie indyjskiej przyprawy garam masala i sporej ilości Zobacz więcej
Listki kolendry Żołądki oczyszczam z twardych błonek po czym gotuję w osolonej wodzie przez 30-40 minut. Odcedzam i zostawiam do przestygnięcia. W międzyczasie namaczam grzyby mun. Żołądki kroję na Zobacz więcej
js28
js28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie z Joanną
Latkes

Latkes 363

0
. 1-2 cm wysokości patelni). Smażyć małe placuszki z dwóch stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z kwaśną śmietaną lub z musem jabłkowym. Najczęściej w kuchni żydowskiej latkes Zobacz więcej
. Kiedy jednak prawda wyszła na jaw nie zniechęciło mnie to i dalej czerninę jadam uważając ją za prawdziwy p przysmak - oczywiście jeśli jest dobrze przygotowana i przyprawiona. Wiesz co to takiego Zobacz więcej
Po niewątpliwym sukcesie gęsich żołądków podanych jako gęsie pipki według TEGO przepisu, postanowiłam spróbować z innym przepisem i… również okazały się sukcesem... Składniki dla 4 osób: 60 - 80 dag Zobacz więcej