pipki

bryczka2
bryczka2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Gęsi pipek

Gęsi pipek 553

0
Gęsi pipek, potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Prosty farsz robi się najczęściej na bazie tartych ziemniaków. O nazwę tej potrawy toczy się odwieczny spór, bo w Polsce gęsi pipek, Zobacz więcej
andzia-35
andzia-35 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Pipki indycze

Pipki indycze 537

0
Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam! Pipki Zobacz więcej
andzia-35
andzia-35 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Gęsi pipek

Gęsi pipek 2475

2
To gęsie żołądki z cebulką, czosnkiem i curry. Jak dla mnie przepyszne danie i zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Zamiast ziemniaków czy placków ziemniaczanych, jako dodatek pokusiłam się o Zobacz więcej
LINK DO KONKURSU TUTAJ: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html Krupnik na gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Fałszywe gęsie pipki

Fałszywe gęsie pipki 1401

1
Przeglądając przepisy kuchni żydowskiej zaintrygowały mnie "gęsie pipki" / "gęsi pipek", ale znalazłam dwie różne potrawy o tej samej nazwie ! Prawdę mówiąc - zgłupiałam. Przepisy różniły się bardzo - Zobacz więcej
na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry Zobacz więcej
Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie Zobacz więcej
cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone żołądki, przesmażyć. Wlać trochę wody, dodać sól, pieprz, curry. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszając, Zobacz więcej
) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Obsmażyć na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podlać niewielką ilością wody i wstawić do Zobacz więcej
Jeden z moich ostatnich zakupów książkowych - "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko" autorstwa Piotra Bikonta zaowocował fascynacją kuchnią żydowską… Mam ochotę na spróbowanie wszystkich przepisów, a Zobacz więcej
. Zawartością pięciokilowej paczki okazały się być na szczęście zamrożone, indycze żołądki, towar ponoć w pewnych dzielnicach Łodzi deficytowy. Ciotka zapragnęła je mieć dla sporządzenia gęsich pipek. Zobacz więcej
Pierwszy raz gęsie pipki miałam okazję zjeść wżydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, Zobacz więcej
FestiwalOctoberfest zna każdy, dużo piwa, tłustego żarcia, precle, kiełbasa, golonka… Wszystko zbyt oczywiste, ale znalazłyśmy też tajemnicze gęsie pipki. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, w Zobacz więcej
anta
anta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadło i czytadło
Gęsie pipki II

Gęsie pipki II 681

1
Frywolna nazwa a danie jakże proste w swym składzie. Kto nie próbował, nie jest sobie wstanie wyobrazić jak pyszne jest połączenie gęsich żołądków z cebulą. Słodycz tej potrawy sprawia, że naprawdę Zobacz więcej
Jakiś czas temu byłam ze znajomymi w Sarah – zazwyczaj jak tam chodziłam to na piwko ;). A tym razem udało mi się odkryć smaczną kuchnię, a co dziwnego GĘSI PIPEK. Cóż to takiego? Gęsi żołądek duszony Zobacz więcej
Z cyklu gęsina na Świętego Marcina. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, oryginalna nazwa to "gęsie pipki" przepis zmodyfikowany poprzez dodanie indyjskiej przyprawy garam masala i sporej ilości Zobacz więcej
Listki kolendry Żołądki oczyszczam z twardych błonek po czym gotuję w osolonej wodzie przez 30-40 minut. Odcedzam i zostawiam do przestygnięcia. W międzyczasie namaczam grzyby mun. Żołądki kroję na Zobacz więcej
js28
js28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie z Joanną
Latkes

Latkes 355

0
. 1-2 cm wysokości patelni). Smażyć małe placuszki z dwóch stron na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z kwaśną śmietaną lub z musem jabłkowym. Najczęściej w kuchni żydowskiej latkes Zobacz więcej
. Kiedy jednak prawda wyszła na jaw nie zniechęciło mnie to i dalej czerninę jadam uważając ją za prawdziwy p przysmak - oczywiście jeśli jest dobrze przygotowana i przyprawiona. Wiesz co to takiego Zobacz więcej
Po niewątpliwym sukcesie gęsich żołądków podanych jako gęsie pipki według TEGO przepisu, postanowiłam spróbować z innym przepisem i… również okazały się sukcesem... Składniki dla 4 osób: 60 - 80 dag Zobacz więcej