Przyszedł czas na dynie, tym razem wyhodowane rodzinnie, ekologicznie i spontanicznie. Jak widać rosły również spontanicznie - jak której się podobało. Najbardziej się cieszę z hokkaido oczywiście, bo
Zobacz więcej
Dynia dobra rzecz :), można z niej zrobić wiele potraw np. zapiekanki, ciasta, placuszki, zupy. Najbardziej podoba mi się jej kolor. Ale gdy jest jej dużo to trzeba wymyślać co z niej zrobić.
Zobacz więcej
Pure z dyni w słoiku przyda się gdy zimą nabierzemy ochoty na zupę, ciasto, placki lub cokolwiek z dyni. Przygotowanie tego przetworu jest bardzo proste. Wystarczy dynię pokroić na mniejsze kawałki
Zobacz więcej
Ponieważ dynia jest jeszcze dostępna i można czarować różne przepisy z dyni to warto to wykorzystać. Ja postawiłam tym razem na przetwory z dyni i zrobiłam dżem z dyni i cytrusów. Nigdy nie robiłam
Zobacz więcej
Dynia marynowana w słodko - kwaśnej zalewie, aromatyzowana cynamonem i goździkami jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy też serów. Marynowana dynia to doskonały sposób na zatrzymanie smaków
Zobacz więcej
Wiadomo jak to jest z dynią, zużywamy połowę, a druga zostaje :) dynia :) Dynię pokroić na plastry około 4 - 5 cm, następnie wydrążyć "farfocle" wraz z pestkami, dać mężowi lub dziecku do
Zobacz więcej
Dżem z dyni Ręka do góry, kto już zrobił? :) ok 4 kg dyni 3 pomarańcze 1 cytryna korzeń imbiru łyżka mielonych goździków łyżka cynamonu 3/4 kg cukru Obieranie surowej dyni jest dość męczące, dlatego
Zobacz więcej
MUFFINKI Z DYNIĄ SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szkl. MĄKI 1/4 szkl. CUKRU 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 1/3 ŁYŻECZKI SOLI 1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU 1 JAJKO 3/4 szkl. MLEKA 1/3 szkl. OLEJU 1 JABŁKO 1 NIEPEŁNA szkl.
Zobacz więcej
Pure z dyni moze koazac sie bardzo ptrzebne, warto zatem zrobic na zapas i zamknac w sloiku :) W lodowce moze byc i tydzien ;) Na 300 g pure 600 g dyni np. muszkatalowej, hokkaido lub innej Dynie
Zobacz więcej
Małe dynie, które nadają się do zapiekania, doskonale smakują jeśli się je nafaszeruje nadzieniem z mięsa mielonego oraz dyni i pomidorów, z dodatkiem czosnku i cebuli. Dynie faszerowane mięsem
Zobacz więcej
„...Co masz na myśli? Te wielkie, rozdęte paskudztwa, które smakują jak woda? - O! - podchwycił Poirot z entuzjazmem. - Właśnie w tym rzecz. One nie muszą smakować jak woda.” Agatha Christie „
Zobacz więcej
Dynia /Cucurbita moschata/,jej nazwa pochodzi z greckiego ” duży melon”,dopiero koloniści amerykańscy nazwali ją dynią.Roslina jednoroczna, obejmuje ponad 30 gatunków. Często spotykane to: dynia
Zobacz więcej
Troche dziwna pore roku sobie wybralam, zeby zaczac snuc rozwazaniana tematdyni, ale co tam - juz prawie mamy wiosne,wiec... za chwile bedzie jesień :P :D Odkad zakochalam sie w dyni (a moja wierna
Zobacz więcej
Pierwszy sezon małego ogrodnika za mną. Metodą prób i błędów wiele się nauczyłam, oczywiście nie mogę zapomnieć o bezcennych radach moich kobietek z zielonego rynku na gdańskiej starówce :) A z czego
Zobacz więcej
Pure z pieczonej dyni na zimę Druga odsłona dyniowego pure. Tym razem z piekarnika, pieczona dynia nadaje się bardzo dobrze do wszelkich dań na zimno i ciepło, uwielbiam dynio drożdżówkę, jest to
Zobacz więcej
http://fall-feelings.tumblr.com/post/32521359329 Przyszła jesień i za mną pierwsze zabawy z dynią (które poleciła Danutka ;)). Na razie odważyłam się na dwa bardzo proste dania z dyni. Najpierw dynię
Zobacz więcej
Niegdyś mroziłam pure z dyni. Tym razem postąpiłam jak Anika i zamknęłam je w słoikach. Dla mnie ta wersja jest fajniejsza, gdyż nie muszę czekać aż pure się rozmrozi zanim coś z niego zrobię. Tak
Zobacz więcej
W zasadzie z dyni można zrobić wszystko. Powidła, makaron z dynią, ciasto dyniowe, marynowaną i wiele innych potraw. Nawet lampę można zrobić, co chyba najbardziej podoba misięjesienią. Stawiam w
Zobacz więcej
Bardzo lubię dynię że względu na fakt, iż można ją wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, zwłaszcza bardzo ważny dla mężczyzn cynk. Bogata w B-karoten, ma sporo
Zobacz więcej
Purée, puree, pire czy piure? jak to się pisze i z czym to się je? Dyskretnie uruchamiam tryb filolożki i, idąc za słownikiem ortograficznym PWN podaję, że dwie formy są poprawne: purée (wymawiamy
Zobacz więcej