pissaladiere

ZOBACZ TAKŻE:

Basia
Basia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie w apetycie
PISSALADIERE

PISSALADIERE 201

0
{{headerMessage}}
...czyli francuska wersja pizzy Nie wiem jak to się stało, że zapomniałam o tej pyszności na kilka miesięcy... Ale już się poprawiam i prezentuję, żebyście mogli skosztować; miękki i chrupiący Zobacz więcej
poproszedokladke
poproszedokladke Obserwuj blogaObserwujesz bloga
poproszedokladke
Pissaladiere

Pissaladiere 45

0
{{headerMessage}}
Uwielbiam odkrywać nowe smaki, z różnych zakątków świata. Ponieważ planuję krótką podróż do Francji, postanowiłam popróbować zawczasu kuchnię tego kraju. Zaczynam powoli wierzyć w to, że każdy kraj ma Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere

Pissaladiere 45

0
{{headerMessage}}
i nie marudzić :-). Cebula dusiła się bardzo długo, prawiepółtorejgodziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie,połączeniesłonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne ! Pissaladiere Zobacz więcej
buszujacawkuchni.pl
buszujacawkuchni.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Buszująca w kuchni
Pissaladiere

Pissaladiere 102

0
{{headerMessage}}
Kolejna niedziela i kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wyczarowaliśmy pissaladiere wg przepisuDiane Holuigue pochodzącego z „Księgii smaków Prowansji”. Spód Zobacz więcej
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Pissaladiere

Pissaladiere 33

0
{{headerMessage}}
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie " Kolejne wirtualne spotkanie przy weekendowym śniadaniu. Tym razem piekliśmy Pissaladiere - płaski chlebek z cebulą i anchois. Przepis pochodzi z książki "Księga Zobacz więcej
Małe Kulinaria
Małe Kulinaria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Małe Kulinaria
Pissaladiere

Pissaladiere 52

0
{{headerMessage}}
Pissaladiere to płaski chlebek na cieście przypominającym pizze, z cebulą, oliwkami i anchois. Kompozycja bardzo prosta, ale przepyszna. Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Prowansji” Diane Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Pissaladiere

Pissaladiere 47

0
{{headerMessage}}
Kolejne wirtualne spotkanie z kulinarnymi blogerami przy piekarniku, czyli Wypiekanie na śniadanie. Tym razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nazwie pissaladiere. To coś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe Zobacz więcej
juti10
juti10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie i pieczenie - I love it
Pissaladiere

Pissaladiere 64

0
{{headerMessage}}
Kolejny pomysłMałgosi w serii "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem było łatwo :D nawet za łatwo, ale jak pysznie. Francuskie smaki, bardzo dobrze znane szczególnie w Nicei czy Cote d'Azur. Przepis Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gosia gotuje
Pissaladiere

Pissaladiere 64

0
{{headerMessage}}
Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czemu „niby” pizza? Bo pissaladiere, to trochę takie połączenie tradycyjnej pizzy z polskim cebularzem. Piecze się go na cieście drożdżowym, ale nie używa się sosu pomidorowego i sera, za to duże Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny wypiek z naszego wspólnego cyklu " Wypiekanie na śniadanie". Tym razem płaski chlebek z cebulą i anchois czyli Pissaladiere wynalazła dla nas Małgosia Dla mnie to taka focaccia tylko po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pissaladiere to jedna z najlepiej rozpoznawalnych nicejskich potraw, jest to rodzaj pizzy, płaskiego chleba z dodatkiem cebuli i anchois. Niewiele osób jednak wie, że nazwa powstała od sfermentowanej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
składników, wywodzi się z pogranicza Włoch i Francji. Drożdżowe ciasto przypominające focaccię pokryte jest ogromną ilością duszonej cebuli, a następnie układanymi na krzyż anchois i czarnymi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A dzisiaj obiecany przepis na pissaladiere, francuski placek z duuuużą ilością słodkiej duszonej cebuli, z anchovies i czarnym oliwkami, jeden z moich jesienno-zimowych hitów kulinarnych. Bo kiedy na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwsze podejście do anchois okazało się kilka late temu totalną porażką, ale wypiekane przez wielu blogerów prowansalskie pissaladiere spowodowało, że i ja zapragnęłam spróbować tego cebulowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty. Przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nasza Gosia zeSmaki Alzacjizrobiła nam miłą i przyjemną niespodziankę zadając nam Pissaladiere! Tylko ja jakoś musiałam się wyłamać z tradycyjnego francuskiego przepisu.. więc nie jest to chlebek Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Mini pissaladiere

Mini pissaladiere 48

0
{{headerMessage}}
Skadniki: (proporcje na ok. 6-8 porcji) Ciasto: kg mki kostki zimnego masa 200 g twaroku mielonego (jak na sernik) 2 jajka (2 tko i 1 biako) Szczypta soli yka cukru Farsz: 4 sporawe cebule 3 yki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Drodzy czytelnicy, z przyjemnością pragnę Was poinformować, ze blog przeniósł się na własną domenę i od dziś po nowe wpisy i przepisy zaglądajcie na: gotujebolubi.pl Wpisy na tym blogu zacznę Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: