pissaladiere

ZOBACZ TAKŻE:

Basia
Basia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie w apetycie
PISSALADIERE

PISSALADIERE 198

0
...czyli francuska wersja pizzy Nie wiem jak to się stało, że zapomniałam o tej pyszności na kilka miesięcy... Ale już się poprawiam i prezentuję, żebyście mogli skosztować; miękki i chrupiący Zobacz więcej
poproszedokladke
poproszedokladke Obserwuj blogaObserwujesz bloga
poproszedokladke
Pissaladiere

Pissaladiere 42

0
Uwielbiam odkrywać nowe smaki, z różnych zakątków świata. Ponieważ planuję krótką podróż do Francji, postanowiłam popróbować zawczasu kuchnię tego kraju. Zaczynam powoli wierzyć w to, że każdy kraj ma Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere

Pissaladiere 42

0
i nie marudzić :-). Cebula dusiła się bardzo długo, prawiepółtorejgodziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie,połączeniesłonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne ! Pissaladiere Zobacz więcej
Kolejna niedziela i kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wyczarowaliśmy pissaladiere wg przepisuDiane Holuigue pochodzącego z „Księgii smaków Prowansji”. Spód Zobacz więcej
zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Pissaladiere

Pissaladiere 30

0
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie " Kolejne wirtualne spotkanie przy weekendowym śniadaniu. Tym razem piekliśmy Pissaladiere - płaski chlebek z cebulą i anchois. Przepis pochodzi z książki "Księga Zobacz więcej
Małe Kulinaria
Małe Kulinaria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Małe Kulinaria
Pissaladiere

Pissaladiere 52

0
Pissaladiere to płaski chlebek na cieście przypominającym pizze, z cebulą, oliwkami i anchois. Kompozycja bardzo prosta, ale przepyszna. Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Prowansji” Diane Zobacz więcej
Kolejne wirtualne spotkanie z kulinarnymi blogerami przy piekarniku, czyli Wypiekanie na śniadanie. Tym razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z Zobacz więcej
nazwie pissaladiere. To coś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe Zobacz więcej
Kolejny pomysłMałgosi w serii "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem było łatwo :D nawet za łatwo, ale jak pysznie. Francuskie smaki, bardzo dobrze znane szczególnie w Nicei czy Cote d'Azur. Przepis Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gosia gotuje
Pissaladiere

Pissaladiere 62

0
Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie Zobacz więcej
Czemu „niby” pizza? Bo pissaladiere, to trochę takie połączenie tradycyjnej pizzy z polskim cebularzem. Piecze się go na cieście drożdżowym, ale nie używa się sosu pomidorowego i sera, za to duże Zobacz więcej
Kolejny wypiek z naszego wspólnego cyklu " Wypiekanie na śniadanie". Tym razem płaski chlebek z cebulą i anchois czyli Pissaladiere wynalazła dla nas Małgosia Dla mnie to taka focaccia tylko po Zobacz więcej
Kiedy się chodzi ulicami starej Nicei odnosi się wrażenie, że jest to miasto we włoskiej Ligurii. Nic więc dziwnego, że z tym miastem kojarzy się pizza. Wspaniała pizza cebulowa pissaladiere. Tyle, że Zobacz więcej
Pissaladiere to jedna z najlepiej rozpoznawalnych nicejskich potraw, jest to rodzaj pizzy, płaskiego chleba z dodatkiem cebuli i anchois. Niewiele osób jednak wie, że nazwa powstała od sfermentowanej Zobacz więcej
składników, wywodzi się z pogranicza Włoch i Francji. Drożdżowe ciasto przypominające focaccię pokryte jest ogromną ilością duszonej cebuli, a następnie układanymi na krzyż anchois i czarnymi Zobacz więcej
A dzisiaj obiecany przepis na pissaladiere, francuski placek z duuuużą ilością słodkiej duszonej cebuli, z anchovies i czarnym oliwkami, jeden z moich jesienno-zimowych hitów kulinarnych. Bo kiedy na Zobacz więcej
Pierwsze podejście do anchois okazało się kilka late temu totalną porażką, ale wypiekane przez wielu blogerów prowansalskie pissaladiere spowodowało, że i ja zapragnęłam spróbować tego cebulowego Zobacz więcej
oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty. Przepis Zobacz więcej
Nasza Gosia zeSmaki Alzacjizrobiła nam miłą i przyjemną niespodziankę zadając nam Pissaladiere! Tylko ja jakoś musiałam się wyłamać z tradycyjnego francuskiego przepisu.. więc nie jest to chlebek Zobacz więcej
Skadniki: (proporcje na ok. 6-8 porcji) Ciasto: kg mki kostki zimnego masa 200 g twaroku mielonego (jak na sernik) 2 jajka (2 tko i 1 biako) Szczypta soli yka cukru Farsz: 4 sporawe cebule 3 yki Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: