pizza długo dojrzewająca

Składniki: 4 jajka 10-15 dag długo dojrzewającego sera żółtego boczek opcjonalnie pomidory/ogórki kiszone/ruccola/oliwki :) tłuszcz do smażenia (ja stosuję smalec gęsi) Wykonanie: Jajka ubijamy Zobacz więcej
i rozsmakujcie się w tym pieczywie. Porada Szefa Kuchni: Do przygotowania tej przekąski możecie użyć wielu, typowych dla kuchni włoskiej dodatków, np.: rozmarynu, mozzarelli, szynki długo Zobacz więcej
Moja ulubiona wersja pizzy to ta z włoską szynką długo dojrzewającą i rukolą. Właśnie taką postanowiłam sobie przygotować. Zmieniłam ciasto na spód na bardziej zdrowe, ale także smaczne i ... można Zobacz więcej
Po milionach mniej lub bardziej udanych prób chyba udało mi się opracować prawie doskonałe ciasto do pizzy. Z dodatkiem szynki długo-dojrzewającej, szparagów, pieczarek i duuuużej ilości sera jest Zobacz więcej
eljotynka
eljotynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zagarami
Pissaladière

Pissaladière 137

0
świeżych drożdży (lub niepełna łyzeczka drożdży suszonych); 120 ml ciepłej wody; 250 g mąki ; 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 5 dużych cebul; 1 opakowanie szynki długo dojrzewającej; oliwki; odrobina Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami 168

3
Sezon na szparagi w pełni, korzystam i ja:) Dzisiaj, proponuję prostą, szybką, niezwykle aromatyczną, pyszną, iście letnią tartę ze szparagami. Trochę rustykalna, ładna dla oka, dopieści przy tym Zobacz więcej
ketchupu 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Dodatki: (u mnie) czerwona cebula Zobacz więcej
Calzone jest potrawą kuchni włoskiej, jest to rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. Nadzienie mogą stanowić tradycyjne składniki do pizzy lub te, które akurat znalazły się w naszej lodówce i Zobacz więcej
na ogniu do połączenia składników - szynką parmeńska - oliwki - pomidorki koktajlowe - ser długo dojrzewający - świeża bazylia - suszone oregano Wykonanie: Suche składniki wymieszać ze sobą. Ciągle Zobacz więcej
, choć dojrzewał tylko 4 miesiące. Nie był mocno pikantny w smaku, ale na tyle wyrazisty by nadawać się do posypania ulubionych dań z makaronu czy kaszy. Używałam go również wraz z mozzarellą do pizzy Zobacz więcej
Choć tak naprawdę do szczęścia potrzebna mi dobrej jakości margharita ze świeżymi składnikami, to mam te swoje ulubione pizze sezonowe, w zależności od tego, jakie warzywo akurat króluje w mojej Zobacz więcej
Rogaliki krucho-drożdżowe i nowa odsłona... Ta dam! Tak, tak dobrze trafiliście... Tak właśnie wyglądają "słodkie impresje" w nowej odsłonie :) Długo dojrzewałam do zmiany. W końcu się przełamałam. Zobacz więcej
oliwy 1 mała cebula (około 40 g) 360 g pomidorów 60 ml przecieru (nie koncentratu) pomidorowego sól morska dodatki do pizzy: pomidorki koktajlowe 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków chili Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Venidle
Pizza di parma z rukolą

Pizza di parma z rukolą 141

0
Niesamowite, jaką karierę może zrobić drożdżowy placek :) Niestety, pizza zalicza się obecnie do niechlubnego grona fast-foodów, co odbiera jej właściwie większość uroku. Pizza w zasadzie smakuje Zobacz więcej
ciasta, 2 porcje/ oliwa z oliwek 1 kulka mozzarelli kilka różdżek brokuła 2 duże pieczarki cebula (opcjonalnie) 3 łyżki startego długo-dojrzewającego sera (np. parmezanu) świeży lub suszony tymianek Zobacz więcej
, żabich udek, ryb i owoców morza, Coq au vin, Quiche lorraine, Foie gras, zupy cebulowej Koniecznie przywieźcie: HISZPANIA: Koniecznie spróbujcie: flanu, kremu Katalońskiego, wszelkich hiszpańskich Zobacz więcej
Trawka Cytrynowa
Trawka Cytrynowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trawka Cytrynowa
Focaccia

Focaccia 49

0
tą z suszonych pomidorów). Możemy też podać z deską szynek i kiełbas długo dojrzewających. Najbardziej smakuje świeża, jeszcze ciepła. Na następny dzień wymaga już odświeżenia w piekarnika, co Zobacz więcej
, oliwki, kawałki sera brie, tuńczyk oraz ser żółty ja wybrałam mozzarelle i długo dojrzewający bursztyn. Pizzę piec ok 15-20 min w temp 250 stopni i uważać, aby nie przypalić, ja osobiście ostatnio Zobacz więcej