pizza długo dojrzewająca

Składniki: 4 jajka 10-15 dag długo dojrzewającego sera żółtego boczek opcjonalnie pomidory/ogórki kiszone/ruccola/oliwki :) tłuszcz do smażenia (ja stosuję smalec gęsi) Wykonanie: Jajka ubijamy Zobacz więcej
i rozsmakujcie się w tym pieczywie. Porada Szefa Kuchni: Do przygotowania tej przekąski możecie użyć wielu, typowych dla kuchni włoskiej dodatków, np.: rozmarynu, mozzarelli, szynki długo Zobacz więcej
Moja ulubiona wersja pizzy to ta z włoską szynką długo dojrzewającą i rukolą. Właśnie taką postanowiłam sobie przygotować. Zmieniłam ciasto na spód na bardziej zdrowe, ale także smaczne i ... można Zobacz więcej
orzechów nerkowca parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający Szparagi umyłam, osuszyłam i za pomocą obieraczki do warzyw "obierałam" szparagi tworząc wstążki. Od nasady po czubek. Następnie Zobacz więcej
Po milionach mniej lub bardziej udanych prób chyba udało mi się opracować prawie doskonałe ciasto do pizzy. Z dodatkiem szynki długo-dojrzewającej, szparagów, pieczarek i duuuużej ilości sera jest Zobacz więcej
eljotynka
eljotynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zagarami
Pissaladière

Pissaladière 134

0
świeżych drożdży (lub niepełna łyzeczka drożdży suszonych); 120 ml ciepłej wody; 250 g mąki ; 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 5 dużych cebul; 1 opakowanie szynki długo dojrzewającej; oliwki; odrobina Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami 164

3
Sezon na szparagi w pełni, korzystam i ja:) Dzisiaj, proponuję prostą, szybką, niezwykle aromatyczną, pyszną, iście letnią tartę ze szparagami. Trochę rustykalna, ładna dla oka, dopieści przy tym Zobacz więcej
ketchupu 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Dodatki: (u mnie) czerwona cebula Zobacz więcej
Calzone jest potrawą kuchni włoskiej, jest to rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. Nadzienie mogą stanowić tradycyjne składniki do pizzy lub te, które akurat znalazły się w naszej lodówce i Zobacz więcej
na ogniu do połączenia składników - szynką parmeńska - oliwki - pomidorki koktajlowe - ser długo dojrzewający - świeża bazylia - suszone oregano Wykonanie: Suche składniki wymieszać ze sobą. Ciągle Zobacz więcej
Choć tak naprawdę do szczęścia potrzebna mi dobrej jakości margharita ze świeżymi składnikami, to mam te swoje ulubione pizze sezonowe, w zależności od tego, jakie warzywo akurat króluje w mojej Zobacz więcej
Rogaliki krucho-drożdżowe i nowa odsłona... Ta dam! Tak, tak dobrze trafiliście... Tak właśnie wyglądają "słodkie impresje" w nowej odsłonie :) Długo dojrzewałam do zmiany. W końcu się przełamałam. Zobacz więcej
oliwy 1 mała cebula (około 40 g) 360 g pomidorów 60 ml przecieru (nie koncentratu) pomidorowego sól morska dodatki do pizzy: pomidorki koktajlowe 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków chili Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Venidle
Pizza di parma z rukolą

Pizza di parma z rukolą 140

0
Niesamowite, jaką karierę może zrobić drożdżowy placek :) Niestety, pizza zalicza się obecnie do niechlubnego grona fast-foodów, co odbiera jej właściwie większość uroku. Pizza w zasadzie smakuje Zobacz więcej
ciasta, 2 porcje/ oliwa z oliwek 1 kulka mozzarelli kilka różdżek brokuła 2 duże pieczarki cebula (opcjonalnie) 3 łyżki startego długo-dojrzewającego sera (np. parmezanu) świeży lub suszony tymianek Zobacz więcej
, ryb i owoców morza Koniecznie przywieźcie: Hiszpańskie wino oliwki i Oliwę z oliwek szafran długo dojrzewającą szynkę (polecam Serrano) WŁOCHY: Koniecznie spróbujcie: Włoskiej Panna Cotty, Tiramisu, Zobacz więcej
Trawka Cytrynowa
Trawka Cytrynowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trawka Cytrynowa
Focaccia

Focaccia 49

0
tą z suszonych pomidorów). Możemy też podać z deską szynek i kiełbas długo dojrzewających. Najbardziej smakuje świeża, jeszcze ciepła. Na następny dzień wymaga już odświeżenia w piekarnika, co Zobacz więcej
, oliwki, kawałki sera brie, tuńczyk oraz ser żółty ja wybrałam mozzarelle i długo dojrzewający bursztyn. Pizzę piec ok 15-20 min w temp 250 stopni i uważać, aby nie przypalić, ja osobiście ostatnio Zobacz więcej
Czasem najdzie nas ochota na pizzę. Jeżeli mamy dużo czasu i cierpliwości polecam zrobić ją samemu od A do Z – od ciasta przez sos po dodatki. Jeżeli mamy trochę mniej czasu, nie lubimy lub nie umiemy Zobacz więcej