placek dla cukrzyka

Jak już pewnie większość z Was wie, moja mama ma cukrzycę, więc część przepisów modyfikuję, aby i ona mogła zjeść coś słodkiego. Tym razem upiekłam kruchy placek na bazie białej mąki i brązowego Zobacz więcej
Pyszne, wyjątkowe, idealna na każdy posiłek, czyli pełnoziarniste placki z jabłkami bez cukru. To już kolejny przepis na tradycyjne danie „przerobiony” przeze mnie tak aby mogło pojawić się na stole Zobacz więcej
2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczi cukru palmowego (do kupienia tutaj) 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 1 białko jajka Miksujemy ręcznym Zobacz więcej
Adrijah
Adrijah Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Breakfast
Placki z dyni

Placki z dyni 1915

1
Proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo jesienne placki :) Zrobiłam je z dwóch powodów. Po pierwszeGabryś zrobił sporo pur èe z dyni, którego nie było gdzie zamrozić, po drugie zasugerowałam się Zobacz więcej
To jest dietetyczna propozycja na śniadanie, kolację lub obiad. Placki są również świetne na przekąskę - no po prostu multi-placki :) Można do nich użyć dodatkowo na przykład dwie/trzy łyżki tartego Zobacz więcej
złączone, wyrabiamy je przez kilka minut na blacie posypanym mąką. Dzielimy na 2 części i lepimy w rękach placki. Kładziemy je na papierze do pieczenia i zostawiamy w cieple na 20 minut. Potem Zobacz więcej
migdały. Mleczka migdałowe, śmietany migdałowe, placki na bazie mielonych migdałów, a u mnie dziś twarożek migdałowy z nutą czosnku. A że młody bób pojawił się już na targach rolnych więc powstał Zobacz więcej
Nie samym cukrem cukrzyk żyje ;-) Czasem coś wytrawnego też można zjeść ;-) Dziś ma dla was przepis na placki z cukinii. Oczywiście,że zaraz ktoś powie smażone dla diabetyka ??? To podobnie jak z Zobacz więcej
z grupy B. Regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, nowotworowym oraz cukrzycy. Dzięki bogactwu błonnika zapewniają prawidłową przemianę Zobacz więcej
Bataty, inaczej zwane słodkimi ziemniakami, stały się bardzo popularne w Polsce. Najczęściej bataty można spotkać pod postacią puree czy placków. Ja jednak postanowiłam postawić na klasykę i bataty Zobacz więcej
minut w 180C, studzić w tortownicy. Ciasto upiekłam na pożegnanie, ponieważ wczoraj skończyłam 3-miesięczne praktyki w bardzo fajnym miejscu z super ludźmi. Ciasto idealnie się sprawdziło po Zobacz więcej
Nutella śliwkowa. Śmiesznie brzmi, ale jest pyszna i moim zdaniem dość zdrowa, choć wiadomo, że owoce poddawane obróbce termicznej tracą dużo witamin, ale niestety 10 kg śliwek nie przejemy zanim się Zobacz więcej
widelcem istudzimy. W tym czasie kroimy warzywa w drobną kostkę, pomidor parzymy i zdejmujemy skórkę i miąższ z pestkami (to głupie bo w tym jest najwięcej witamin, ale rozmiękczy nam sałatkę, Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
sos jogurtowy

sos jogurtowy 8157

2
sos, który podbił moją rodzinę w ciągu jednego dnia. przyniosła go nam cukrzycowa babcia i myślałam, że uda się go zjeść z ciastem z sałatką grecką, ale po powrocie do domu zastałam pojemnik Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
Morwa

Morwa 787

0
morwy mieszkańcy Himalajów, oni jednak częściej przerabiają owoce na mąkę, z której robią placki. Persowie jadają chleb morwowy o nazwie tut-pikht, a mieszkańcy Azerbejdżanu robią z morwy aragh Zobacz więcej
HanyL
HanyL Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dlaprzyjemnosci.pl
Morelowe love.

Morelowe love. 132

0
morelach i jedzmy suszone. Suszone morele mają dużo większą niż surowe zawartość beta-karotenu. Jedynie cukrzykom nie zaleca się jedzenia suszonych morel, ponieważ dostarczają organizmowi sporą dawkę Zobacz więcej
Uwielbiam w racuchach mocno starte jabłka, dlatego moje placki stanowią jednolitą masę. Nie wyobrażam sobie również by pominąć moją ulubioną przyprawę - cynamon. Wiecie, że cynamon zapobiega cukrzycy Zobacz więcej
, jeśli jednak uda Wam się je gdzieś napotkać, warto zabrać kilka na zapas. Mogą być przechowywane z powodzeniem w chłodnym, ciemnym miejscu. Tak jak w przypadku naszych rodzimych ziemniaków można je Zobacz więcej
kilka godzin. Chlebek jest dobry dla cukrzyków i oczywiście bezglutenowców. Składniki (robiłam z połowy porcji) Ja chyba źle odmierzyłam bo nie chciały wszystkiego wchłonąć ;-) dodajemy do masy sól, Zobacz więcej