placek liguryjski

poproszedokladke
poproszedokladke Obserwuj blogaObserwujesz bloga
poproszedokladke
Placek liguryjski

Placek liguryjski 49

1
{{headerMessage}}
Lubicie pizzę na grubym, puszystym cieście? Ja wolę tę cieniutką, ale kto by się powstrzymał przed wgryzieniem się w puszyste, mięsiste ciasto drożdżowe? I to z sosem pomidorowym? :-) Przedstawiam Wam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Farinata to włoski (liguryjski) placek / chlebek z mąki z ciecierzycy. Co dla mnie obecnie ważne naturalnie bezglutenowy. Można dodać różne składniki. U mnie z rozmarynem, oliwkami, pomidorkami i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
liguryjskiej, najczęściej można ją spotkać w Genui. Jest to placek, przypominający tartę, przygotowany z bardzo prostych i tanich składników - mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli. Oczywiście nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Socca, farinata, torta di ceci lub cecina to nazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię. Niezależnie od przepisów Zobacz więcej
SycyliaSi
SycyliaSi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SycyliaSi!
FARINATA - WŁOSKI PLACEK

FARINATA - WŁOSKI PLACEK 275

3
{{headerMessage}}
występuje jako cecina lub torta di ceci, w Piemoncie, w okolicach Alessandrii jako bela cauda, a we Francji, a dokładniej w okolicach Nicei, jako scocca. Jest to placek, przypominający tartę, Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Socca

Socca 81

1
{{headerMessage}}
, w środku miękki. Ten złoty placek z mąki z ciecierzycy jest specjalnością Nicei i Tulonu, przy czym w Nicei nosi nazwę socca, a w Tulonie - cade. W obu przypadkach ma wspólnego przodka - jest nim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się do potraw sensu stricto, cóż… nie znajduję okoliczności łagodzących. Aby jednak wynagrodzić Liguryjczykom (i fanom Ligurii) te zaniedbania, dziś zaprezentuję przepis na jedno z najstarszych i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:) Ciasteczka śniadaniowe - mnie szczególnie zasmakowały te firmy Mullino Bianco :) Lodowe torty, kanapki i lubiane przez włoskie dzieci lody owocowe :) I znów smażone kalmary... niebo w gębie! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
poradziła sobie doskonale. Co jadłam? Między innymi caponatę, różnego rodzaju makarony domowej roboty (z pomidorami, wegańskim pesto i ziemniakami, z fasolką), smażone w cieście kwiaty cukinii, Zobacz więcej