placek makowy gotowa masa makowa

maminek61
maminek61 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Łazanki z makiem

Łazanki z makiem 135

0
Słodkie łazanki z makiem, podawane na ciepło to jedno z dań, bez których stół wigilijny byłby smutny. Składniki na ciasto: -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -2 żółtka i jedno całe jajko -2 łyżki zimnej Zobacz więcej
Makuszki, czyli bułeczki z makiem Przyznaje się bez bicia że poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej masy makowej do nadziania bułeczek. Ale co tam i tak wyszły pyszne. Ciasto drożdżowe standardowo Zobacz więcej
. Jaja rozbić i oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę z białek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać ser i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną, pianę z białek oraz śmietanę i dobrze wymieszać. Zobacz więcej
i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a dotrzeciej-mieloneorzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonejpapieremdo pieczenia Zobacz więcej
Paulinka_K
Paulinka_K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne przepisy
Torcik makowy

Torcik makowy 547

0
Rewelacyjny makowy torcik szybki w wykonaniu i pyszny w smaku. Składniki : 200g maku mielonego BackMit 6 jajek 0,5 szkl. cukru pudru 5 łyżek bułki tartej 16g cukru waniliowego 4 łyżki rodzynek aromat Zobacz więcej
, aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę Zobacz więcej
z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość farszu, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż Zobacz więcej
. 1 żółtko 1 jajko 25 dag mąki 10 dag masła 0,5 łyżki smalcu 0,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 puszki (małej) gotowej masy makowej . . . Masło i smalec posiekać Zobacz więcej
dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 250 dag masła 30 g świeżych drożdży oraz 1/2 kg gotowej masy makowej Wykonanie: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło roztopić, a Zobacz więcej
elanowakowska
elanowakowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
salonik smaków
Tort śmietankowy

Tort śmietankowy 342

0
Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować Zobacz więcej
Tort makowy – wykończenie Dzisiaj część druga tortu makowego – składanie i wykończenie. Dużo zabawy, dużo pracy, dużo satysfakcji! Do dekoracji użyłam gotowego fondantu, ale możecie zrobić go sami, Zobacz więcej
Kamila A
Kamila A Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchcikoweLove
MAKOWIEC

MAKOWIEC 154

1
wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przylepiać się do rąk. Odstawiamy, przykrywamy suchą ściereczką na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek. Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach. Jak zwykle szybko minęły. Na święta zrobiłam struclę jednak nie taka tradycyjną drożdżową tylko na proszku do pieczenia, nie wymaga ona wyrastania. Użyłam też gotowej Zobacz więcej
Z podzialem na poszczególne miesiące. Przygotowałam collage z faworytami ostatnich 12stu miesięcy: A oto te potrawy: 1. styczeń- Tarta cytrynowa 2. luty- Makowiec z gotową masą makową 3. marzec- Zobacz więcej
Mari-eta
Mari-eta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mari-eta
Strucla makowa.

Strucla makowa. 308

0
można przygotować masę makową. Należy mak zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody. Pozostawić na kilka minut, aż nieco napęcznieje i nieci wystygnie. Trzeba dwukrotnie przemleć przez maszynkę. Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi i ogólnie wszyskie tego typu potrawy - powtarzałam to juz tutaj milion razy chyba. Jednak przeważnie pierogi występowały u mnie w wersji: z serem, mięsem lub owocami. Tym razem Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 180

0
. Mąkę przesiać, dodać jajka miękką prawie płynną margarynę/ masło ( ja trochę rozpuściłam) i sól. Gdy wszystkie składniki są już w misce wystarczy je połączyć łyżką i takie gotowe ciasto wstawiamy na Zobacz więcej
na prostokąt o grubości około 0,5cm. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową,następnie delikatnie zwijamy struclę (jednocześnie z obu stron) Mają powstać dwa równe wałki ciasta połączone po środku. Zobacz więcej
Znalazłam ten przepis w jednym z numerów gazety TINA. W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez Zobacz więcej