placek pani walewskiej

Jedno konto. Wszystkie usługi Google. Zaloguj się, by przejść do Bloggera Utwórz konto Jedno konto pozwala korzystać ze wszystkich usług Google Zobacz więcej
Marta_gotuje
Marta_gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Marta gotuje
Pani Walewska

Pani Walewska 665

0
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pani Walewska tociasto zwane również pychotką. Kruche placki zbakaliami orazpowidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem w moim domu ijest Zobacz więcej
Te marchewkowe chodziło za mną już od dawna, ale po TYCH pysznych plackach i TEJ pysznej owsiance, dłużej już nie mogłam z nim zwlekać! Powiem tyle: następnym razem robię całą blaszkę *-* ciastko Zobacz więcej
słodkiego do herbatki i do kawki:) Sernik w łatki Sernik gotowany Placek cytrynowy Kora orzechowa http://elastokrotka.blogspot.com/2014/02/kora-orzechowa.html 3 Bit Zobacz więcej
http://elastokrotka.blogspot.com/2016/03/bananowiec-z-kremem-budyniowym.html Makowiec w cieście cytrynowym http://elastokrotka.blogspot.com/2015/12/swiateczny-makowiec-w-ciescie-cytrynowym.html Zobacz więcej
To idealne ciasto kruche do wszelkiego rodzaju ciast i placków. Świetnie sprawdza się jako spód do szarlotek, placków z owocami, dżemem itp. Wykorzystałam je także do ciasta Pani Walewska. Składniki: Zobacz więcej
, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową Zobacz więcej
ze_smakiem
ze_smakiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Galeria Smaku
PANI WALEWSKA

PANI WALEWSKA 377

1
posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowępłatkówmigdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie Zobacz więcej
, by nie bylo grudek. Pozostałe mleko zagotowac z cukrami. Wlac rozkłócone mleko z żółtkami i mąkami. Gotowac do zgęstnienia. Garnek przykryc folią aluminową, ostudzic. Miękkie masło utrzec i dodawac Zobacz więcej
cool_justo
cool_justo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
imbirowo.blox.pl
Ciasto PANI WALEWSKA

Ciasto PANI WALEWSKA 1419

1
Ciasto Pani Walewska (zwana też Pychotką), czyli dwa kruche placki z dżemem porzeczkowym i kruchą bezą posypaną płatkami migdałowymi, przełożone kremem budyniowym. Płatki migdałowe można zastąpić Zobacz więcej
kugelchen
kugelchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Olivciowe Pasje
CIASTO PANI WALEWSKA

CIASTO PANI WALEWSKA 529

2
). Pianę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Dokładnie wyrównać powierzchnię i posypać połową płatków migdałowych. Piec w nagrzanym, do 170 stopni, piekarniku około 35-40 minut. Po upieczeniu tak Zobacz więcej
2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 300 g masła (82%) 4 łyżki Amaretto kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) Z mleka odlać 1/3 szklanki, dodać żółtka i mąki, wymieszać, by nie było grudek. Zobacz więcej
. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą Zobacz więcej
. Pieczemy od razu dwie blaszki , ten z migdałami pieczemy na dolnym poziomie ,termo obieg 40 minut w 165 -170 st. C Po upieczeniu placki całkowicie wystudzić . Przygotowujemy krem. Na mleku gotujemy Zobacz więcej
zagotowałam. Ostudziłam. Jedną część ciasta przełożyłam na stolnicę, i rozwałkowałam. Następnie przełożyłam na blaszkę i wyrównałam do brzegów. Na ciasto posmarowałam połowę dżemu porzeczkowego. Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Joli
PANI WALEWSKA

PANI WALEWSKA 291

0
papierem do pieczenia i wykleić ciastem. Placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Przygotować masę bezową. Białka ubić na sztywno, Zobacz więcej
do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem po czym stopniowo, po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Ostudzone placki ciasta przekładamy masą kremową. Zobacz więcej
z drugą częścią ciasta. Jeśli placki pieczemy osobno, drugą część bezy przygotować zaraz przed pieczeniem. Placki studzimy. Masa kremowa: 500 ml szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anyżkowo
Ciasto pychotka

Ciasto pychotka 256

0
2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła Przygotowanie : Odmierz szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodaj żółtka. Dokładnie Zobacz więcej
łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną Zobacz więcej