placek zawijany z marmoladą

2 szkl mąki 3 żółtka pół szkl cukru cukier waniliowy szczypta soli pół kostki masła 3 łyżki gęstej śmietany marmolada różana Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować dość cienko Zobacz więcej
i odstawić je w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości mniej więcej dużej blachy z piekarnika. Smarować je cienką warstwą marmolady. Zawijać Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Rustykalne wariacje

Rustykalne wariacje 50

0
posiekane masło oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 1h. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na plasterki. Wyjmujemy Zobacz więcej
zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 364

0
Szczypta soli Marmolada lub nutella Śmietanę lekko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować resztę składników do ciasta. Mąkę, margarynę, jajka i sól Zobacz więcej
escreo
escreo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje pitraszenie
Ciasteczka z owocami

Ciasteczka z owocami 146

0
zamrażarki. Rozwałkować na placek o grubości 0,5 – 1 cm. Wycinać dowolnie, nakładać nadzienie i zawijać wg. własnej fantazji. Piec 25 -30 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do Zobacz więcej
margaryny 200 g gęstej śmietany 3 szklanki mąki + mąka do posypki twarda marmolada wieloowocowa Jamar Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, dolewając po troszku śmietany. Wyrobić ciasto. Rozwałkować Zobacz więcej
dwawidelce
dwawidelce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dwawidelce
rogaliki z marmoldą

rogaliki z marmoldą 70

0
śmietanę z drożdżami. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część należy cienko rozwałkować na cienki placek, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy nakładać po łyżce marmolady. Zawijać ciasto i Zobacz więcej
, dodajemy sól i rozpuszczony , ostudzony tłuszcz - wyrabiamy Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki i razem doskonale wyrabiamy ( wyrobione przykrywamy ściereczką i czekamy moment , by zaczęło rosnąć ) Zobacz więcej
ściereczką odłożyć na około 30 minut. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić go na 8 trójkątów. W najszerszym końcu każdego trójkąta kłaść łyżeczkę Nutelli. Zawijać w Zobacz więcej
do miski i odstawić na 2 godz do lodówki aż podwoi objętość . Ciasto podzielić na części ,każdą cześć rozwałkować na cienki placek i podzielić na trójkąty Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady Zobacz więcej
Nie uważam, że marmolada różana smakuje najlepiej w pączkach. Ja wolę ją jako nadzienie do ciepłych, miękkich, drożdżowych rogalików... podobnych do tych. Składniki na 8 małych rogalików: pól Zobacz więcej
Szybkie i łatwe do zrobienia, bardzo sympatyczne rogaliki, z tych, co mogłyby się nazywać "Jeden za drugim" :)) 200 gramów twarogu (dałam półtłusty) 200 gramów masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku Zobacz więcej
na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem Zobacz więcej
łyżki śmietany (użyłam 12%) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -250 g marmolady -cukier puder do dekoracji Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier oraz pozostałe składniki. Całość Zobacz więcej
aashi7701
aashi7701 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Po słodkiej stronie kuchni
Rogaliki

Rogaliki 76

0
śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki wraz z margaryną, żółtkami i resztą cukru, cukru waniliowego i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt ścisłe to Zobacz więcej
Bardzo lubię piec te rogaliki, bo idealnie pasują do kawy - nie są zbyt słodkie, a ciasto jest delikatne i kruche. Nie są też czasochłonne w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki (na ok. Zobacz więcej
nich wałkujemy na placek. - Następnie ciasto kroimy na 8 trójkątów. (Podobnie jak na pizzę.) - W najszerszej części trójkąta kładziemy marmoladę lub masę a następnie zawijamy ciasto z góry na dół. - Zobacz więcej
. Wyrobione ciasto owijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki wałkujemy placki grubości około 3mm i dzielimy je na 6 części (trójkątów), które Zobacz więcej
od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut. Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je Zobacz więcej