placek zawijany z marmoladą

2 szkl mąki 3 żółtka pół szkl cukru cukier waniliowy szczypta soli pół kostki masła 3 łyżki gęstej śmietany marmolada różana Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować dość cienko Zobacz więcej
i odstawić je w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości mniej więcej dużej blachy z piekarnika. Smarować je cienką warstwą marmolady. Zawijać Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Rustykalne wariacje

Rustykalne wariacje 49

0
posiekane masło oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 1h. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na plasterki. Wyjmujemy Zobacz więcej
zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 288

0
Szczypta soli Marmolada lub nutella Śmietanę lekko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować resztę składników do ciasta. Mąkę, margarynę, jajka i sól Zobacz więcej
escreo
escreo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje pitraszenie
Ciasteczka z owocami

Ciasteczka z owocami 141

0
zamrażarki. Rozwałkować na placek o grubości 0,5 – 1 cm. Wycinać dowolnie, nakładać nadzienie i zawijać wg. własnej fantazji. Piec 25 -30 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do Zobacz więcej
margaryny 200 g gęstej śmietany 3 szklanki mąki + mąka do posypki twarda marmolada wieloowocowa Jamar Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, dolewając po troszku śmietany. Wyrobić ciasto. Rozwałkować Zobacz więcej
dwawidelce
dwawidelce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dwawidelce
rogaliki z marmoldą

rogaliki z marmoldą 53

0
śmietanę z drożdżami. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część należy cienko rozwałkować na cienki placek, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy nakładać po łyżce marmolady. Zawijać ciasto i Zobacz więcej
, dodajemy sól i rozpuszczony , ostudzony tłuszcz - wyrabiamy Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki i razem doskonale wyrabiamy ( wyrobione przykrywamy ściereczką i czekamy moment , by zaczęło rosnąć ) Zobacz więcej
ściereczką odłożyć na około 30 minut. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić go na 8 trójkątów. W najszerszym końcu każdego trójkąta kłaść łyżeczkę Nutelli. Zawijać w Zobacz więcej
do miski i odstawić na 2 godz do lodówki aż podwoi objętość . Ciasto podzielić na części ,każdą cześć rozwałkować na cienki placek i podzielić na trójkąty Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady Zobacz więcej
cukier puder do posypania Ser przepuszczamy przez praskę, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajo, sól, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zagniatamy kruche ciasto. Zobacz więcej
na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem Zobacz więcej
łyżki śmietany (użyłam 12%) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -250 g marmolady -cukier puder do dekoracji Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier oraz pozostałe składniki. Całość Zobacz więcej
aashi7701
aashi7701 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Po słodkiej stronie kuchni
Rogaliki

Rogaliki 63

0
śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki wraz z margaryną, żółtkami i resztą cukru, cukru waniliowego i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt ścisłe to Zobacz więcej
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnicę. Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy zmielony przez maszynkę oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na średniej grubości placek, Zobacz więcej
nich wałkujemy na placek. - Następnie ciasto kroimy na 8 trójkątów. (Podobnie jak na pizzę.) - W najszerszej części trójkąta kładziemy marmoladę lub masę a następnie zawijamy ciasto z góry na dół. - Zobacz więcej
. Wyrobione ciasto owijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki wałkujemy placki grubości około 3mm i dzielimy je na 6 części (trójkątów), które Zobacz więcej
od miski i ręki, aż będzie jednolite i lśniące. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ostawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 30-45 minut. Jak ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je Zobacz więcej