placek zwijany z marmoladą

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 1 mały serek Danio waniliowy (140 g) 590 g twardej marmolady (najlepsza różana) Wykonanie: Z mąki, margaryny i serka zagnieść ciasto i wstawić na Zobacz więcej
3 szkl mąki 3 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 70 g masła marmolada lub gęsty dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Mąkę rozetrzeć z masłem i żółtkami. Śmietanę Zobacz więcej
Składniki: 1 kg mąki kostka drożdży 1 kostka smalcu 20 dkg margaryny 1 szklanka śmietany 2 jajka 4 łyżki cukru Szczypta soli Dowolna marmolada lub nutella Mąkę, smalec, margarynę, drożdże połączyć Zobacz więcej
dag wieloowocowa po wyrośnięciu ciasta na blacie obsypanym mąką wałkuję placek około 2 cm gruby na placek kładę porcje marmolady i dość ciasno zwijam roladę blacha z pergaminem i kładę roladę Zobacz więcej
albo pozostawić na słoneczku na chwilkę aby zmiękło. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm wykrawać trójkąty, na których u podstawy Zobacz więcej
Składniki: – 1 kg mąki – 250 g masła – szczypta soli, cukru – 4 żółtka – szklanka gęstej śmietamy – 100 g drożdży – marmolada twarda -pół szklanki cukru pudru Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem , Zobacz więcej
maszynkę do mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, miękką margarynę, jajko, sól, sodę rozpuszczoną w occie. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na mniejsze kulki, wkładamy do Zobacz więcej
śmietanę, dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać . W Zobacz więcej
rozpuszczone drożdże, jajko, cukier waniliowy i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce dowolego Zobacz więcej
margaryny 200 g gęstej śmietany 3 szklanki mąki + mąka do posypki twarda marmolada wieloowocowa Jamar Mąkę dokładnie posiekać z margaryną, dolewając po troszku śmietany. Wyrobić ciasto. Rozwałkować Zobacz więcej
tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i Zobacz więcej
szybko gładkie, elastyczne ciasto. Schładzam je ok. godziny w lodówce. Rozwałkowuję ciasto na placki o średnicy ok. 20 cm, dzielę na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smaruję cienką warstwą marmolady. Zobacz więcej
gładkie i puszyste. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na opruszoną mąką stolnicę,dzielimy ciasto na 2 części,każdą formujemy w Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
TOPIELEC

TOPIELEC 1015

0
jajka, dodać pokruszone drożdże i masło. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć ją do dużego garnka z zimną wodą. Czekać aż wypłynie. Po wypłynięciu ciasto zagnieść z cukrem, Zobacz więcej
marmolada roztrzepane jajko cukier wanilinowy do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrami. Posiekać ją z margaryną, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać śmietany. Ciasto Zobacz więcej
letnie masło z mlekiem - mieszamy.Następnie wsypujemy przesiana mąkę, lekko wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok. godzinie ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy Zobacz więcej
wystarczająco. Dodajemy stopniowo olej, mleko z drożdżami rozkruszonymi, mąkę i miksujemy, po chwili gdy ciasto jest już gęste wyrabiamy ręką ok 5 min. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Wyrośnięte Zobacz więcej
. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 Zobacz więcej
do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 Zobacz więcej
masło/margarynę, cukier i siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). Wyrabiamy rękami jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy Zobacz więcej