Przepis na placki z cukinii

Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Placki z cukinii

Placki z cukinii 643

Placki z cukinii Te placki z cukinii to już kolejna moja propozycja na placuszki z tego warzywa. Przepisy na inne wersje znajdują się na końcu posta. Dziś zrobiłam placki z cukinii bez żadnych Zobacz więcej
ZuzikZuzu
ZuzikZuzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Student eat
Placki z cukinii

Placki z cukinii 554

Placki z cukinii są dietetyczną wersją poznańskich plyndzy (placki ziemniaczane). Są lekkie, chrupiące i można je zjeść na słono, jak i na słodko (to samo tyczy się plyndzy, choć te najbardziej lubię Zobacz więcej
jem korzonki
jem korzonki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem korzonki
Placki z cukinii

Placki z cukinii 1069

Placki z cukinii Nie pisałam dawno, bo taki sobie niby-urlop wymyśliłam. Dla zdrowia. Każda rzecz, nawet ta robiona dla przyjemności, nabiera innego znaczenia, gdy popatrzy się na nią z innej niż Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Placki z cukinii

Placki z cukinii 618

Placki z cukinii „Placki z cukinii są dość szybkie w przygotowaniu. Wystarczy tylko zetrzeć warzywa i dodać do nich resztę składników. Aby wzbogacić smak placków możemy do nich dodać również inne Zobacz więcej
placki,pancakes,naleśniki, Przepisy jarskie Placki ziemniaczane z cukinią 2012/08/01 , Gosia Dzisiaj postanowiłam wypróbować placki ziemniaczane z cukinią. Koleżanka z pracy przyniosłamnóstwo cukinii, Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Placki z cukinii

Placki z cukinii 1528

This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Placki z cukinii Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
endywia
endywia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
endywia
Placki z cukinii

Placki z cukinii 1109

Na czas remontu rezydujemy u rodziny. Te placki są więc owocem pracy zespołowej: babcia+ ja. :-) Cukinie dostałyśmy od cioci, która otaczając je ogromną troską wyhodowała je we własnym ogródku. Tak Zobacz więcej
Kats
Kats Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wszedobylskie.blogspot.com
Placki z cukinii

Placki z cukinii 1398

Dzisiaj czas na kolejny przepis prosto z ogródka. Jak łatwo zauważyć na blogu przeważają przepisy wykorzystujące sezonowe warzywa i owoce. Tak też jest i tym razem.Do tego prostego dania wykorzystałam Zobacz więcej
mariolak87
mariolak87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zakątek Smakosza
Placki z Cukinii

Placki z Cukinii 2570

Z cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, a zarazem bardzo prostych. Dzisiaj proponuję placki z cukinii. Można je podawać jako dodatek do mięs jak również i solo. Liczba sposobów ich Zobacz więcej
Placki z cukinii Wiem ,wiem to banalny przepis i kazdy ma pewnie swoj najlepszy na swiecie.Nie moge sie jednak powstrzymac przed wstawieniem swojego,na najlepsze oczywiscie placki cukiniowe.Uwielbiamy Zobacz więcej
babkazjajemblog
babkazjajemblog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babka z jajem
Placki z cukinii

Placki z cukinii 730

Doskonale pamiętam jak kilka lat temu jeden z moich znajomych, którego nie podejrzewałam o jakiekolwiek umiejętności kulinarne ( tak, Karolu, to o Tobie:) zachwycał się prostotą i smakiem placków z Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Placki z cukinii

Placki z cukinii 799

Pyszne, chrupiące placuszki z cukinii z dodatkiem mozzarelli. Idealny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (6 votes cast) Placki z cukinii, 10.0 out of 10 based Zobacz więcej
prazonemigdaly
prazonemigdaly Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PrazoneMigdaly
Placki z cukinii

Placki z cukinii 1013

Dostałam ostatnio, prosto z ogródka mojej babci, dwie dorodne cukinie, więc ostatnio szukam pomysłów co by tu z nich pysznego zrobić. Spodziewajcie się w najbliższym czasie serii przepisów właśnie z Zobacz więcej
Placki z cukinii – przepis Posted in Przepisy na obiad | 4 comments Miały być placki ziemniaczane, ale wyszły placki z cukinii. Pierwszy raz robiłam i jestem naprawdę zachwycona ich smakiem. Poza tym Zobacz więcej
The Sweet Damsel
The Sweet Damsel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
The Sweet Damsel
Placki z cukinii

Placki z cukinii 2756

Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, obsypać lekko solą. Dodać jajko, mąkę oraz pieprz i wymieszać dokładnie, aż Zobacz więcej
Aga & TalerzPokus.tv
Aga & TalerzPokus.tv Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TalerzPokus.tv
Placki z cukinii

Placki z cukinii 942

Placki z cukinii Wtorek, 4 grudnia 2012 do 30 min Składniki: 1 cukinia (ok. 350 g) 3 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Delikatne, jarskie placki z cukinii mogą Zobacz więcej
vegetivna
vegetivna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vegetivna
Placki z cukinii

Placki z cukinii 1242

Strasznie nie lubię, kiedy zabraknie w mojej kuchni mąki z ciecierzycy. Mam wtedy wrażenie, że mam związane ręce. Choć nie używam jej dużo, wydaje mi się niezbędna. Przede wszystkim jest rewelacyjnym Zobacz więcej
kochanyptysiu
kochanyptysiu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wielki apetyt
Placki z cukinią

Placki z cukinią 884

Kupiłam dziś w Lidlu cukinię z zamiarem zrobienia mussaki. Robiąc dzieciom naleśniki zmieniłam swój plan i powstały placki. Składniki: 400 g mąki 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli jajko woda mleko Zobacz więcej
Wczoraj zrobiłam dwa rodzaje placków: ziemniaczane i z cukinii. Robiłam identycznie, czyli: Składniki: cukinia/ ziemniaki jajko sól pieprz mąka kukurydziana mąka pszenna Wykonanie: Ziemniaki starłam Zobacz więcej
Ola Wilczek
Ola Wilczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wilczy apetyt
Placki z cukinii

Placki z cukinii 3599

Placki z cukinii „chodziły” za mną już naprawdę kawał czasu i nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie czemu wypróbowałam ten przepis dopiero teraz. Placuszki wyszły fantastyczne , bardzo chrupiące Zobacz więcej

Placki z cukinii są bardzo popularne. Cukinia jest smaczna, zdrowa i przy tym niedroga. Można ją kupić w całorocznej sprzedaży, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby warzywo to włączyć na stałe do swojego menu.

Cukinia zawiera magnez, żelazo, sód, cynk i potas, również wit C, K, PP, B1, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i bata karoten. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest polecana chorym na cukrzycę. Przy tym jest dobrze trawiona przez chorych na nadwrażliwość układu pokarmowego, nadkwasoty i owrzodzenia. Ze względu na dużą zawartość wody, jest dobrym produktem stabilizującym gospodarkę wodną organizmu, polepszającym trawienie i przyspieszającym przemianę materii. Ponieważ cukinia zawiera kwas foliowy i nie kumuluje w sobie metali ciężkich, szczególnie polecana jest kobietom w ciąży i młodym mamom. Jest dobrze tolerowana nawet przez najmłodszych.

Cukinia jest szeroko wykorzystywanym warzywem. Można z niej robić cukinię faszerowaną, chipsy z cukinii, frytki cukiniowe, zupy, kotlety z cukinii, leczo oraz dania jednogarnkowe typu ratatouille. Plastry cukinii można zapiekać w cieście naleśnikowym, a z tartego warzywa wychodzą idealne, lekkie i delikatne placki z cukinii.

Najlepsze placki z cukinii robi się z warzyw młodych, cienkich, delikatnych, jędrnych. Jeśli nie mamy możliwości skorzystania z cukinii zerwanych bezpośrednio z krzaka, warto ją wykorzystać zaraz po zakupie w sklepie. Cukinia przechowywana długo w lodówce staje się bowiem gorzka, a trzymana w warunkach pokojowych szybko wysycha, staje się gąbczasta i niesmaczna. Jeśli cukinia używana do placków z cukinii jest młoda, nie trzeba jej obierać. Dokładne umycie zdecydowanie wystarczy. Warto też wykorzystać wielokolorowe odmiany, które wspaniale urozmaicą danie. To szczególnie spodoba się dzieciom, które z chęcią sięgną po kolejne placki z cukinii.

Sztuką jest jednak zrobić dobre placki. Źle doprawione czy niepoprawnie smażone są miękkie i niesmaczne. Tymczasem najważniejszą rzeczą, jest dobre odsączenie wiórków cukiniowych. Jak to zrobić? Tartą cukinię wystarczy posolić i odstawić ją na ok. pół godziny. Po tym czasie trzeba odcisnąć wodę, która zbierze się na dnie naczynia, a wiórki ułożyć na sitku wymoszczonym bawełnianą ściereczką i pozwolić odcieknąć pozostałej wodzie. To najlepszy sposób na młode cukinie. Jeśli jednak placki z cukinii robimy ze starszych okazów, wówczas warto wydrążyć cukinię, pozbywając się środka wypełnionego pestkami. W środkowym miąższu jest bowiem najwięcej wody, a starcie jedynie części pod skórką praktycznie ogranicza konieczność dodatkowego wyciskania wody z masy cukiniowej. Gotowe wiórki z cukinii z przyprawami, ziołami, mąką i jajkami trzeba smażyć na niewielkiej ilości oleju i zawsze na dobrze rozgrzanej patelni, a po usmażeniu każdy placek dodatkowo odkładać na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu pozostał na podkładzie. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu, przygotowaną masę z cukinii można nakładać na blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia i piec placki w piekarniku. Jeśli chodzi o odpowiednie doprawienie, placki z cukinii warto podawać z solą i pieprzem, a ponadto z czosnkiem, cebulą, bazylią, oregano, szałwią, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, miętą, koperkiem, octem balsamicznym czy oliwą. Smak placów z cukinii idealnie podkreślą takie dodatki jak: marchew, ziemniaki, dynia, grzyby, kasze i makarony, oliwki, tofu, szparagi, pomidory czy szpinak. Jeśli chcielibyście podać placki z cukinii jako jeden z elementów dania głównego, warto podać je z serem feta, kozim, owczym lub mozarella. Pasują tu również jajka, jogurt naturalny, oraz mięso z drobiu, ryb i wołowiny lub wieprzowiny. Dzięki tak skomponowanych zestawom oraz odpowiednio zastosowanym przyprawom i ziołom mamy pewność, ze smak i walory zdrowotne placków z cukinii będą wyjątkowe. Inspiracji na ich tworzenie jest mnóstwo! Nawet jeśli smażenie placków z cukinii nas znuży, zawsze przecież można umieścić masę w foremkach do tart czy papilotkach do muffinek i upiec zaskakującą, zdrową, smaczną przekąskę, która sprawdzi się nawet na pikniku czy wyprawie rowerowej.

Zachęcamy do tworzenia własnych kompozycji. Niech placki z cukinii nie będą nudne i zapomniane.