placki z soczewicy

w zasadzie nic nie jest dobrze, a ja głupio udaję, że jest. i o ile innych mogę oszukiwać, to siebie samej się nie da. a głupia zbita filiżanka była zapalnikiem dla czegoś, co zbierało się przez parę Zobacz więcej
PatK
PatK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pat-elnia
Placki z cukinii z soczewicą

Placki z cukinii z soczewicą 55

0
Pomysł na takie połączenie cukinii z suchymi strączkami znalazłam w Jadłonomii - tam do placków użyta była mąka z ciecierzycy. Ja zmieliłam w młynku suchą soczewicę - do placków nie trzeba już dodawać Zobacz więcej
Dzisiaj pomysł na alternatywę dla placków ziemniaczanych. Równie smaczną, a dodatkowo o wiele zdrowszą. Placki banalne w wykonaniu, wymagają zaledwie kilku składników, a zdecydowanie cieszą nasze Zobacz więcej
Przepis, który prezentuję poniżej, nawiązuje do kuchni arabskiej, a znalazłam go na stronie celtnet.org.uk Czerwona soczewica jest chyba moją ulubiona bazą na wszelkiego rodzaju kotlety oraz wytrawne Zobacz więcej
Dlaczego prawie? Bo placki werbkowickie zostały wpisane na listę produktów regionalnych i dlatego trzeba się idealnie trzymać przepisu oraz formy podczas ich przygotowywania. Niemniej jednak zanim Zobacz więcej
W internecie można znaleźć pełno przepisów na kotlety z soczewicy - czerwonej, czy zielonej. Zazwyczaj jednym z ich składników jest kasza lub bułka tarta, dzięki którym konsystencja masy pozwala na Zobacz więcej
Niczym naleśniki! Mogą służyć za placki do tortilli, czy wrapów! A wykonanie- banalnie proste, jednak bardzo nietypowe! :) Składniki: 1/4 szklanki żółtej soczewicy 1/2 szklanki ryżu brązowego szczypta Zobacz więcej
mieszankę cebuli, czosnku, papryczki i przypraw, jajko, mąkę, zmiażdżone w moździerzu orzeszki ziemne (jeśli nie macie możecie je rozbić w kubeczku używając np. pałki do makutry – trzeba sobie jakoś Zobacz więcej
. Ostatecznie uzyskałam potrawę, która z pewnością znajdzie się wśród dań często goszczących na moim stole. Placki z czerwonej soczewicy i amarantusa są puszyste, złotego koloru, a do tego mają Zobacz więcej
Placków wegetariańskich robiłyśmy już całe mnóstwo. Gorzej jednak z tymi wegańskimi, więc dziś wrzucamy przepis, w którym jajka zastąpione zostały siemieniem lnianym w proporcji 1 jajko, to 2 łyżki Zobacz więcej
Upały powróciły i na pewno nie każdy ma ochotę uprawiać smażenie, ale jeśli jednak ktoś miałby w sobie tyle samozaparcia (albo lubi tortury), to polecam wypróbować ten przepis. Placki są naprawdę Zobacz więcej
na pyszne placki z cukinii i zielonej soczewicy. Stwierdzę nawet, że takie zielone placki są lepsze od zwykłych ziemniaczanych :) A przede wszystkim ile w nich dobroci! Soczewica, cukinia, Zobacz więcej
Bezglutenowe placki z warzywami i dipem z jarmużu przygotowałam kilka dni temu. Nie zapisałam niestety składników ani proporcji po ich zrobieniu, dlatego przyznaję, że dzisiaj mam mały kłopot. Mam Zobacz więcej
Placki z soczewicy i marchewki (Quinola Baby) podane z wegańskim sosem czekoladowo-pomarańczowym (Plamil Foods), awokado i czekoladowymi pastylkami z miodem Placuszki z soczewicy i marchewki /przepis Zobacz więcej
Soczewica z kuminem i placek kukurydziany Zima prosi się o strączkowe - stąd niedawna fasolka po bretońsku. Gdy mam mniej czasu lub zapomnę co nieco zalać wodą na noc plus mam pod ręką 1-2 Zobacz więcej
zmielony pieprz do smaku. Placki z czarnej soczewicy (urad dalu) 180g czarnej soczewicy (belugi lub urad dalu), 1 yka oleju oraz dodatkowo do smaenia, 1 cebula posiekana, 2 due zbki czosnku, Zobacz więcej
Oryginalny przepis na tę soczewicę pochodzi z książki Yotama Ottolenghi (ja znalazłam go w necie tutaj). Troszkę zmodyfikowałam - przede wszystkim dlatego, że nie miałam suszonych pomidorów w zalewie. Zobacz więcej
Składniki: Na placki: 2 szklanki kaszki kukurydzianej/polenty (można zastąpić też mąką kukurydzianą) ok. 1 szklanka mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Zobacz więcej
Składniki na gulasz: - 1,5 kg mięsa gulaszowego (ja dałam świnkę) - 1 kg mrożonych warzyw - 1 paczka soczewicy - 3 sztuki sosu pomidorowo-paprykowego Przyprawy: sól, pieprz, dżem z chilli - Zobacz więcej
krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziejzagorzałym miłośnikom mięsa. Dlaczego warto jeść soczewicę? - jest świetnymźródłem białka(osoby, Zobacz więcej