płaskurka

ZOBACZ TAKŻE:

wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb żytni z płaskurką

Chleb żytni z płaskurką 140

0
Płaskurka, podobnie jak samopsza i orkisz to dawna odmiana pszenicy. Cechą charakterystyczną tych zbóż są ich oplewione ziarna. Plewa przylegająca do ziarna chroni je przed infekcjami bakteryjnymi i Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Bochen z płaskurki

Bochen z płaskurki 237

0
Bochen z płaskurki - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Bochen z płaskurki (27.03.2014)Penne zapiekane w sosie Zobacz więcej
Spelt Emmer Bread Płaskurka(Triticum dicoccum) jest jedną z dawnych odmian pszenicy, której uprawy zaprzestano, gdy na rynku nasion pojawiły się wysokowydajne, łatwiejsze w uprawie odmiany pszenicy. Zobacz więcej
Odkąd trafiłam na mąkę z płaskurki dodaję ją do chlebów, bułek, ciast, pyszne są z jej dodatkiem także naleśniki i wiele innych potraw. Ostatnio zajadamy się także bagietkami z mąki z płaskurki* z Zobacz więcej
Witam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez ekologicznych Zobacz więcej
Witajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również uzupełnić wiedzę o tym podgatunku Zobacz więcej
Farro czyli płaskurka to bardzo popularne ziarno we Włoszech, lecz mało znane i mało popularne w Polsce, a szkoda. Warto poznać ją dla jej licznych zalet. Bardzo lubię sałatki z płaskurką. Sałatka Zobacz więcej
Witam. Zapraszam na przepis odjechanego chleba z mąki pszenicy płaskurki i mąki żytniej ( żurkowej ). Jak to zwykle u mnie bywa, nie umiem utrzymać się w ryzach przepisów , nawet swoich własnych, a w Zobacz więcej
Taki obiad może być szokiem nie tylko dla mięsożercy. Zauważyłam bowiem, że im dłużej nie jem mięsa i im bardziej ograniczam wysokoprzetworzone produkty, tym bardziej smakują mi najprostsze potrawy. Zobacz więcej
Taki obiad może być szokiem nie tylko dla mięsożercy. Zauważyłam bowiem, że im dłużej nie jem mięsa i im bardziej ograniczam wysokoprzetworzone produkty, tym bardziej smakują mi najprostsze potrawy. Zobacz więcej
Pszenica płaskurka , mało znana , mało popularna , a warta poznania dla jej licznych zalet. Zachęcam do zapoznania się z "nową" ( ale bardzo starą ) cenną odmianą pszenicy, która ma szanse zrównać Zobacz więcej
wyzwanie, inna propozycja i ten wybrany przepis się odkłada. Ale tkwi on w głowie… Dziękuję Magdzie z Konwaliowej kuchni, bo to za Jej sprawąchleb pojawił się w naszej Piekarni! Zmieniłam nieco jego Zobacz więcej
Nasza ulubiona babka maślana w nowszej, jeszcze zdrowszej odsłonie. Tym razem przygotowałam ją na mieszance mąk z płaskurki* i orkiszu. Płaskurka to moje ostatnie odkrycie. Na razie dopiero ją Zobacz więcej
. – épeautre, ang. – Spelt, niem. – Dinkel), samposza to Triticum monococcum, nazywana też po włosku piccolo farro, a po francusku – analogicznie – petit épeautre (czyli ‘mały orkisz’) lub engrain, po Zobacz więcej
Pieczenie chlebów to taki mój mały nałóg... Uwielbiam eksperymentowanie w kuchni, ostatnio testuję moją najnowszą miłość- mąkę z płaskurki*. Po babce maślanej na tej mące, przedstawiam Wam nasz Zobacz więcej
smaczne, co tradycyjne na mleku, (w moim odczuciu nawet smaczniejsze). Zamiast mleka krowiego dodaję mleko roślinne, takie jakie mam akurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka Zobacz więcej
Pszenny na zaczynie z mąki płaskurki z dodatkiem mąki owsianej i zielonego jęczmienia - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY Zobacz więcej
… czyli płaskurka (starsza siostra orkiszu) na słodko i na zimno, z dodatkiem pomarańczy i orzechów. Idealna na śniadanie lub na podwieczorek. Pyszności! Składniki (na 1 porcję): · 1 szklanka Zobacz więcej
… czyli kasza z pszenicy płaskurki z dodatkiem mięsa wołowego, ciecierzycy i oliwek. O zaletach i właściwościach“farro”pisałam już wcześniej tutaj; wiem, że w Polsce trudno dostać płaskurkę, ale Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: