plastry schabu z sherry

Zabieram Was dzisiaj w kolejną podróż kulinarną, tym razem do Chin, na przygotowaną przez mnie soczystą pieczeń z wieprzowiny w aromatycznym sosie 5 smaków. Przepis z książki "Kuchnia Chińska" Zobacz więcej
obiad, więc polecam taką wersję schabu i Wam:) Składniki: po grubym plastrze schabu na porcję 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku ok. 1 łyżeczki Zobacz więcej
, bo pokroiłem je cienko, ale tradycyjnie. Eskalopki ze schabu marynowanego w miso Daje dwie porcje 200-250 g schabu 6 Ł miso 1 1/2 ł świeżo startego imbiru 2 Ł sake lub sherry 1 Ł cukru Schab pokroić Zobacz więcej
piklowanymi chili, które dadzą jeszcze ładniejszy pomarańczowy kolor potrawie. składniki na 2 duże lub 4 mniejsze porcje: garść suszonych grzybów mun 300 g schabu bez kości (może być z odrobiną Zobacz więcej
z 2 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczki octu z sherry lub winnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wdużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości (u mnie w Zobacz więcej
schabu lub polędwicy wieprzowej 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina lub sherry 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków” Ciasto: 250 ml Zobacz więcej
przepisu. Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej marynata: 3 łyżki sherry 3 łyżki zalewy figowej (można zastąpić miodem, byle nie wielokwiatowym – jest zbyt słodki) 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 Zobacz więcej
podawać można z grillowanymi ziemniakami. Danie jest pyszne, nie nudne i warte częstego doń wracania! Składniki na marynatę miodowo-imbirową do grilla: 6 plastrów schabu 4 łyżki świeżo tartego imbiru Zobacz więcej