pleban

Nalewka plebana Nalewka plebana Przepis otrzymałem od kolego Worka. Dzięki. Składniki: - 12 cytryn - 1 litr spirytusu - 1 litr wódki (żubrówka lub dębowa) - 1 litr tokaju - 1 kg miodu, - kardamon - Zobacz więcej
Nalewka plebana. Nie wiemy zupełnie skąd taka nazwa. Czy to może jakiś ksiądz pleban potajemnie na zakrystii produkował? W sumie nie bylibyśmy zaskoczeni. W każdym razie przepis znaleźliśmy na pewnym Zobacz więcej
Najważniejsze w tym przepisie są odpowiednie jabłka. Szukajcie zielonych, twardych i kwaskowatych. U mnie jabłka, które rosły w ogrodzie u babci – jaśniepańskie. Wiem, że trudno je znaleźć ;). I choć Zobacz więcej
Ludzie padajom "teściowo nie rodzina, krupniok nie wyndlina". Totyż taki łobiod możesz zjeść i piontek, a grzychu nie bydzie ;-) No, te trocha wyndzonki, to chyba ksiondz pleban łodpuszczom. To jest Zobacz więcej
, widzieliśmy uroczyska gdzie jeno czarci furgają, jechaliśmy brekiem ciągnionym przez parę dobranych koników polskich, jedliśmy biłgorajskie przysmaki, które grumko opisuje, czyli pierogi nadziewane Zobacz więcej
Różowy tydzień. Różowe pancakes. Czerwień i błękit Wątróbka z gruszkami i żurawiną w sosie chrzanowym Z kartoflanego pola: Filet z łososia i sałatka z różowego grapefruita Glazurowane rzodkiewki Zobacz więcej
Po pieczeniu chrustu zostało mi 7 białek. Zastanawiałam się jak je wykorzystać. Na tradycyjne bezy jakoś nie miałam ochoty, na Pavlovę też nie... I wtedy Babcia Teresa powiedziała mi, że jak była Zobacz więcej
Jakby się tak przypatrzeć całej zagmatwanej historii członków mojej rodziny, to można by nakręcić po kilka sezonów wszelkiego rodzaju programów typu trudne sprawy, dlaczego ja, ten jeden dzień, Zobacz więcej
obok plebani, dosłownie przez ulicę. A do plebani należał również gigantyczny ogród, naprawdę wielki. A w nim mnóstwo drzew owocowych. Wszystko to oczywiście ogrodzone wysokim płotem. Ale co to dla Zobacz więcej
i jajkiem confit - autor Bartłomiej Płócienniak Twój Kucharz Ziemniaki po Cabańsku - Restauracja Stare Mury w Chrzanowie Danie przygotowane przez Sebastiana Szroma z Restauracji La Rossa w Oświęcimiu Zobacz więcej
piwnicy pod Ostrym Wierchem, gdzie prawdziwi beskidzcy zbójnicy opowiedzą o losach beskidników, trudach i radościach zbójnickiego żywota. O ich sprzymierzeńcach i wrogach, o puchaczu Bubo-Bubo, co Zobacz więcej
popularnym dyskoncie cukierni. Po chwili drżącym palcem nacisnął bogato zdobiony guzik dzwonka. - Jesteś tak purpurowy, że Pascal pomylił cię przez wizjer ze świętej pamięci plebanem – rzekł hrabia Zobacz więcej