pleciony warkocz

Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w małą kosteczkę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na 3 prostokąty równej wielkości. Zobacz więcej
RAZOWE WARKOCZE (przepis własny) 100 g mąki żytniej typ 2000 300 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g roztopionego masła 50 g cukru trzcinowego łyżeczka drożdży instant cukier perlisty do Zobacz więcej
Drożdżowe warkocze w 3 smakach Przepis na efektowną przekąskę, która kosztuje grosze :) SKŁADNIKI: - ciasto na pizzę - zioła prowansalskie - oregano - bazylia - kurkuma - czerwona słodka papryka Zobacz więcej
Efektowne danie bardzo proste w przygotowaniu? Sprawdźcie sami! Polędwica wieprzowa Czosnek Cebula Kapary Rozmaryn Oliwa Sól Pieprz Bardzo proste danie, efektowne w prezentacji. Polędwicę myjemy i Zobacz więcej
Składniki (na około 8 warkoczy): 1 duża podwójna pierś z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka Zobacz więcej
? Brzmiało faktycznie ciekawie. No i warkocze pleść lubię – nigdy nie sprawiają problemów. A smakowało..no, muszę przyznać, że czasem mam naprawdę dobre pomysły. :D 1 płat ciasta francuskiego 1 1/4 Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Śniadanie do łóżka

Śniadanie do łóżka 397

0
do momentu, kiedy ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Następnie odstawiamy je na 30 min w ciepłym miejscu (objętość musi wzrosnąć dwukrotnie!). Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na pół, a Zobacz więcej
O mojej miłości do ciasta francuskiego pisałam nie raz. Zresztą widać po ilości przepisów, że sięgam po nie często i to z ogromną chęcią. Kiedy więc zobaczyłam tez przepis Zobacz więcej
. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 5 części. Każdą z nich dzielimy na 3 częsci i tworzymy z nich ruloniki ( jak na kopytka). Bierzemy trzy paski ciasta i Zobacz więcej
Aileen
Aileen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
buena appetite
Kurze warkocze

Kurze warkocze 580

2
, i tym sposobem z jednej mamy dwie. Doprawiamy je solą, pieprzem, papryką ostra i wędzoną. Na cieście francuskim układamy pierś, na to plasterek bekonu, mozarellę, i pleciemy warkocz (zob. zdjęcie). Zobacz więcej
i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek. Łączymy ze sobą końce wałków i Zobacz więcej
PBG
PBG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prosto bez glutenu
Chałka (bez glutenu)

Chałka (bez glutenu) 246

1
Dawno, dawno temu można było zajadać się bułeczkami z makiem, słodką chałką. Teraz można liczyć tylko na siebie i samemu upiec chałkę, ale bezglutenową. Składniki ciasto: 300 g mieszanki bezglutenowej Zobacz więcej
chlebowej 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 40 g cukru 1 łyżka miodu 8 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 65 g miękkiego masła Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie Zobacz więcej
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem. Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z Zobacz więcej
garyija
garyija Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gary i Ja
Koszyk i baranek

Koszyk i baranek 52

0
na misce. Następnie formujemy brzeg koszyka. Na pergaminie obrysowujemy miskę. Toczymy z ciasta trzy długie wałki i zaplatamy warkocz. Warkocz układamy na obrysowanym kole. Ciasto smarujemy żółtkiem Zobacz więcej
" składamy na 4 części ( na pół i jeszcze raz na pół) . przekrawamy wzdłuz , zostawiając jeden koniec nieprzecięty i pleciemy podobnie jak warkocz ( w tym wypadku , prawo na lewo lewo na prawo). Zobacz więcej
kawałki rolujemy na długie sznureczki i z każdych trzech sznureczków pleciemy warkocz. Układamy na blaszce, smarujemy białkiem (które nam pozostało po zabraniu żółtek do zagniecenia ciasta), Zobacz więcej
kawałki rolujemy na długie sznureczki i z każdych trzech sznureczków pleciemy warkocz. Układamy na blaszce, smarujemy białkiem (które nam pozostało po zabraniu żółtek do zagniecenia ciasta), Zobacz więcej