Przepis na plenty

Ostatnio krucho u mnie z czasem. Zdjęcia ze Szwecji czekają grzecznie w kolejce do obróbki, kilka historii leży w głowie, czekając na opisanie. Kwietniowe "lubię" już wynotowane w zeszycie, ale Zobacz więcej
Bardzo dokładnie pamiętam ten dzień, kiedy zkartonika wyciągnęłam niewymiarową książkę kucharską naokładce którejwidniało nazwisko Ottolenghi. Wzasadzie nie wiem, czemu akurat tę przesyłkę pamiętam Zobacz więcej
Jak pisałam w jednym ze styczniowych postów, świąteczno-urodzinowy czas obfitował w nowe książki (głównie kulinarne, jak się pewnie domyślacie ;)). Jedną z nich jest ‘Food from Plenty’ Diany Henry Zobacz więcej
Nie kupujcie Plenty More. Poco, jak pewnie niedługo pojawią się tutaj wszystkie przepisy ajuż napewno te najbardziej przystępne iciekawe Straszliwie przyssałam się dotej książki, alenic nie mogę Zobacz więcej
Ostatnimi czasy na moich półkach przybyło sporo książek kucharskich i pomyślałam, że warto poświęcić im tu trochę miejsca. Czasem pytacie mnie o książkowe gusta, godne polecenia pozycje, więc pokrótce Zobacz więcej
Ciekawa jestem, czy przeprowadzono kiedyś badania, jak ma się pora roku do czytania. Czy długie jesienne dni sprawiają, że wzrost czytelnictwa rośnie, a może to latem, podczas wakacji pochłaniamy Zobacz więcej
cook.after.reading
cook.after.reading Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cook After Reading
Róg obfitości

Róg obfitości 129

Dziś parę słów o jednej z najgłośniejszych nowości zagranicznych - Plenty More Yottama Ottolenghiego. Książka ukazała się na początku września w Wielkiej Brytanii i od razu stała się wielkim hitem - Zobacz więcej
Kiedy w październiku przytaszczyłam do domu"Plenty More"byłam pełna radości i entuzjazmu. Wydawało mi się, że będę je jeść od rana do wieczora, tak jak to było gdy z wypiekami na twarzy studiowałam Zobacz więcej
Tyna
Tyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In cooking we trust
Placuszki z batatów

Placuszki z batatów 55

Wśród książek Yotama Ottolenghiego warto zwrócić uwagę nie tylko na "Jerusalem". Podobnie udane są "Plenty" i "Plenty More" (pewnie również książka "Ottolenghi", ale tej jeszcze nie posiadam). W Zobacz więcej
W zeszłym miesiącu pisałam Wam o książkach na, które czekam tej jesieni. Pomimo, że bardzo staram się ograniczyć ilość kupowanych pozycji, to koniec roku jest trudnym sprawdzianem tego postanowienia. Zobacz więcej
Pisanie wpisów kulinarnych późnym wieczorem nie jest najlepszym pomysłem. Od razu robię się głodna i mam ochotę udać się do kuchni. Dzisiejszy przepis to chrupiąca tortilla z pastą fasolową, doskonałą Zobacz więcej
Dzisiaj będzie krótko i pysznie, przychodzę z obiecanym przepisem na cykorię. Pierwsza potrawa z książki "Plenty" Yotama Ottolenghiego, jaka pojawiła się na naszym stole to zapiekana cykoria pod Zobacz więcej
Wszystkim Czytelnikom bloga życzę Wesołych Świąt wypełnionych magią i radością, oraz samych smakowitych potraw na wigilijnym stole!!! Dear readers, Wishing you Happy Holidays filled with joy and Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Good morning Monsieur Ottolenghi

Good morning Monsieur Ottolenghi 241

Nie przyznam się ile świeczek zdmuchnęłam wczoraj. Długo musiałabym wymieniać, tak jedną po drugiej. Ok, będę szczera – nie było żadnego tortu, ani żadnych świeczek. Tego dnia nie było również Zobacz więcej
ojej, może ja mam jakiś lewy egzemplarz "the cookbook" mój mnie obrzydził estetycznie, jest na kredowym papierze, i wygląda jakby nie widział go żaden edytor - żadnych marginesów, fatalny układ stron, Zobacz więcej
Risotto z brukselką i kalerosse Yotama Ottolenhiego z Plenty More chciałam zrobić od momentu, gdy zobaczyłam przepis w książce. Jeszcze wtedy nie wiedziałam czym są te zielone listki widoczne na Zobacz więcej
Pinos
Pinos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piniowe orzeszki
Dynia faszerowana po polsku

Dynia faszerowana po polsku 352

Inspiracją dla tego dania było przepiękne zdjęcie w książce "Food from Plenty"* i sobotni targ w Falenicy, na którym nareszcie udało mi się znaleźć coś więcej niż dynię hodowaną "na rozmiar". I śliwki Zobacz więcej
Jamie Oliver i Yotam Ottolenghi to, jak już kilka razy pisałam, moi kuchenni ulubieńcy. Pierwszego cenię za charyzmę, poczucie humoru i proste sposoby na osiągnięcie głębi smaków. Drugiego, za świetne Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jadłonomia
Lecznicza moc pieczonego kalafiora

Lecznicza moc pieczonego kalafiora 154

Co prawda nie umarłam, jak sugerował ostatni post, ale za to mój organizm zaprotestował przeciwko ciągłemu siedzeniu nad książkami bez porządnego żarełka i postanowił zachorować. Dzięki temu noce Zobacz więcej
Magda K.
Magda K. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fantazje kulinarne Magdy K.
Indian ratatouille

Indian ratatouille 75

Jeszcze nie tak dawno, gdy byłam w ciąży, najchętniej nie wchodziłabym do kuchni, teraz zmiana o 100%, najchętniej w ogóle bym z niej nie wychodziła. Wertuję moje książki kulinarne, przeglądam Zobacz więcej