plenty yotam

systematycznie umieszczać na blogu. Na pierwszy ogień pyszne obiadowe danie, czyli słoneczne i aromatyczne Indian ratatouille. Przepis pochodzi z książki 'Plenty More', Yotam Ottolenghi, a ja Zobacz więcej
a jemu warto zaufać. Sałatka z pomarańczy, rzodkiewki i daktyli przepis na podstawie książki Plenty More, Yotam Ottolenghi sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku, roztarte 1 łyżeczka wody z Zobacz więcej
Około dwóch lat temu widziałam w programie Marty Stewart jak Yotam Ottolenghi, promując swoją książkę Plenty, przygotowywał tę tartę. Tarta i książka bardzo mi przypadły do gustu. Ze zrobieniem tarty Zobacz więcej
agilera73
agilera73 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokusa w kuchni
Sniadanie Mistrza

Sniadanie Mistrza 319

4
Mój Mistrz łączenia niesamowitych smaków. To Yotam Ottolenghi. Niedawno została zakupiona jego druga książka pt."PLENTY". Nie będę recenzować książki,powiem tylko tyle, że ta pozycja jest w zasadzie Zobacz więcej
affogato
affogato Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w nastroju na...
Brukselka z tofu

Brukselka z tofu 226

2
Danie równie nieskomplikowane jak jego nazwa. Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi, którego gust kulinarny bardzo mi odpowiada, i mam nadzieję, że kiedyś jego "Plenty" wyląduje w moich zbiorach... Zobacz więcej
Wiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej Zobacz więcej
jest "Obfitość" (ang. "Plenty"), Yotam Ottolenghi. Od dłuższego czasu miałam chrapkę na dwie książki z przepisami Yotama Ottolenghi - "Plenty" i "Plenty more". Po zachwycie książką "Jerozolima" (moja Zobacz więcej
wymieszać całość, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na kilkanaście minut, do czasu aż kaszka zmięknie i wchłonie płyn. Jeżeli trzeba doprawić jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć Zobacz więcej
przyprawione papki, dało się zjeść rzeczy rodem z książek izraelskiego szefa. Dzisiaj - niesamowicie aromatyczny, pyszny obiad, powstały z połączenia ich przepisów z moimi ulubionymi: hinduska dosa Zobacz więcej
, długie bakłażany 1/3 kubka oliwy virgin 2 łyżeczki tymianku; dobrze jest mieć kilka gałązek tymianku do dekoracji, ja nie miałam, użyłam tylko tymianku suszonego, kruszonego sól morska, pieprz 1 Zobacz więcej
przez 5-6 minut do czasu aż cebula zmięknie. Zamieszać od czasu do czasu. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać panko (bułkę tartą), zioła ii kapary. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Wnętrza Zobacz więcej
Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Zobacz więcej
Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, na którym blogu po raz pierwszy przeczytałam oYotamie Ottolenghim. Wiem tylko, że autorka (bardzo fajnego zresztą) rankingu książek kucharskich 2011 roku, piała Zobacz więcej
sosu z tahiną. Do tego świeże dodałam pesto z kolendry, z innego przepisu Yotama. I właściwie nic więcej nie trzeba. Tak to jest z Ottolenghim. Kto jak tkto, ale na nim jeszcze sie nie zawiodłam ;-) Zobacz więcej
wcześniej upiekłam sobie CIASTO. Upiekłam i muszę je sobie teraz zjeść, ponieważ A. nie lubi chałwy. Jak można nie lubić chałwy??? W tej paczce od listonosza były trzy książki: Jerusalem, Plenty i Zobacz więcej
Jola M
Jola M Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jola'scooking
Wspomnienie Dubaju

Wspomnienie Dubaju 40

0
tego oczywiście sporo natki pietruszki i obowiązkowo arabskie pieczywo. Pasta z pieczonego bakłażana inspiracja : "Plenty", Yotam Ottolenghi 2 średnie bakłażany 2 łyżki tahini (pasta sezamowa) 1 Zobacz więcej
rabarbar z piekarnika i wystudzić. Tuż przed podaniem nałożyć do miseczek serek labneh z jogurtu. Na niego nałożyć rabarbar. Polać go płynem powstałym w trakcie pieczenia. Całość posypać skórką Zobacz więcej
mielone orzechy włoskie, mąkę, skórkę z cytryny, wanilię, 1 łyżeczkę kwiatów lawendy i sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylać do formy. Na wierzchu ułożyć promieniście połówki Zobacz więcej
Sezon grillowy dopiero się rozpoczyna. Dziś kolejny nowy przepis w sam raz na spotkanie weekendowe z przyjaciółmi. Polędwiczka wieprzowa ma to do siebie, że lubi wyraźne smaki. Zamarynowałam ją więc z Zobacz więcej
na powierzchnię. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek i smażyć je przez 10 minut do chwili kiedy zmiękną, a masło nabierze orzechowego koloru. Dodać wszystkie Zobacz więcej