plenty yotam

{{headerMessage}}
systematycznie umieszczać na blogu. Na pierwszy ogień pyszne obiadowe danie, czyli słoneczne i aromatyczne Indian ratatouille. Przepis pochodzi z książki 'Plenty More', Yotam Ottolenghi, a ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
a jemu warto zaufać. Sałatka z pomarańczy, rzodkiewki i daktyli przepis na podstawie książki Plenty More, Yotam Ottolenghi sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku, roztarte 1 łyżeczka wody z Zobacz więcej
agilera73
agilera73 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokusa w kuchni
Sniadanie Mistrza

Sniadanie Mistrza 326

4
{{headerMessage}}
Mój Mistrz łączenia niesamowitych smaków. To Yotam Ottolenghi. Niedawno została zakupiona jego druga książka pt."PLENTY". Nie będę recenzować książki,powiem tylko tyle, że ta pozycja jest w zasadzie Zobacz więcej
affogato
affogato Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w nastroju na...
Brukselka z tofu

Brukselka z tofu 227

2
{{headerMessage}}
Danie równie nieskomplikowane jak jego nazwa. Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi, którego gust kulinarny bardzo mi odpowiada, i mam nadzieję, że kiedyś jego "Plenty" wyląduje w moich zbiorach... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiosną i latem najchętniej sięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jest "Obfitość" (ang. "Plenty"), Yotam Ottolenghi. Od dłuższego czasu miałam chrapkę na dwie książki z przepisami Yotama Ottolenghi - "Plenty" i "Plenty more". Po zachwycie książką "Jerozolima" (moja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wymieszać całość, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na kilkanaście minut, do czasu aż kaszka zmięknie i wchłonie płyn. Jeżeli trzeba doprawić jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jamie Oliver i Yotam Ottolenghi to, jak już kilka razy pisałam, moi kuchenni ulubieńcy. Pierwszego cenię za charyzmę, poczucie humoru i proste sposoby na osiągnięcie głębi smaków. Drugiego, za świetne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się z tej samej tradycji kulinarnej. 'Jerusalem' to dla mnie przewodnik po przyrządzaniu warzyw, mięsa, głównie jagnięciny czy kurczaka, a 'Plenty' to wstęp do 'Jerusalem'. Nie mogę się nacieszyć Zobacz więcej
pistachio-lo
pistachio-lo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pistachio-lo
Jesienne pomidory nadziewane.

Jesienne pomidory nadziewane. 237

0
{{headerMessage}}
warzywa, ale chyba już wkrótce to się zmieni. Dzisiejsze pomidory są bardzo prostym i dobrym daniem na tę porę. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Smakowite w jedzeniu. My zdjedliśmy je na przystawkę, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, na którym blogu po raz pierwszy przeczytałam oYotamie Ottolenghim. Wiem tylko, że autorka (bardzo fajnego zresztą) rankingu książek kucharskich 2011 roku, piała Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tytuł, „Plenty More”, a w Polsce niebawem ukaże się tłumaczenie bestsellerowego „Jerusalem”!)), stale publikuje na łamach „Guardiana” oraz innych magazynów kulinarnych. Wystąpił w jednej serii Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wcześniej upiekłam sobie CIASTO. Upiekłam i muszę je sobie teraz zjeść, ponieważ A. nie lubi chałwy. Jak można nie lubić chałwy??? W tej paczce od listonosza były trzy książki: Jerusalem, Plenty i Zobacz więcej
Jola M
Jola M Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jola'scooking
Wspomnienie Dubaju

Wspomnienie Dubaju 40

0
{{headerMessage}}
tego oczywiście sporo natki pietruszki i obowiązkowo arabskie pieczywo. Pasta z pieczonego bakłażana inspiracja : "Plenty", Yotam Ottolenghi 2 średnie bakłażany 2 łyżki tahini (pasta sezamowa) 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rabarbar z piekarnika i wystudzić. Tuż przed podaniem nałożyć do miseczek serek labneh z jogurtu. Na niego nałożyć rabarbar. Polać go płynem powstałym w trakcie pieczenia. Całość posypać skórką Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy dzisiaj o świcie wyszłam do ogrodu z poranną kawą, wiał wiatr, a ja lubię wiatr. Tarmosi moje i tak zawsze potargane włosy, podwiewa sukienkę i... przynosi zapachy. Jaśminu od sąsiadów, akacji z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
naprawdę pyszna marynata do mięsa na grilla. Do tego zrobiłam moją wersję sałatki coleslaw z dressingiem i dodatkami inspirowanymi przepisem Yotama Ottolenghiego z książki Plenty More i upiekłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na powierzchnię. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek i smażyć je przez 10 minut do chwili kiedy zmiękną, a masło nabierze orzechowego koloru. Dodać wszystkie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cały płyn się wchłonie. Nie mieszać na tym etapie gotowania. Zdjąć patelnię z ognia. Na wierzchu paelli rozsypać bób, pomidory i karczochy. Przykryć patelnię folią aluminiową i odstawic na 10 minut. Zobacz więcej