Przepis na plesniak

Dzisiaj pleśniak, no bo kto nie lubi pleśniaka ;) Ja uwielbiam, ale ten postanowiłam zrobić na styl jesienny czyli z jabłkami. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a na drugi dzień po całkowitym Zobacz więcej
Agata
Agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na antypodach
Pleśniak

Pleśniak 1071

Po świątecznych szaleństwach nadszedł czas na bardziej proste ciasta, które przypominają smak dzieciństwa. W Australii, Pleśniak nie jest tutaj znany więc tym bardziej się cieszyłam kiedy wszystkim Zobacz więcej
luna760001
luna760001 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciasteczkowy potwór
Pleśniak

Pleśniak 1022

O tym cieście przypomniała mi moja córka, która stwierdziła, że dawno go nie jadła. Zapytałam ją więc, gdzie jadłapleśniaka, gdyż ja nie robiłam go tyle lat, że nie mogła pamiętać jego smaku:) Zobacz więcej
Pleśniak to ciasto znane i wykonywane w wielu domach, nazywane inaczej skubańcem, fugą, przekładańcem. Pleśniak składa się z kilku warstw, wykonywany jest z ciasta kruchego startego na tarce. Pleśniak Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Pleśniak

Pleśniak 127

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pleśniak to ciasto znane od pokoleń. Ten przepis znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Doskonale sprawdza się jako ciasto … Przeczytaj cały artykuł Post Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Pleśniak

Pleśniak 3032

Pleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. Przepis pochodzi z zeszytu prowadzonego przez moją babcię w latach ’70-’90. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Pleśniak

Pleśniak 977

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pleśniak topołączenie kruchego ciasta zkwaskowym dżemem zczarnej porzeczki isłodkiej bezy. Pamiętam je zdzieciństwa, kiedy piekła je moja mama. Ciasto jest bardzo proste Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Plesniak

Plesniak 1038

Kiedy byłam mała jednym z moich ulubionych ciast był pleśniak. Niestety jadłam go tylko u cioci , bo u mnie w domu się go nie robiło. Pamiętam dobrze smak konfitury z czarnej porzeczki lub śliwki i Zobacz więcej
anja79g
anja79g Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smoczy owoc
Pleśniak

Pleśniak 755

Kolejne ciasto odkopane ze starego zeszytu z przepisami. Od tego ciastazaczęłasięmoja przygoda z pieczeniem, miałam wtedy 11 lat.Pleśniakzawszesięudajeinależydo ciast któremożnazrobićna ostatnia Zobacz więcej
Słodka Strona
Słodka Strona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Strona
Pleśniak

Pleśniak 599

"Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi... ...jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchniokracja
Pleśniak

Pleśniak 805

Święta to nie tylko dania wytrawne, to również łakocie. Mazurki, baby oraz regionalne i rodzinne specjały zapełniają małe oraz duże stoły. U mnie nie było i nie ma mazurków, gdyż nikt z najbliższych Zobacz więcej
Sezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki. Czytaj więcej » Zobacz więcej
paulinka207
paulinka207 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia łączy pokolenia.
Pleśniak.

Pleśniak. 473

Pleśniak. Ostatnio dopadł mnie jakiś zimowy kryzys. O tej porze roku zawsze ciężko mi się funkcjonuję, bo nie lubię zimna i krótkich dni. Przepraszam was bardzo za to, że trochę was zaniedbuję, muszę Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Kruszon/pleśniak

Kruszon/pleśniak 2247

Przepis na kruszon/pleśniak Kruszon, zwany też pleśniakiem, gości w naszym domu odkąd pamiętam i jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy mama pyta się domowników, jakie ciasto upiec, moja Zobacz więcej
ILoveBake
ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I Love Bake
Pleśniak

Pleśniak 464

» Pleśniak Tweety na temat @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Home Przepisy Kategorie Składniki Wszystkie przepisy Jak upiec? Przelicz Zobacz więcej
monkamaj
monkamaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodki zapach domu
Pleśniak

Pleśniak 352

Lubię pleśniaka, a ostatnio tak za mną chodzi, jakby dopraszając się o zrobienie. Bo i na blogach go widuję co raz, i rodzice koleżanki, z którą spędzałam część wakacji przyjechali na weekend Zobacz więcej
Kempek
Kempek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wiem co zjem...!
Pleśniak z jabłkami

Pleśniak z jabłkami 4173

Od razu zaznaczę, że nie jest to mój ulubiony przepis na pleśniak. Swójwielokrotnie sprawdzonymam, ale nie robiłam tak daaawno, że musi jeszcze poczekać na swój dzień na blogu. Wypróbowałam ten Zobacz więcej
Z tym ciastem spotkałam się bardzo dawno temu, moja ciocia je piekła. Jednak do niedawna nie zdawałam sobie, że TEN jabłecznik z pianką z dodatkiem kisielu to jest właśnie pleśniak. Zainteresowałam Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Pleśniak

Pleśniak 4154

« Parówki z boczkiem i serem Pleśniak Pleśniak znane ciasto i robione bardzo często w moim domu z jabłkami czy tez innymi owocami takie na szybko gdy goście zaskoczą :-) polecam 3,5 szklanki mąki 250 Zobacz więcej
SmakowyRaj - Olinka
SmakowyRaj - Olinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowy Raj
Pleśniak z jabłkami

Pleśniak z jabłkami 8512

Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt Zobacz więcej

Pleśniak jest słodko - kwaśnym ciastem, które składa się z kruchego spodu, kwaśnego dżemu oraz bezy z białek. Jest to ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nadaje się na każdą okazję. Pleśniaka możemy przygotować zarówno na podwieczorek, jak i deser. Jest idealne na przyjęcia w gronie rodzinnym, jak i w sytuacji, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Pleśniaka może przygotować każdy, nie wymaga bowiem zbyt dużych umiejętności kulinarnych.

Tradycyjny przepis na pleśniaka jest banalnie prosty. W pierwszej kolejności należy wyrobić ciasto. W tym celu mieszamy ze sobą zimnie masło, mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Ciasto powinno mieć kruchą konsystencję. Część ciasta (około 2/3) przekładamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wstawiamy ją na kilka minut do lodówki. Następnie na kruchy spód naszego pleśniaka nakładamy dżem z czarnej porzeczki. Z białek, cukru i mąki ziemniaczanej ubijamy natomiast sztywną pianę i rozprowadzamy ją po wierzchu ciasta. Na koniec całość posypujemy resztą kruchego ciasta. Pleśniaka pieczemy przez niecałą godzinę w 180 stopniach. Świetnie smakuje zarówno schłodzony, jak i na ciepło np. z gałką lodów.

Innym ciekawym i równie smacznym wypiekiem jest pleśniak makowy. Ciasto przygotowujemy w tradycyjny sposób – z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia. Ma wyjść kruche i delikatne. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i smarujemy powidłami śliwkowymi. Z kolei nadzienie pleśniaka przygotowujemy na bazie masy makowej, jajek i soli. Masę makową możemy kupić gotową w puszce albo wykonać ją samodzielnie w domu. W tym celu mak należy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do wystygnięcia, a następnie odcedzić z nadmiaru wody. Mak mieszamy z miodem i bakaliami (orzechami, żurawiną i rodzynkami). Domowa masa makowa będzie na pewno smaczniejsza niż ta kupna, jej zrobienie wymaga jednak większego nakładu pracy. Masę makową mieszamy z żółtkami i ubitymi białkami. Nakładamy ją na kruchy spód ciasta. Ubijamy kolejne białka wraz z cukrem i budyniem waniliowym. Masę nakładamy na wierzch pleśniaka. Ciasto pieczemy przez około pół godziny w 180 stopniach. Pleśniak makowy doskonale smakuje z wierzchu posypany cukrem pudrem.

Pleśniaka możemy przygotować także w wersji czekoladowej. Wystarczy do ciasta dodać odrobinę kakao. Ta wersja pleśniaka świetnie komponuje się z dodatkiem letnich owoców: agrestu, porzeczek czy borówek. Pleśniak doskonale smakuje także z masą serową, którą przygotowujemy na bazie półtłustego twarogu, masła, cukru pudru i mąki ziemniaczanej. Ewentualnie możemy dodać odrobinę aromatu pomarańczowego. Na kruchym cieście rozprowadzamy dżem porzeczkowy, następnie nakładamy masę serową i pianę z białek. Pleśniak serowy najlepiej smakuje z kruchym ciastem czekoladowym. Do pleśniaka idealnie pasują także pokruszone orzechy, konfitura z wiśni oraz podduszone na maśle kwaśne jabłka. Bez względu na to, jaką wersję ciasta wybierzemy, pleśniak zawsze nam wyjdzie i na pewno zachwyci swoim wyjątkowym smakiem całą rodzinę.