pleśniak z porzeczkami

Pleśniak - ciasto przebój sprzed ćwierć wieku. W tym przepisie w bardzo ciekawej odmianie - z kwaskowatą porzeczką. Przepis wypatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek. Ciasto jest wspaniałe, lekko kwaskowe ze Zobacz więcej
Pleśniak to tradycyjne ciasto jesienne. Lekka pianka i kruszonka, idealnie pasują do świeżo przygotowanego dżemu z tegorocznych porzeczek. składniki: 4 jajka 3 szklankimąki pszennej 200 g margaryny Zobacz więcej
Zapraszam na pyszne ciasto zwane przez niektórych pleśniakiem, a przez innych skubańcem. Ciasto wyszło idealne, pyszne, a słodka beza świetnie komponuje się z lekko kwaskowatymi porzeczkami. Ciasto z Zobacz więcej
Knedle serowe z mąki ... » Pleśniak z czerwonymi porzeczkami Uwielbiam to ciasto! Kwaśne owoce, kruche ciasto, słodka piana...idealne do kawy na letnie popołudnie. Polecam :) Przepis znalazłam u Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Pleśniak z porzeczkami

Pleśniak z porzeczkami 237

0
Kiedy dostałam od przyjaciół półlitrowy słoik czerwonych porzeczek, od razu wiedziałam, że zrobię pleśniaka. Mimo mało zachęcającej nazwy jest pyszny! Chrupiące warstwy ciasta kruchego świetnie się Zobacz więcej
Czerwoną porzeczkę w kuchni traktuję po macoszemu. Samej? nie dziękuję, za nic nie przełknę. Dodaję ją jedynie do kompotu i właśnie do.. pleśniaka. Do tego ciasta nadaje się wprost idealnie.Wiem, wiem Zobacz więcej
" Pleśniak z porzeczkami to już obowiązkowe i często goszczące ciasto na naszym stole. Poza sezonem ciasto to robię najczęściej z dżemem porzeczkowym, ale teraz mogłam w końcu wykorzystać świeże Zobacz więcej
" Może nie jest to typowy pleśniak, gdyż zrezygnowałam z dodatkowej warstwy ciemnego ciasta, a zamiast dżemu dałam świeże owoce. Jednak bez względu na nazwę, to ciasto jest przepyszne!!! Bardzo lubię Zobacz więcej
Moja babcia ma działkę, a na tej działce rośnie sobie kilka rodzajów owoców. Jakieś jabłka, wiśnie, a także cała masa porzeczek. Porzeczki same w sobie jakoś nieszczególnie mnie zachwycają, za to w Zobacz więcej
Wykorzystałam ostatnie chwile czarnoporzeczkowego sezonu i upiekłam pleśniak. To moje pierwsze podejście do tego prostego ciasta. Od dziś nie odpuszczę - każdego roku właśnie tak będzie pachniał mój Zobacz więcej
Mamy sezon na porzeczki, więc grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Do mojego pleśniaka użyłam porzeczek czerwonych. Ciasto przesłodziłam, więc kwaśne owoce sprawdziły się idealnie. Blacha z Zobacz więcej
Zachciało mi się porzeczek, a dokładniej słodkości z ich udziałem. Poszłam więc do cioci, u której rośnie kilka krzaczków z tymi kwaśnymi, czerwonymi i kulistymi owocami. Zebrałam sporą misę i po Zobacz więcej
W lewym narożniku udka z kurczaka w miodzie, w prawym pleśniak z porzeczkami. Walka była bardzo wyrównana. Pojedynek na Facebooku wygrał smak słodki! Zwycięzcą zatem został pleśniak z porzeczkami. Zobacz więcej
Pleśniak z czarną porzeczką Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto Zobacz więcej
się w tradycyjnym pleśniaku, a także wykorzystałam owoce czerwonej i białej porzeczki, zamiast czarnej. Wersja tradycyjna na pewno pojawi się w przyszłym roku, w porzeczkowym sezonie, bo ciasto Zobacz więcej
dom-agi.pl
dom-agi.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dom-agi.pl
Pleśniak z porzeczkami

Pleśniak z porzeczkami 113

3
Wiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak, wprawdzie ja Zobacz więcej
Przeszukując stare zeszyty z przepisami odnalazłam przepis na pyszne ciasto o nazwie Pleśniak. Potem sprawdziłam jeszcze przepisy w internecie i tam są trochę inne receptury na Pleśniaka. Mój przepis Zobacz więcej
Pleśniak robiła moja babcia i mama. można powiedzieć że wychowałam się na tym cieście. Ja zrobiłam wersję z olejem kokosowym którym zastąpiłam masło. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, kwaskowe i Zobacz więcej
Pleśniak to bardzo wdzięczne i znane ciasto – można je robić z każdymi owocami, a nawet z powidłami i dżemami. Ja robiłam pół na pół – z ostatnich czerwonych porzeczek oraz pierwszych śliwek węgierek. Zobacz więcej
est-ce que je ne cours trop de lievres a la fois? Pleśniak z czarną porzeczką Niby takie pospolite ciasto, a w mojej osobistej liście przebojów na pewno w pierwszej dziesiątce! Jeszcze, gdy zamiast Zobacz więcej