płonące lody

Jakże majestatyczny i niebywale pyszny deser. Kremowe lody waniliowe, otoczone bezą włoską, a w środku czeka nas niespodzianka -czereśnie i kardamon. Duet jak dla mnie wręcz idealny! Dodający tą Zobacz więcej
wina i sera ale czekoladowa zyskuje corazwiększą rzeszę zwolenników. Ponieważ uwielbiam eksperymentować w kuchni postanowiłam stworzyćwłasnąwersję czekoladowego fondue nieużywającdotegocelu czekolady Zobacz więcej
masło, dodać pokrojone banany, cukier, karmelizować, następnie podlać rumem i bardzo ostrożnie podpalić. Serwować z dowolnymi lodami. U mnie jest to zmrożony jogurt naturalny, który kapitalnie Zobacz więcej
Niestety chłodne dni znów wróciły, ale znam doskonały sposób by to zmienić. Słodki ogień to szybki deser z bananów, z nutką rumu. Niech ten wieczór będzie pod hasłemJack Sparrow'a Składniki: 3 banany Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Walentynkowy deser

Walentynkowy deser 96

0
Walentynkowy deser 14 Luty 2013 · - autor: Krystyna Gerc · w deser · Zainspirowana przepisem „płonący deser lodowy” z magazynu Kuchnia 2/2013 zapraszam na smaczny deser walentynkowy:) Ciężkie warunki Zobacz więcej
porcja dla 4 osób – czas przygotowania 0:15 Składniki: szklanki cukru trzcinowego sok z jednej cytryny łyżeczki cynamonu łyżeczki mielonego ziela angielskiego 4 banany 3 łyżki Grand Marnier 2 łyżki Zobacz więcej
Gdybyście mieli wybrać trzy potrawy, które mają czymś zaskoczyć, wręcz mają być spektakularne, zarówno w smaku jak i wyglądzie, to co byście wybrali? Ja zdecydowałam się na płonące naleśniki Suzette, Zobacz więcej
owoc na wyciskaczem. Następnie dokładnie dokręcić dno butelki i postawić ją dnem do dołu. Zdjąć nakrętką i wlać do środka odpowiednią ilość wody. Na koniec zakręcić butelkę i mocno nią potrząsnąć. Zobacz więcej
z konfiturą i migdałami. Kruche słone ciasteczka z czarnuszką, Kruche, słone ciasteczka z makiem. Z okazji wieczoru tureckiego uraczono nas 5-smakowymi, płonącymi lodami. Oprócz cielesnej strawy Zobacz więcej
ze śmietanką i wlewamy do gorącego sosu, starannie mieszając. Rondel zdejmujemy z ognia. Żółtko rozkłócamy z rumem i dodajemy je do naszej polewy. Instrukcja montażu: Naleśniki smarujemy farszem, Zobacz więcej
W naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony. Ser, dżem, sos, mięso, warzywa, Zobacz więcej
przystawki miało "Sake Yiru" - pikantną zupę łososiową, zabielaną śmietaną z dodatkiem kiełków fasoli mung i świeżym imbirem. Daniem głównym było "Show Teppanyaki", czyli ryż z warzywami, udziki (nie Zobacz więcej
naleśniki. Podaj naleśniki z jabłkami. Polej sosem i posyp cukrem pudrem. Waniliowe lody lub jogurt również świetnie pasują do tego deseru. The post Płonące naleśniki – Crepes susets appeared first Zobacz więcej
naleśniki. Podaj naleśniki z jabłkami. Polej sosem i posyp cukrem pudrem. Waniliowe lody lub jogurt również świetnie pasują do tego deseru. The post Płonące naleśniki – Crepes suzette appeared first Zobacz więcej
Zacznę trochę przewrotnie – marny ze mnie mięsożerca… I na wstępie przepraszam czytelników zaglądających na facebookowy profil bloga, że w tym poście będzie się powtarzać to, co pisałam pod zdjęciem z Zobacz więcej
formą o blat, aby wszystkie przestrzenie miedzy kawałkami jabłek dobrze się nią wypełniły. Formę włożyć do piekarnika na ok. 40-45 minut. Piec do momentu, aż masa się zetnie i nabierze złotego Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Degustacja w BelEtage

Degustacja w BelEtage 31

0
, lekko korzenny, ale przy tym nie dominujący w potrawie. Powiem, że taki sos mogłabym wyjadać łyżką, polać nim lody lub ciasto – był po prostu pyszny! Miałyśmy też przyjemność poznać szefa kuchni – Zobacz więcej
użyciem smarować masłem. Zwykle używamy jednocześnie kilku warstw ciasta filo. Łatwo można je formować, ale trzeba pamiętać, że nie zabezpieczone łatwo też wysycha. Z deserów najbardziej popularna Zobacz więcej
wodą oraz kilkoma kostkami lodu. Kiedy wystygną, obierz je i wrzuć do dużej salaterki (Jeśli wybrałeś te duże, pokrój je na mniejsze części.) Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Gdy będą Zobacz więcej
, i lody, i serniki. Wszystko rewelacyjne! Jeden wpis ujął mnie jednak szczególnie, autorka puściła wodze fantazji i stworzyła prawdziwe kuchenne dzieło literackie: „Ciche pstryknięcie i przyćmione Zobacz więcej