płukania grzybów

. Mocno zabrudzone grzyby należy opłukać na sicie i osuszyć przed ich przyrządzaniem. Pieczarki zazwyczaj obieram jeśli są brudne ( kapelusze i stopki). Zdarza mi się jednak, że oczyszczam grzyby Zobacz więcej
Kto się jej oprze, powinna znajdować się na każdym świątecznym stole. Najlepsza do jej sporządzenia jest 100 % kapusta kiszona nie kwaszona octem taka na ogół znajduje się w sklepach. Warto więc Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami 66

0
Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej Zobacz więcej
SmerfetkaGotuje
SmerfetkaGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smerfetkagotuje
Bigos wigilijny

Bigos wigilijny 1479

0
Taka wersja bigosu koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole i trudno sobie wyobrazić kolację bez tej potrawy, a bigos z grzybami smakuje mi zdecydowanie lepiej niż bigos z mięsem. Bigos Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Suszenie mięty

Suszenie mięty 527

0
na suszenie trafiła nam się pogoda, nie namyślając się długo stworzyłam mini fotorelację z tego procesu. koszyk pięknej mięty (u mnie 2 rodzaje) mięta po płukaniu czeka na oberwanie listków listki Zobacz więcej
. Smak kurek jest cudowny! Mają tylko jedną wadę. Trudno poddają się procesowi oczyszczania. Powiem szczerze, że dokładne mycie tych żółtych skurczybyków doprowadza mnie do szaleństwa! Dopiero po Zobacz więcej
na to idealnego sposobu. Jeśli macie problem to zagotujcie wodę, włóżcie kurki do miski, wsypcie łyżkę soli i zalejcie wrzątkiem. Kurki wypłyną na wierzch a brud opadnie. Jeśli jeszcze nie oczyści Zobacz więcej
biały pieprz Sos beszamelowy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania Kurki dokładnie oczyść, w razie konieczności wypłukać w wodzie, jednak niezbyt Zobacz więcej
są nam do głów poprzez reklamy. Oto niektóre przykłady w jaki sposób możemy stosować ocet: Mycie podłóg - dodanie octu do wody powoduje mycie bez smug Grzybica paznokci - wystarczy codziennie Zobacz więcej
odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj. Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę oleju i przyprawy, kminek posiekaj dokładnie nożem. Gotuj wszystko Zobacz więcej
się powstrzymać. Część osób na pewno zastanawia się nad płukaniem kapusty. Kiedy ją dusiłam sama się zastanawiałam czy nie lepiej było tak zrobić, bo kapusta była dość kwaśna, a do łazanek raczej Zobacz więcej
minut. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, 1 łyżkę masła i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i sól). Gotować powoli przez około 1 godzinę aż Zobacz więcej
the byk
the byk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
the byk
kanapka # 15

kanapka # 15 67

0
Nie wiedziałam że te grzyby mają tyle piasku i trzeba je tak długo i dokładnie płukać, mam nadzieję że mi się udało... Aaa! i od razu przyznam się, że Ktoś mi pomagał:) Oprócz płukania i chwili Zobacz więcej
? Składniki 40 dag kurek dwie cebule łyżka masła sól biały pieprz Ciasto 1/2 kg mąka szczypta soli gorąca woda – tyle, ile wchłonie mąka (ok. 1/2 – 3/4 szklanki) Sposób przygotowania Kurki dokładnie Zobacz więcej
Bigos wstępnie gotujemy w zwykłym garnku. Następnie dusimy go w piekarniku, gdzie odpowiednio dojrzeje. Jest to wersja intensywnie grzybowo-śliwkowa. Bez nadmiaru mięsa. Bigos taki będzie ciemno Zobacz więcej
Bigos wstępnie gotujemy w zwykłym garnku. Następnie dusimy go w piekarniku, gdzie odpowiednio dojrzeje. Jest to wersja intensywnie grzybowo-śliwkowa. Bez nadmiaru mięsa. Bigos taki będzie ciemno Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Makaron z kurkami

Makaron z kurkami 40

1
do zębów podczas płukania. Grzyby siekamy nie za drobno by nie zaginęły gdzieś w sosie i makaronie. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę. Dorzucamy kurki i posiekany czosnek. Dusimy całość Zobacz więcej
. Płuczemy zimną wodą ( pierwsze płukanie może być pod kranem). Znów układamy grzyby w garnku i zalewamy wodą . Zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Odcedzamy na sicie. Przelewamy zimną przegotowana Zobacz więcej
jest jednym z najlepszych dań z grzybów. SKŁADNIKI: ta ilość to takie minimum dla 4 osób 50 dkg (oczywiście może być więcej) świeżych grzybów 1 duża lub 2 mniejsze cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Zobacz więcej
Maślaki to dobrze znane grzyby. Wiele osób chętnie je zbiera bo są bardzo smaczne - duszone, ze śmietanką, to ulubiona potrawa mojego Teścia. Ale ... Ale z maślakami bywają też pewne kłopoty. Zobacz więcej