płukanie zielonek

mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre) 2 suszone podgrzybki cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu pół Zobacz więcej
Na zielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w Zobacz więcej
Na zielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w Zobacz więcej
na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą.Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski zwane u nas zielonkami, a ich Zobacz więcej
wodą. Gotujemy same, bez żadnych dodatków przez 45 minut do godziny, aż będą miękkie. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy dalej do miękkości jarzyn. Gdy stwierdzimy, że są Zobacz więcej
na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą.Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski zwane u nas zielonkami, a ich Zobacz więcej