Przepis na podagrycznik

Maj to pora najobfitszego występowania żółciaka siarkowego. Pisałam już o tym żółtym, nadrzewnym grzybie wiele razy. Nazywany jest leśnym kurczakiem nie tylko z powodu żółciutkiego koloru, ale też Zobacz więcej
Dżemdżus
Dżemdżus Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dżemdżus
Zapiekanka z podagrycznikiem

Zapiekanka z podagrycznikiem 429

Mój Teść, potocznie zwany Dziadkiem, dawno, dawno temu zdobył od znajomych donicę cudnej i pięknie pachnącej rośliny. Wiózł ją z Warszawy na Dzikie pola Wukadką, taszcząc ciężką donicę dotarł na Zobacz więcej
Po wpisach z zeszłego roku - stwierdzam, że ogródek pomimo chłodu zarósł mi o dwa tygodnie szybciej niż w zeszłym roku :) TU Z tego też powodu powstała zupka w wersji dla totalnych leniwców i Zobacz więcej
pinkcake
pinkcake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
trochę inna cukiernia
Zupa z podagrycznika

Zupa z podagrycznika 234

Prosty przepis na zagospodarowanie zielska zachwaszczającego ogród. A podagrycznik słynie z tego, że nie ma sposobu, aby się go pozbyć. No chyba, żeby go po prostu polubić i zjadać :) Zupa z Zobacz więcej
Chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść naleśniki – dziś zapraszam na fantastyczne naleśniki z warzywami. To jeden ze sposobów na warzywnych niejadków. Niby taki jeden z drugim nie lubi warzyw, ale Zobacz więcej
Dziś zapraszam na pastę z chwasta, czyli pesto z dzikiego zielska. Pasta z chwasta młode listki pokrzywy i podagrycznika, a także krwawnika, tasznika i kurdybanka (co się znajdzie:)) kilka pędzelków Zobacz więcej
Zdrowi na co dzień: Podagrycznik na ciepło i do sałatki FILMY czwartek, 4 czerwca 2015 Podagrycznik na ciepło i do sałatki Podagrycznik pospolity - rośnie wszędzie, działki skwery, trawniki, łąki, Zobacz więcej
Ta zupa to była niezła jazda!!! Nie byłam przekonana czy będzie nadawała się do jedzenia ale zaryzykowałam. Głupio, żeby rodzina była głodna po obiedzie ale tak się nie stało. Chłopcom bardzo Zobacz więcej
Wiosenna sałatka ze szparagami, fasolą i podagrycznikiem instagram facebook google + pinterest Toggle Navigation Home O mnie Plan oczyszczający Kontakt Współpraca Index przepisów 20/04/2018 Wiosenna Zobacz więcej
Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Zobacz więcej
Chwasty w ogródku jak i w życiu :) mają niesamowitą tendencję wzrostową! Wystarczy trochę ciepła i dobrych warunków i już nie można sobie z nimi poradzić! Moją życiową dewizą jest: pokochaj i Zobacz więcej
Zupa w piętnaście minut, serio. Smaczna, zdrowa, aromatyczna. Ponadto, cztery osoby najedzą się za 6-7 zł. Fajnie? Jeśli ktoś chce powoli włączać jadalne dzikie rośliny do swojej diety to proponuję Zobacz więcej
Podagrycznik to uporczywy i bardzo inwazyjny chwast. U nas rośnie pod płotem i przy domu atakując grządki z ziołami. Dopiero trzy lata temu dowiedziałam się, że jest jadalny ( najlepiej młody) i ma Zobacz więcej
W ciepłe dni chętnie jem sałatki. Ta z piersią z kaczki i kozim serem jest bardzo pożywna. I bardzo wiosenna, dzięki różnorodnym łąkowym kwiatkom. Jak wiecie uwielbiam je, zarówno w wazonie, jak i Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Zupa jarzynowa z podagrycznikiem

Zupa jarzynowa z podagrycznikiem 8

Dziś będzie prosty przepis na pyszną i lekką zupę z warzyw i zieleniny. Wiosną jakoś tak zupełnie bezwiednie gotuję lżej niż zimą. Jemy więcej warzyw, mniej mięsa i używam dużo "zielska". Zupy też Zobacz więcej
Ze sporym zdziwieniem oglądałam dziś naszą kępę roślin inwazyjnych. Bo właściwie nie występuje w przyrodzie coś takiego, jak niewiele podagrycznika, a jeśli już pojawi się w ogrodzie lub warzywniaku, Zobacz więcej
Pora na pierwszy wpis ziołowy w tym roku! :) W końcu weszliśmy w sezon chwastów. Łąki coraz bardziej się zielenią, krzewy kwitną. Oprócz podziwiania piękna wiosennej przyrody, warto skorzystać z jej Zobacz więcej
W dzieciństwie podziwiałam, jak babcia jadła zupę z pokrzyw. Pokrzywa kojarzyła mi się wówczas z bólem, więc nie dałam się namówić do jej spróbowania (teraz tego żałuję). Poza tym, jak można jeść Zobacz więcej
We Wsiowej Kuchni zapanowało czyste szaleństwo! Bo - co tu dużo opowiadać - trzeba korzystać z okazji i jeść zielone, jeżeli tylko istnieje możliwość znalezienia czystego zielska. Tym razem Zobacz więcej
placesandplants
placesandplants Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Places and Plants
Pasta z podagrycznikiem

Pasta z podagrycznikiem 437

Pasta słonecznikowa z podagrycznikiem to proste jak budowa cepa i pyszne smarowidło nie tylko do chleba. A zarazem to chyba najbardziej ekonomiczna wersja ze wszystkich past! Pestki słonecznika są Zobacz więcej