podgardle

SUROWIEC -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilośći -do parzenia :liść laurowy kilka sztuk i ziele angielskie 10-15 kulek -sznurek wędzarniczy lub Zobacz więcej
Składniki podgardle surowe 50 dag, słonina 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki słoninę i podgardle surowe zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach sitka teflonowy garnek Zobacz więcej
SUROWIEC -podgardle ze skórą i przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80-90 g/kg i na litr wody -hak lub sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso topimy na 6-7 dni w solance w Zobacz więcej
SUROWIEC -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 30-40 g/kg -peklosól 30-40 g/kg -pieprz czarny mielony 4 g/kg -kolendra mielona 3 g/kg -czosnek świeży Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Podgardle prasowane

Podgardle prasowane 1004

Podgardle prasowane Składniki: - podgardle wieprzowa 2kg - peklosól 18g/kg - pieprzczarny 1,5g/kg - papryka słodka lub ostra 1 g/kg - czosnek granulowany w ilości jak kto lubi - żelatyna w ilości ok. Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Podgardle wędzone

Podgardle wędzone 898

Podgardle wędzone Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - podgardle wieprzowe ze skórą - peklosól - pieprz - listek laurowy - ziele angielskie - czosnek Sposób wykonania: Podgardle ze skórą Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Domowy smalec z podgardlem

Domowy smalec z podgardlem 1316

Domowy smalecpełenpysznychchrupiącychskwarek to jest to! Nie wiem jak wy ale dla mnie to smakdzieciństwa najlepsza rzecz jakmożnabyłojeśćz jeszczeciepłymświeżymchlebem. Szkoda ze nasze dzieci Zobacz więcej
Podgardle prasowane na ostro Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - podgardle wędzone 1kg - listek laurowy 2 listki na kg - pieprz 1,5g/kg - papryka ostra 1g/kg - papryka słodka 1,5g/kg - Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Domowy smalec z podgardla

Domowy smalec z podgardla 518

Smalec, z dawien dawna, najstarsze smarowidło do pieczywa, smażenia, tradycja jak widać kusi, spróbujmy go przyrządzić , nadchodzi czas ogórków małosolnych, a ten smalczyk stanowi niezbędne Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Smalec z wędzonego podgardla

Smalec z wędzonego podgardla 395

2 kg wędzonego podgardla 2 duże cebule, garść świeżego majeranku Oczywiście podgardle wędzone a nie malowane dymem wędzarniczym... smak nie jest ten sam. Podgardle zemleć, włożyć do garnka z grubym Zobacz więcej
Pieczone Bataty z jajkiem w koszulce, masłem czosnkowym z odrobiną habbanero i chipsami z wędzonego podgardla Składniki: 2 plastry batata jajko 2 plastry wedzonego podgardla 1łyżeczka masła 1/2 ząbka Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kiełbasa podgardlana

Kiełbasa podgardlana 240

Kiełbasa podgardlana Składniki: - podgardle wieprzowe (przerośnięte) 4,5kg - mięso wieprzowe kl. III 0,5kg - pieprz biały 1,5g/kg - gałka muszkatołowa 0,5g/kg - kminek 0,3g/kg - cebula prażona 5g/kg Zobacz więcej
Kiedy pojawia się niewinne szczypanie i drapanie w gardle, często jest to początek infekcji, mającej swój finał anginą lub mocnym zapaleniem gardła. Początkowo bagatelizujemy ten ból, później sięgamy Zobacz więcej
Jak karnawał, to bal! A jak bal, to taniec. Jest to męcząca rozrywka i już po niedługim czasie z pewnością dokuczało gorąco. Przedwojenne książki kucharskie proponowały wielki wybór napojów Zobacz więcej
alisz`
alisz` Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia alisz
Włoska kluska w hiszpańskim gardle

Włoska kluska w hiszpańskim gardle 127

Bo gotowanie nie zna granic. Bo nie ma, że coś do siebie nie pasuje tylko dlatego, że nie pasuje. Bo jeśli coś smakuje jedzącemu, to cel został osiągnięty. Więc czemu nie spróbować włoskich gnocchi z Zobacz więcej
Składniki : 4 dojrzałe kiwi 4 średnie cebule 1 średni por cukier trzcinowy 1-2 łyżki miodu naturalnego Sposób wykonania : Cebulę obierz z łupin, pokrój w kostkę. Pora oczyść posiekaj na cienkie Zobacz więcej
Zima… w tym roku zaskoczyła nas w pełni swoją siłą. Z jednej strony piękne zaśnieżone górki i pagórki aż cieszą oczy, zwłaszcza gdy pociechy z ogromną radością wspinają się na szczyt by po nich Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
gardło mnie nie lubi

gardło mnie nie lubi 96

gardło mnie nie lubi coś sobie wykombinowało, że będzie lepiej, gdy będzie drapać. pani doktor nic złego nie dostrzegła prócz czerwieni, i mam łagodzić, nie przemęczać i wzmacniać. do pierwszego Zobacz więcej
Mariolka90
Mariolka90 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Smażone podgrzybki (czarne łebki)

Smażone podgrzybki (czarne łebki) 74

Sezon grzybowy w pełni Jeżeli jesteście znudzeni gotowanymi grzybami to zachęcam do usmażenia kapeluszy z podgrzybków brunatnych (potocznie zwanych "czarnymi łebkami"). Do smażenia najlepiej wybrać Zobacz więcej