podgardle wędzone

SUROWIEC -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilośći -do parzenia :liść laurowy kilka sztuk i ziele angielskie 10-15 kulek -sznurek wędzarniczy lub Zobacz więcej
SUROWIEC -podgardle ze skórą i przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80-90 g/kg i na litr wody -hak lub sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso topimy na 6-7 dni w solance w Zobacz więcej
SUROWIEC -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 30-40 g/kg -peklosól 30-40 g/kg -pieprz czarny mielony 4 g/kg -kolendra mielona 3 g/kg -czosnek świeży Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Podgardle wędzone

Podgardle wędzone 873

Podgardle wędzone Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze: - podgardle wieprzowe ze skórą - peklosól - pieprz - listek laurowy - ziele angielskie - czosnek Sposób wykonania: Podgardle ze skórą Zobacz więcej
Składniki podgardle surowe 50 dag, słonina 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki słoninę i podgardle surowe zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach sitka teflonowy garnek Zobacz więcej
Wędzone pstrągi i "bolki" - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto Zobacz więcej
PATI197799
PATI197799 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PATI197799
WĘDZONE UDKA

WĘDZONE UDKA 9763

Mój debiut, jeżeli chodzi o udka. Robiłam dwie wersje udka wędzone na surowo i udka parzone przed wędzeniem. Parzone zdecydowanie lepsze Solanka do udek. Na każdy litr wody dałam 100 gram soli Zobacz więcej
Local Foodie
Local Foodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Local Foodie
Wędzone leniwe

Wędzone leniwe 52

Czemu niektórzy nazywają je pierogami? Nie mam pojęcia! Ani kształtem ani składem ciasta nie przypominają pierogów. A skoro już jesteśmy przy składnikach, to biały ser można przecież zamienić na Zobacz więcej
Kiedy nie ma jak uwędzić sera, trzeba sobie poradzić jakoś inaczej. I wtedy na pomoc przychodzi... herbata. Kiedyś pokazywałam już taką fetę uwędzoną listkami herbacianymi i paroma innymi dodatkami. Zobacz więcej
chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
serki wędzone

serki wędzone 77

Czy jest ktoś kto nie lubi wędzonych serków ? Jeżeli tak, to znaczy, że jeszcze ichnie próbował:) Zachęcam do wędzenia serków, bo smakują wyśmienicie... "najlepsze do wędzenia są serki z Lidla..." jak Zobacz więcej
Kotleciki, które podbijają serca nie tylko wegan i wegetarian- a również mięsożerców! Wszystko za sprawą wędzonej papryki, która nadaje im bardzo orginalny smak. Zrobiłam ich tak dużo, że wraz ze Zobacz więcej
SUROWIEC -skórki wieprzowe PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona -haki wędzarnicze -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione lub obcięte skórki solimy z ręki i odstawiamy do lodówki na 5-7 Zobacz więcej
Udka kurczaka wędzone w wędzarni są tak pyszne jak kupne a może nawet smaczniejsze. Po wielu próbach i błędach, doszłam do przepisu który mogę polecić na ich przygotowanie i wędzenie. Przepis prosty, Zobacz więcej
SUROWIEC - 5 ćwiartek z kurczaka to około 2 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g Zobacz więcej
Przepis Kupujemy serki "typu włoskiego". Moje są z Biedronki o nazwie Capreggio Moczymy je 24 godz. w solance 70 g soli warzonej zwykłej nie jodowanej na 1 l wody. Następnie serki muszą odciekać .U Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Podgardle prasowane

Podgardle prasowane 979

Podgardle prasowane Składniki: - podgardle wieprzowa 2kg - peklosól 18g/kg - pieprzczarny 1,5g/kg - papryka słodka lub ostra 1 g/kg - czosnek granulowany w ilości jak kto lubi - żelatyna w ilości ok. Zobacz więcej
SUROWIEC - około 12 pałeczek podudzia to jest mniej więcej 1.5 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g Zobacz więcej
chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
Serki wędzone w domu...

Serki wędzone w domu... 69

Po kolejnych próbach w mini wędzarni okazało się, że najlepsze do wędzenia są serki typu włoskiego. Przed wędzeniem serki moczymy 24-36 h w solance, na 1 litr wody dwie czubate łyżki soli kamiennej, Zobacz więcej
Local Foodie
Local Foodie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Local Foodie
Rude wędzone pierogi

Rude wędzone pierogi 41

Zdania na temat tego dania były w naszym domu podzielone – ja od razu zakochałam się w zdecydowanym wędzonym smaku tych pierogów nadziewanych farszem z wędzonym twarogiem, mój mąż – nie bardzo. To Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Domowy smalec z podgardlem

Domowy smalec z podgardlem 1276

Domowy smalecpełenpysznychchrupiącychskwarek to jest to! Nie wiem jak wy ale dla mnie to smakdzieciństwa najlepsza rzecz jakmożnabyłojeśćz jeszczeciepłymświeżymchlebem. Szkoda ze nasze dzieci Zobacz więcej