podkarpacki

{{headerMessage}}
HRECZANKI receptura i zdjęcia: Izabela Longosz Hreczanki to tradycyjne podkarpackie danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak samo jak kotlety mielone , tyle ze nie ma w nich ani grama Zobacz więcej
{{headerMessage}}
swoim wnuczętom. Mając dostęp do prawdziwej kuchni węglowej zrobiłabym prawdopodobnie takie jakie pamiętam. Ale smażone na patelni smakują równie dobrze a jedzone na ciepło z masłem i miodem stanowią Zobacz więcej
jagienka
jagienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sierotka marysia w kuchni
Bulwiok podkarpacki

Bulwiok podkarpacki 304

0
{{headerMessage}}
smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota ;-) Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiokpodkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiokpodkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W miniony weekend na zaproszenie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" miałam przyjemność uczestniczyć w Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. Wyprawa obejmowała Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj kolejny raz zapraszam do podkarpackiej kuchni. Tym razem proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Orzechowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Orzechowiec zawijany wygląda jak drożdżówka, ale tak naprawdę to kruche ciasto, które w połączeniu z masą orzechową smakiem przypomina kruche ciasteczka. Jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Podkarpackie pierogi srokate przypadną do gustu wielbicielom kapusty kiszonej w delikatnym wydaniu. Farsz do pierogów przygotowany jest z obgotowanej kiszonej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sałatka cebulowa - kuchnia podkarpacka Sałatka cebulowa to połączenie trzech prostych i dostępnych o każdej porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Babka cud - kuchnia podkarpacka Babka cud z okolic Jasła na Podkarpaciu odbiega nieco smakiem od klasycznej babki. Dzięki kakao i cynamonowi jest pachnąca, aromatyczna i wyjątkowa w smaku, podczas gdy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię kuchnię nową, nietypowe połączenia, nietypowe smaki. Po tradycyjną kuchnię sięgam niezbyt często. Taką okazją są właśnie święta. Lubię karpia, lubię kapustę z grochem i rzeczywiście są to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka Kwasówka to rodzaj polewki na bazie kwasu z kiszonej kapusty, zabielanej żółtkami i odrobiną śmietany. Ma szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Pierogi oszukańce na weekendowy obiad wybrałam z dwóch powodów. Po pierwsze zaintrygowała mnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, że ser będzie miał równy kształt (po wystygnięciu butelkę trzeba rozciąć). * Lista produktów tradycyjnych - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sernik biały - kuchnia podkarpacka Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w kuchni i w życiu. Ja i moje gotowanie jesteśmy zeStalowejWoli, a więc z Podkarpacia. Ja i moje gotowanie tworzymy mojego bloga, który - jeśli trzymać się dotychczas stosowanej w tym wpisie logiki - Zobacz więcej