podkarpackie

Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka Kotlety z fasoli to propozycja dla tych, którzy lubią czasem warzywami zastąpić mięso. Miękkie i delikatne kotleciki najlepiej smakują podane z ziemniakami i Zobacz więcej
Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Rabarbarowe łódeczki to małe kruche ciasteczka z marmoladą z rabarbaru. Ich zaletą jest połączenie smaku słodkiego, delikatnego ciasta ze słodko-kwaśnym Zobacz więcej
Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Babka śmietankowa według przepisu z Jodłowej Górnej (Ziemia Brzozowska) wyróżnia się spośród innych babek delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to Zobacz więcej
Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym Zobacz więcej
Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest Zobacz więcej
Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w Zobacz więcej
Babka cud - kuchnia podkarpacka Babka cud z okolic Jasła na Podkarpaciu odbiega nieco smakiem od klasycznej babki. Dzięki kakao i cynamonowi jest pachnąca, aromatyczna i wyjątkowa w smaku, podczas gdy Zobacz więcej
Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Baba ziemniaczana radrużanka to kolejny podkarpacki pomysł na obiad lub kolację. Tym razem skorzystałam z przepisu gospodyń z Horyńca-Zdroju. Surowe Zobacz więcej
Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka Pierogi ruskie nigdy się nie nudzą, to oczywiste, ale czasem przygotowuję dwa farsze, żeby było różnorodnie. Tym razem skorzystałam z Zobacz więcej
Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i Zobacz więcej
Sernik biały - kuchnia podkarpacka Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, Zobacz więcej
honorata8
honorata8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastaztradycjami
Sekrety kuchni Podkarpackiej

Sekrety kuchni Podkarpackiej 28

Sekrety kuchni Podkarpackiej|ciastaztradycjami ciastaztradycjami przepisy, które znasz i lubisz Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Strona główna ciasta ucierane, biszkoptowe z Zobacz więcej
Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki Zobacz więcej
W związku z tym, że pochodzę z podkarpacia, to zaczęłam interesować się kuchnią tego regionu. Mimo, że mieszkam w tamtych stronach to nigdy nie słyszałam o starodawnych mielonych. Hreczanyki zrobione Zobacz więcej
Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Jest taki typ zup, które nazywam męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna Zobacz więcej
Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Proste składniki, stara receptura, niepozorny wygląd i doskonały smak – tak w skrócie opisałabym tradycyjny przekładany placek z jabłkami, jaki Zobacz więcej
Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Sezon wędkarski w pełni, więc kolejny raz namawiam Was na dobrego, polskiego karpia. Odpowiednio przyprawiona ryba, zapieczona w sosie ze śmietany, jogurtu, Zobacz więcej
Sałatka cebulowa - kuchnia podkarpacka Sałatka cebulowa to połączenie trzech prostych i dostępnych o każdej porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu Zobacz więcej
Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest Zobacz więcej
Borowiki z jajek - kuchnia podkarpacka W Cieszanowie na Podkarpaciu wielkanocne faszerowane jajka zamieniają się w piękne borowiki. Ten oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka Zobacz więcej