podpłomyk przepis

BaBka
BaBka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pożeraczka
Podpłomyki

Podpłomyki 4057

0
). Wymieszaj zaczyn z mąką, solą, resztą wody i wyrób ciasto. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy. Podziel na części, każdą rozwałkuj na cienki placek wielkości dłoni- odstaw do wyrośnięcia. Czosnek Zobacz więcej
Signorina Gotuje
Signorina Gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na moim talerzu
Podpłomyki

Podpłomyki 4576

6
Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, Zobacz więcej
zczajkowski
zczajkowski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
natalkagotuje
" Podpłomyki"

" Podpłomyki" 1656

0
Ten przepis jest z książki "Dzieci gotują" wydanej przez Demart, Autor- Agnieszka Górska. Na przekąskę najlepiej zjeść coś lekkiego na przykład podpłomyki. Składniki: 2 szklanki mąki, woda, sól. Zobacz więcej
Znacie? Lubicie? Ja pamiętam ich smak z dzieciństwa... Nie jadłam ich od lat, dlatego postanowiłam odtworzyć ten smak i pokazać podpłomyki mojemu synkowi. Wyszły idealne, lekko słone. Ja lubię je bez Zobacz więcej
madziamigon21
madziamigon21 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Deliszys4u
Podpłomyki

Podpłomyki 1357

2
Podpłomyki to bardzo łatwa i szybka przekąska, której nauczyła mnie babcia. Super sprawdza się jako zamiennik chipsów, krakersów czy paluszków. Składniki: * 1/4 kostki margaryny * szklanka wrzątku * 3 Zobacz więcej
Witajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać Zobacz więcej
Podpłomyki to tradycyjne, płaskie pieczywo, które było wypiekane już przez Słowian na rozgrzanych kamieniach. Później robiło się je na blaszcze, na piecu do wypiekania chleba. Podstawowa wersja ciasta Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Podpłomyki

Podpłomyki 687

0
w Piwnicznej i w jednej z bacówek jadłyśmy podpłomyki. Chwila moment i już był dodatek do śniadania. Składniki: Mąka Woda Sól Na jeden podpłomyk (na porcję dla mnie) daję 2 łyżki mąki (może być Zobacz więcej
ZuzikZuzu
ZuzikZuzu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Student eat
Podpłomyki

Podpłomyki 11424

0
Podpłomyki to rodzaj prymitywnego chleba, wypiekany już za czasów Słowian. Pierwszy raz spróbowałam podpłomyk będąc za dziecka na Festynie Archeologicznym w Biskupinie. Jest to bardzo fajne Zobacz więcej
pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Podpłomyki

Podpłomyki 5307

1
Podpłomyki to proste chlebki z patelni, zwykle pieczone z pozostałego ciasta pierogowego. Niegdyś na rozgrzanym piecu chlebowym, dziś na patelni. Bardzo podobne do indyjskich chapati. Różni je jedynie Zobacz więcej
Podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w Zobacz więcej
w ognisku kamieniach. Ja pamiętam kuchnię kaflową u mojej babci i placuszki pieczone na rozgrzanej płycie kuchennej, zawsze gdy babcia przygotowywała ciasto na pierogi. Na warsztatach dziewczyny Zobacz więcej
strasznie smaczne
strasznie smaczne Obserwuj blogaObserwujesz bloga
strasznie smaczne
Podpłomyki

Podpłomyki 144

3
Mąka, woda i sól to składniki, które nie pozwolą nam umrzeć z głodu. Można z nich zrobić ciasto na pierogi, ale te z kolei trzeba czymś nadziać. A co jeśli lodówka świeci pustkami, a w brzuchu Zobacz więcej
Aneta Klimecka
Aneta Klimecka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja smaczna kuchnia
Podpłomyki

Podpłomyki 135

0
Podpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory Zobacz więcej
Podpłomyki, to bardzo znany sposób na wykorzystanie ciasta po przygotowywaniu pierogów. U Nas w domu właśnie tak je się robiło. Nigdy specjalnie ciasta się na podpłomyki nie przygotowywało. Placki są Zobacz więcej
Ela Ma
Ela Ma Obserwuj blogaObserwujesz bloga
potrawy półgodzinne
Podpłomyki

Podpłomyki 9874

0
takie mi się przypadkiem zrobiły... z różnych resztek ... podpłomyki ... zamiast chleba miałam filiżankę mleka sojowego, takiego gęstego z dna i chciałam zrobić na nich placuszki... wsypałam resztkę Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Podpłomyki

Podpłomyki 16876

6
Zdarza mi się dość często, że brakuje w domu pieczywa. Szewc bez butów chodzi, mądre powiedzenie:) Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze wiedzą, co to znaczy:) Podpłomyki, to Zobacz więcej
kulinarnawyspa
kulinarnawyspa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna Wyspa
Podpłomyki

Podpłomyki 872

0
z kolei mają swoją piadinę, która wspaniale smakuje wypełniona mozzarellą, słodkimi pomidorami i świeżą bazylią. Często zachwycamy się nimi zapominając, że my również mamy swoje, rodzime płaskie Zobacz więcej
Bezparasola
Bezparasola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Iwona Gotuje
podpłomyki

podpłomyki 177

3
PODPŁOMYKI Czasami wystarczy mąka, woda i trochę koncentratu pomidorowego, aby wyczarować pyszne żarełko. Wino doda smaku i stworzy klimat. Ale, aby popołudnie było na prawdę boskie potrzebni są Zobacz więcej