podpłomyk zwykły

. Jedna metoda uda się tylko wtedy gdy mamy kamień do pieczenia- ja niestety jeszcze takiego nie mam. Druga metoda genialna dla mnie- czyli zwykła blacha:) W książce czas pieczenia właśnie na blaszce Zobacz więcej
. Nazwałam je "Słonecznymi chlebkami", ponieważ przypominają trochę podpłomyki, które w dzieciństwie nazywałam podpromykami, przez to do tej pory kojarzą mi się ze słońcem. :) Chlebki są świetną Zobacz więcej
To mój pomysł na podjadanie miedzy posiłkami Robie zwykłe naleśnikowe ciasto z tą tylko różnicą , że dodaję pełnoziarnistą mąkę żytnią zamiast zwykłej , dosypuje 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia i Zobacz więcej
kurczaka - wypróbuj ją sam. Potrzebujemy - Marynata do kurczaka sok z jednej pomarańczy 1 1/2 łyżeczki czerwonej, ostrej papryki 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon (naprawdę ma całkiem inny smak niż Zobacz więcej
Alternatywa dla zwykłych kostek lodu. Truskawkowe kostki lodowe można wykorzystać dla uzyskania chłodnego napoju truskawkowego, wówczas wrzucamy je do przefiltrowanej wody. Kolejnym smacznym pomysłem Zobacz więcej
Alternatywa dla zwykłych kostek lodu. Truskawkowe kostki lodowe można wykorzystać dla uzyskania chłodnego napoju truskawkowego, wówczas wrzucamy je do przefiltrowanej wody. Kolejnym smacznym pomysłem Zobacz więcej
jabłka kroimy w plastry i maczamy w cieście. Całość smażymy na klarowanym maśle, bo zwykłe na pewno by się spaliło. A placuszki czy racuchy muszą być smażone na maśle, inaczej nie smakują tak dobrze- Zobacz więcej
więcej „na zapas”, ponieważ są gotowe w kilkadziesiąt sekund. To właściwie wszystko, co trzeba wiedzieć! Podpłomyki z krwawnikiem i masłem z czosnku niedźwiedziego. /najlepsze na blasze z kaflowego Zobacz więcej
mąką blacie wałkujemy jak najcieńsze podłużne placki. W międzyczasie cukinię kroimy w plastry, paprykę w strąki, a cebule w krążki. Wrzucamy wszystkie warzywa do jednej miski, dodajemy odrobinę oliwy Zobacz więcej
miałam na nią ochotę, a podpłomyk jakkolwiek smaczny, nie uwolnił mnie od tej ochoty. No więc na drugi dzień upiekłam sama focaccię. I tak sobie teraz czasem piekę. Bo to ultra prosty wypiek. Tym Zobacz więcej
: oliwa truflowa lub zwykła oliwa i/lub orzechy włoskie i/lub świeże podpłomyki Sposób przygotowania zupy: Na oliwie zeszklić cebulę, dodać obrane i rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku i Zobacz więcej
ukryte olejki eteryczne i tworzą magiczną scenerię. Tak jakby w ciągu kilku chwil zwykła kuchnia zamieniała się w zupełnie inne miejsce. Pełne kolorów, dźwięków, zapachów. Nigdy nie byłam w Indiach, Zobacz więcej
na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut. Dodatki: 1 duży mięsisty pomidor mała cienka Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Podpłomyki z patelni

Podpłomyki z patelni 458

1
Zamiast makaronu, zamiast kaszy czy ryżu, w sobotę do obiadu zjedliśmy podpłomyki. Z racji tego, że w latach 70-tych XX-ego wieku bloki z wielkiej płyty nie były wyposażane w piece węglowe, nasze Zobacz więcej
ZuzikZuzu
ZuzikZuzu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Student eat
Podpłomyki

Podpłomyki 11424

0
Podpłomyki to rodzaj prymitywnego chleba, wypiekany już za czasów Słowian. Pierwszy raz spróbowałam podpłomyk będąc za dziecka na Festynie Archeologicznym w Biskupinie. Jest to bardzo fajne Zobacz więcej
slooowfood
slooowfood Obserwuj blogaObserwujesz bloga
slooowfood
Pasta z czarnych oliwek

Pasta z czarnych oliwek 376

0
czasu:-)) no, ale cóż trzeba było zakasać rękawy i wydłubać pesteczki. Do pasty przygotowałam podpłomyki, ale szczerze mówiąc to lepiej smakuje mi wersja ze zwykłym chlebem. Nie wiem może to kwestia Zobacz więcej
Macie swoją ulubioną zupę? Moja to pomidorówka z papryką .:) Paprówka ;) Kocham ją za prostotę , ostry smak i kolor - bogatą czerwień. Lubię zajadać ją z podpłomykami , nie z makaronem czy ryżem , a Zobacz więcej
Każdy z nas ma swoje historie kuchenne, o tym jak spalił blender ubijając śmietanę, albo jak zbierał dżem truskawkowy ze ścian. Ja mam do swojej kolekcji kolejną historię, historię o podpłomykach, Zobacz więcej
daria.kulinarnie
daria.kulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qulinarnie
Domowe podpłomyki

Domowe podpłomyki 76

0
Favorite Podpłomyki robią furorę w moim domu odkąd znalazłam ten przepis w czasopiśmie Kukbuk. Znakomita alternatywa dla chleba, mi szczególnie smakują w weekendowe poranki, kiedy mam znaczniewięcej Zobacz więcej
Zupy to takie danie, które nie wymaga dokładnych proporcji - zawsze robię je "na oko", lekko tylko trzymając się przepisu. Dzisiaj przepis na polską wersję Caldo Verde - polską, bo nie dostałam Zobacz więcej