podpłomyki po śląsku

Wegańskie hekele. Pewnie dla części z Was to słowo brzmi jak chińszczyzna Hekele to śląska pasta na chleb ze śledzi i jajek z dodatkiem kiszonych ogórków i musztardy. W naszym regionie – nie obawiam Zobacz więcej
Karbinadle godało się w moim domu, na Śląsku mówi się też karminadle na kotlety mielone. Z mięsa, z dodatkiem namoczonej bułki. Postanowiłam przerobić je na wege wersję, bo jak stwierdziła Joasia Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Podpłomyki

Podpłomyki 18123

Zdarza mi się dość często, że brakuje w domu pieczywa. Szewc bez butów chodzi, mądre powiedzenie:) Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze wiedzą, co to znaczy:) Podpłomyki, to Zobacz więcej
Kluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się Zobacz więcej
ZuzikZuzu
ZuzikZuzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Student eat
Podpłomyki

Podpłomyki 11916

Podpłomyki to rodzaj prymitywnego chleba, wypiekany już za czasów Słowian. Pierwszy raz spróbowałam podpłomyk będąc za dziecka na Festynie Archeologicznym w Biskupinie. Jest to bardzo fajne Zobacz więcej
Jeśli zapytamy przeciętnego Polaka o najpopularniejsze danie kuchni śląskiej to w większości przypadków usłyszymy odpowiedź: "rolada, kluski śląskie i modro kapusta", tymczasem danie to chociaż bardzo Zobacz więcej
Ela Ma
Ela Ma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
potrawy półgodzinne
Podpłomyki

Podpłomyki 10200

takie mi się przypadkiem zrobiły... z różnych resztek ... podpłomyki ... zamiast chleba miałam filiżankę mleka sojowego, takiego gęstego z dna i chciałam zrobić na nich placuszki... wsypałam resztkę Zobacz więcej
błyskawiczne podpłomyki z patelni - eat easy! eat easy! . cześć! współpraca zanim zaczniesz PRZEPISY na skróty sos&dip do 5 składników hity grill&piknik comfort food lunchbox finger food Zobacz więcej
Signorina Gotuje
Signorina Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na moim talerzu
Podpłomyki

Podpłomyki 8446

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Podpłomyki z zaatar

Podpłomyki z zaatar 238

Uwielbiam piec cienkie placki, które pieszczotliwie nazywam podpłomykami. Dzisiaj proponuję przepis na podpłomyki z zaatar. Tego rodzaju chlebki piekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet Zobacz więcej
Podpłomyki zna niemal każdy. Dzisiaj przygotowałam takie z dodatkiem posiekanego koperku. Do szczęścia brakowało jedynie masła, które można rozsmarować na gorącym podpłomyku. Same z dodatkiem koperku Zobacz więcej
W smaku lekko kwaśne i chrupiące. Są idealne jako przekąska albo dodatek do past, dipów i sosów. Bogate w błonnik pokarmowy, regulują przemianę materii, rozgrzewają organizm i dodają energii. Mąka Zobacz więcej
Madleine
Madleine Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Seven days in sunny june
Po śląsku!

Po śląsku! 66

Po śląsku! Domowo Pysznie! Kluskie śląskie 1,5 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Ziemniaki gotujemy.Studzimy i przeciskamy przez praskę. Uklepujemy je w misce i oddzielamy 1/4 porcji. Zobacz więcej
Podpłomyki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią która je robiła na piecu angielce. Teraz ciężko taki piec spotkać ale można zrobić je na patelni. Bardzo prosto i szybko się je robi. Z kolorowym, Zobacz więcej
Dynia marynowana po śląsku Pomimo mojego zamiłowania do dyni, do zup na słodko i wytrawnie, placuszków, ciast, muffinek, nigdy nie pakowałam ją w słoiki. Nie wiem dlaczego, ale nie ważne, teraz gdy Zobacz więcej
Kiedy mieszkałem w Hiszpanii, wraz z moimi współlokatorami organizowaliśmy często w naszym mieszkaniu międzynarodowe kolacje. Wpadali wtedy znajomi z różnych krajów i każdy przynosił lub gotował na Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Wątróbka po śląsku.

Wątróbka po śląsku. 521

Wertowanie śląskich przepisów i znowu coś ciekawego, czego wcześniej nie znałam. Wątróbka smażona z cebulą z grzankami. Czytając książkę Wery sztabowej znalazłam właśnie taki przepis. Zainspirowana Zobacz więcej
Wiosnę witam takimi oto podpłomykami z piekarnika z kremowym serkiem i zielonymi warzywami. Liczę po cichu że dzięki nim rozgości się na dobre i nie będzie chciała powiewać już zimnym wiatrem, jaki Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Podpłomyki

Podpłomyki 5599

Podpłomyki to proste chlebki z patelni, zwykle pieczone z pozostałego ciasta pierogowego. Niegdyś na rozgrzanym piecu chlebowym, dziś na patelni. Bardzo podobne do indyjskich chapati. Różni je jedynie Zobacz więcej
BaBka
BaBka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pożeraczka
Podpłomyki

Podpłomyki 5298

Zrobione z przepisu Nigelli Lawson z książki „Jak być domową boginią”. Potrzebujesz: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 15 g drożdży świeżych, 1 łyżka soli, 400 ml wody, 5 łyżek oliwy, 4 ząbki Zobacz więcej