podstawy kuchni greckiej

wg Alex – W mojej kuchni – lista zakupów z Listonic Przepis na kaszę jaglaną z cukinią i papryką – Czym chata bogata – lista zakupów w Listonic Przepis na sałatkę grecką – Kuba pichci – lista zakupów Zobacz więcej
) z mięsem mielonym – Fotoprzepis -lista zakupów Listonic Przepis na Grecką Musakę (Moussaka) – Fotoprzepis – lista zakupów Listonic Przepis na Błyskawiczne ciasto ze śliwkami wg Aleex – W mojej Zobacz więcej
Sałatki to podstawa mojej kuchni. Zawsze mam pomysł na coś nowego. Wybieram podstawowy składnik i rozpoczyna się .... Dziś podstawowym składnikiem jest por a co jeszcze ... wyszło pyszne. Sałatka Zobacz więcej
W naszej kuchni vegeta to podstawa a ostatnio przeglądając blogi znalazłam kilka przepisów na domowe mieszanki. Wzorowałam się na tym przepisie i dostosowałam go do swoich potrzeb. Składniki: 3 Zobacz więcej
popisowym:) Mrożony jogurt jeżynowy dla 5 osób na podstawie Kuchnia 08-2011, lekka modyfikacja proporcji opakowanie jogurtu greckiego 400g 1/2 szklani drobnego cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 i Zobacz więcej
W upalne dni przeważnie nie chce się nam jeść nic gorącego i 'konkretnego', dlatego ten lekki chłodnik jest idealny na takie właśnie dni. Smak ogórka i pomidora doskonale się razem przeplatają, a do Zobacz więcej
Warzywa w naszej kuchni powinny być podstawą naszych posiłków. Staram się by moja rodzina codziennie dostała porcję warzyw :) Dzisiaj postawiłam na marchew z fasolką I poeksperymentowałam z kolendrą. Zobacz więcej
Fakes jest podstawą greckiej kuchni, i bardzo sycącym posiłkiem. Tradycyjnie podaję się ją z octem winnym i oliwą z oliwek. Najbliżej jej do naszej rodzimej grochówki.Lubię posmak wędzonki, dlatego Zobacz więcej
Pin It Dziś zdradzę tajemnicę przyrządzenia włoskiego makaronu idealnego. Otóż zawsze mam w kuchni: makaron, świeże zioła, dobrej jakości oliwę, czosnek i twardy ser (parmezan, peccorino lub grana Zobacz więcej
Morza Śródziemnomorskiego jest znany z przynajmniej kilku charakterystycznych i produktów. Najpopularniejsze w Grecji specjały to: feta, gyros, mousaka, sos tzatziki, i grecka wódka - ouzo. Przysmaki Zobacz więcej
(gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny. Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary". Sfermentowany sos rybny garum był jedną z Zobacz więcej
Biorąc pod uwagę ile wspólnego z Grecją ma ryba po grecku i inne tym podobne wymysły "coś po jakiemuś" wcale nie jestem pewna, czy to co dziś prezentuję ma jakikolwiek chociaż związek z gruzińską Zobacz więcej
Jutro walentynki i nie wiecie czym zaskoczyć bliską wam osobę? Ten prosty przepis jest idealny na pieczenie last minute, również dla tych nie do końca pewnych w kuchni (nie tylko mężczyzn). Podstawą Zobacz więcej
. Mają one przyspieszyć metabolizm i przemianę materii. Sporo osób kupuje rozpisane zasady tej diety, ale jak się zna podstawy to uważam to za zbędny wydatek. Spróbuję pokazać wam więcej takich Zobacz więcej
kerperacji zaprzęgną). Składniki: kg soczewicy 1 duża cebula 1 marchew 5 ząbków czosnku I szklanka soku pomidorowego 4 łyżki octu winnego 4 liście laurowe oliwa sól, pieprz natka pietruszki i kilka Zobacz więcej
Faszerowane warzywa takie jak pomidory, papryka czy bakłażany to potrawa kuchni greckiej. Wnętrze warzyw wypełniane jest najczęściej mięsem i ryżem z dodatkiem rozmaitych przypraw. Ja postanowiłam Zobacz więcej
Ziemniaki są podstawą kuchni polskiej i zarazem warzywem, które wdzięcznie poddaje się kreatywności szefa kuchni Dzisiejsza propozycja to połączenie boczku, dwóch rodzajów sera, czosnku i cebuli….sam Zobacz więcej
Bardzo lubię przyprawy. Często one goszczą w mojej kuchni. Zamiast dużej ilości soli, wolę dania przyprawić różnego rodzaju przyprawami. Już wczoraj zapowiedziałam wam przepis na wieprzowinę w sosie Zobacz więcej
Pita z kotlecikami, warzywami i hummusem Jeśli hummus z poprzedniego wpisu przypadł Wam do gustu, mamdziśdla Was bardzo smaczną propozycję na jego wykorzystanie. Chlebki pita z dodatkami to taka Zobacz więcej
niewielką ilością tłuszczu. Raita czosnkowo-jogurtowa (na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food) ok. 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 1 - 1.5 łyżki posiekanej drobno świeżej mięty Zobacz więcej