podstawy kuchni greckiej

wg Alex – W mojej kuchni – lista zakupów z Listonic Przepis na kaszę jaglaną z cukinią i papryką – Czym chata bogata – lista zakupów w Listonic Przepis na sałatkę grecką – Kuba pichci – lista zakupów Zobacz więcej
) z mięsem mielonym – Fotoprzepis -lista zakupów Listonic Przepis na Grecką Musakę (Moussaka) – Fotoprzepis – lista zakupów Listonic Przepis na Błyskawiczne ciasto ze śliwkami wg Aleex – W mojej Zobacz więcej
Sałatki to podstawa mojej kuchni. Zawsze mam pomysł na coś nowego. Wybieram podstawowy składnik i rozpoczyna się .... Dziś podstawowym składnikiem jest por a co jeszcze ... wyszło pyszne. Sałatka Zobacz więcej
W naszej kuchni vegeta to podstawa a ostatnio przeglądając blogi znalazłam kilka przepisów na domowe mieszanki. Wzorowałam się na tym przepisie i dostosowałam go do swoich potrzeb. Składniki: 3 Zobacz więcej
popisowym:) Mrożony jogurt jeżynowy dla 5 osób na podstawie Kuchnia 08-2011, lekka modyfikacja proporcji opakowanie jogurtu greckiego 400g 1/2 szklani drobnego cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 i Zobacz więcej
w kostkę i zmiksować blenderem razem z bulionem. Dodać jogurt oraz sok pomidorowy, ponownie zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Dodać drobno posiekaną miętę, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w Zobacz więcej
Warzywa w naszej kuchni powinny być podstawą naszych posiłków. Staram się by moja rodzina codziennie dostała porcję warzyw :) Dzisiaj postawiłam na marchew z fasolką I poeksperymentowałam z kolendrą. Zobacz więcej
Fakes jest podstawą greckiej kuchni, i bardzo sycącym posiłkiem. Tradycyjnie podaję się ją z octem winnym i oliwą z oliwek. Najbliżej jej do naszej rodzimej grochówki.Lubię posmak wędzonki, dlatego Zobacz więcej
Pin It Dziś zdradzę tajemnicę przyrządzenia włoskiego makaronu idealnego. Otóż zawsze mam w kuchni: makaron, świeże zioła, dobrej jakości oliwę, czosnek i twardy ser (parmezan, peccorino lub grana Zobacz więcej
Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie. Podstawę tej kuchni stanowią ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce. Wkuchni śródziemnomorskiej królują aromatyczne zioła orazoliwa z Zobacz więcej
(gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny. Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary". Sfermentowany sos rybny garum był jedną z Zobacz więcej
Biorąc pod uwagę ile wspólnego z Grecją ma ryba po grecku i inne tym podobne wymysły "coś po jakiemuś" wcale nie jestem pewna, czy to co dziś prezentuję ma jakikolwiek chociaż związek z gruzińską Zobacz więcej
Jutro walentynki i nie wiecie czym zaskoczyć bliską wam osobę? Ten prosty przepis jest idealny na pieczenie last minute, również dla tych nie do końca pewnych w kuchni (nie tylko mężczyzn). Podstawą Zobacz więcej
. Mają one przyspieszyć metabolizm i przemianę materii. Sporo osób kupuje rozpisane zasady tej diety, ale jak się zna podstawy to uważam to za zbędny wydatek. Spróbuję pokazać wam więcej takich Zobacz więcej
wodę. Gotową zupę przelewamy do talerzy i dekorujemy natką pietruszki i plasterkami czarnych oliwek. Filed under: Krycha i Zdzichu na wakacjach Tagged: kuchnia grecka, soczewica, sok pomidorowy Zobacz więcej
Faszerowane warzywa takie jak pomidory, papryka czy bakłażany to potrawa kuchni greckiej. Wnętrze warzyw wypełniane jest najczęściej mięsem i ryżem z dodatkiem rozmaitych przypraw. Ja postanowiłam Zobacz więcej
Ziemniaki są podstawą kuchni polskiej i zarazem warzywem, które wdzięcznie poddaje się kreatywności szefa kuchni Dzisiejsza propozycja to połączenie boczku, dwóch rodzajów sera, czosnku i cebuli….sam Zobacz więcej
Bardzo lubię przyprawy. Często one goszczą w mojej kuchni. Zamiast dużej ilości soli, wolę dania przyprawić różnego rodzaju przyprawami. Już wczoraj zapowiedziałam wam przepis na wieprzowinę w sosie Zobacz więcej
. Co prawda przygotowanie ich "od podszewki", czyli zrobienie hummusu, upieczenie chlebków, usmażenie kotlecików, pokrojenie warzyw wymaga trochę pracy, to uwierzcie mi, że efekt końcowy wart jest Zobacz więcej
niewielką ilością tłuszczu. Raita czosnkowo-jogurtowa (na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food) ok. 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 1 - 1.5 łyżki posiekanej drobno świeżej mięty Zobacz więcej