podstawy kuchni włoskiej

{{headerMessage}}
Włoska kuchnia nie może obejść się bez pomidorów. Niestety u nas takie soczyste i pełne smaku są tylko w lecie. Pomidory są podstawą wielu sosów oraz dodatkiem do wielu dań. Klasyczny sos z pomidorów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-lista zakupów Listonic Przepis na Sernik na zimno – Pozytywna Kuchnia – lista zakupów Listonic Przepis na Mistrzowską szarlotkę z kruszonką – Co do gara – lista zakupów Listonic Każdy blog, który ma Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Może wykończenie lokalu jest trochę przesycone elegancją aż za bardzo, ale szefa kuchni i jego drużynę trzeba szczerze docenić. Robią kawał dobrej roboty jeśli chodzi o potrawy, które przygotowują, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wg Alex – W mojej kuchni – lista zakupów z Listonic Przepis na kaszę jaglaną z cukinią i papryką – Czym chata bogata – lista zakupów w Listonic Przepis na sałatkę grecką – Kuba pichci – lista zakupów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć! Przy okazji Dnia Bloga 2012 prezentujemy drugie zestawienie Najpopularniejszych Przepisów Miesiąca. Pod najlepszą piątką zobaczysz, o co chodzi:) Oto piątka sierpnia 2012: Przepis na 3 BitZobacz więcej
joone
joone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blondies in the kitchen
Focaccia

Focaccia 316

1
{{headerMessage}}
Focaccia Było mnóstwo kuchni francuskiej, pora na równie przeze mnie lubianą kuchnię włoską. Rozpoczęłam od tiramisu, a dziś polecam focaccię, czyli płaski chlebek będący podstawą pizzy. Tradycyjna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć! Drugie zestawienie Najpopularniejszych Przepisów Tygodnia. Pod piątką tego tygodnia zobaczysz, o co chodzi:) Oto piątka tego tygodnia: Przepis na Tartę Niebo – z jagodami, kremem z białej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono.Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie i nie doszłam jeszcze do wprawy. Ciasto trzeba bardzo cienko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć! Poniżej prezentujemy piąte zestawienie Najpopularniejszych Przepisów Tygodnia. Pod najlepszą piątką zobaczysz, o co chodzi:) A już jutro TOP 5 lipca:) Oto piątka tego tygodnia: Przepis na 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć! Poniżej prezentujemy pierwsze zestawienie Najpopularniejszych Przepisów Miesiąca. Pod najlepszą piątką zobaczysz, o co chodzi:) Oto piątka lipca 2012: Przepis na Tartę Niebo – z jagodami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono.Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie i nie doszłam jeszcze do wprawy. Ciasto trzeba bardzo cienko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasta - czyli podstawa włoskiego menu. We włoskiej kuchni makarony znane są jako "primi piatti" czyli pierwsze danie. Makaron jest półproduktem co oznacza że należy go wcześniej odpowiednio Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Focaccia to włoskie pieczywo, które stanowi podstawę do pizzy, jednak jest bez sosu oraz sera. Dodaje się do niej przyprawy i zioła jednak ponieważ najważniejsze w niej jest ciasto. Focaccia jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
),gnocchi, risotto,cannelloni, pizza.Najbardziej podobał mi się własnoręcznie wykonany makaron z mąki semoliny,a najbardziej smakowało mi....hmmm....wszystko!Włoska kuchnia to przede wszystkim sztuka Zobacz więcej
Ana
Ana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodko Gorzki Świat
TORT KAWOWO - ORZECHOWY

TORT KAWOWO - ORZECHOWY 492

0
{{headerMessage}}
nagrzany do 180C. Czas pieczenia około pół godziny. Mascarpone utrzeć z cukrem i kawą. Połowę ilości kremu nałożyć na ostudzony biszkopt i przykryć drugim. Na wierzch nałożyć pozostały krem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś w mojej kuchni króluje włoska oliwa z oliwek OLITALIA extra Vergine . Złocista oliwa z oliwek jest podstawą znakomitej kuchni śródziemnomorskiej, dlatego największą przyjemnością przedstawiamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do zapiekania posmarowanym lekko oliwą nacięciami do góry oczywiście. Na kazdą połówkę nałozyć mieszankę ziołową, skropić całość oliwą. Ja uzyłam spyskiwacza do oliwy. Formę włozyć do piekarnika. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. . Dziś przepis na kolejną podstawę dania, które zaprezentuję w kolejnym wpisie. Pesto genovese można podać z makaronem, użyć do grzanek lub do zupy. Tradycyjnie pesto robi się w moździerzu (po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moja miłość do pomidorów i kuchni śródziemnomorskiej przejawia się w rożny sposób. Lubie proste połączenia lecz czasem eksperymentuje. Zwykła pomidorowa a jednak jest to najczęstszy obiekt moich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Inaczej, ale bez żadnych rewolucji. Podstawa zostaje tradycyjna (starte ziemniaki+cebula+mąka+jajko lub dwa). Inne jest tylko obłożenie. Nam smakowało bardzo bardzo. Pikantne placki ziemniaczane: 9 Zobacz więcej