Przepis na poitou charentes

Powiązane przepisy:

Niedawno, zupełnie przypadkiem, przy okazji wypróbowywania różnych wersji przepisu na chlebki fouées, dowiedziałam się o istnieniu kolejnego słynnego francuskiego produktu. Tym razem to biała sucha Zobacz więcej
W tym roku na świątecznym stole zagości u nas nowość w kategorii rolad. Pierwszy raz przygotowałyśmyBûche de Noël, czyli tradycyjny francuski przysmak. To ciasto w kształcie kłody spożywane jest Zobacz więcej
O Chandeleur, przypadającym każdego roku 2 lutego, pisałam Wam już kiedyś tutaj i tutaj. Jesteśmy wielkimi wielbicielami wszelkich placków, placuszków i naleśników, dlatego tak bardzo to święto nas Zobacz więcej
Restauracja The Time w Poznaniu to nowe miejsce na mapie kulinarnej. Mieści się w nowym centrum biurowym an ulicy Młyńskiej 12. Słowo „nowym” nie jest do końca odpowiednie – to 130 letnia kamienica Zobacz więcej
Po niedawnej lekturzeMojego Życia we FrancjiJulie Child po nocach śni mi się masło i przepisy z jego udziałem. Francuzi wprost lubują się w maślanych sosach, ciastach i smażonych na maśle potrawach. Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Pâté de Pâques

Pâté de Pâques 36

ViveLaCuisine • Pâté de Pâques du Poitou Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO Zobacz więcej
Werbena jest w moim życiu od ponad 25 lat. We Francji jest jak nasza melisa, serwowana jako herbatka ziołowa. Bardziej wtajemniczeni robią z niej nalewki, używają w deserach (polecam wpis o werbenie i Zobacz więcej
Czekolada Bernachon, różowe pralinki, Praluline, bugnes, ser Saint Marcellin, to kilka z wielu najbardziej znanych Lyońskich atrakcji kulinarnych… Żeby zobaczyć Francję trzeba odwiedzic Paryż, żeby “ Zobacz więcej
Od calkiem niedawna ostrygi staly sie moim przysmakiem. W dziecinstwie nigdy ich nie jadlam. Po raz pierwszy zaporponowano mi ich konsumcje jak byla z liceum na wymianie szkolnej w Rennes. W tym Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Flan z gruszkami

Flan z gruszkami 106

Flan z gruszkami z sosem koniakowym, to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie, pamiętajcie proszę o tym, aby Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Porto w Porto

Porto w Porto 158

Z czego najbardziej jest znane portugalskie miasto Porto? To właśnie w jego okolicach, w dolinie Duero powstaje porto - aromatyczny i wyborny trunek. Dzisiaj parę słów o produkcji i historii jednego z Zobacz więcej
milka1204
milka1204 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pszczółkowe gotowanie
Zupa z pistou

Zupa z pistou 49

"Mała paryska kuchnia" wciąż leży na moim stoliku przy łóżku. Sięgam po nią na kilka chwil przed snem: oglądam i czytam. Wertuję i inspiruję się jej przepisami. Tym razem, moją inspiracją stał się Zobacz więcej
Autorka: Maria | 9 lipca 2012 | Kategorie:&nbspZupy Francuska zupa jarzynowa z pistou Ta zupa powstała tak trochę od niechcenia, a okazała się być rewelacyjną kompozycją smaków. Już kiedyś Zobacz więcej
Najważniejszy w zupie jest smak pistou ,zrobiony ze świeżych składników na oliwie z najwyższej jakości. Składniki 2 marchewki 5 ziemniaków 3 cebule 3 średnie cukinie por (biała część) oliwa z oliwek 5 Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
sos żurawinowy z porto

sos żurawinowy z porto 742

Przepyszny sos na bazie dwóch rodzajów żurawiny, z dodatkiem porto oraz sokiem i skórką z pomarańczy, doskonały do pieczonych mięs czy też świątecznych pasztetów. Sos pasuje do ulubionego sera, Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aromatico
Soupe au pistou

Soupe au pistou 85

Moje ukochane gospodarstwo szparagowo - fenkułowo - cukiniowe odwiedzam tak często jak mogę. Oprócz szparagów w moim koszyku lądują najczęsciej: rukola, kalarepka, kwiaty cukinii i, ostatnio, cięte Zobacz więcej
Klasyczny przepis na klasyczną prowansalską zupę fasolową, gotowaną na przełomie lata i jesieni, kiedy fasola jest jeszcze miękka i świeża. Dodatek pistou (sosu z czosnku i bazylii) wyróżnia tę Zobacz więcej
Po ciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Soupe au pistou

Soupe au pistou 28

ViveLaCuisine • Soupe au pistou Zupa z pistou Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE Zobacz więcej
illucucina
illucucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ILLUCUCINA
Rrrrriiiba w Porcie

Rrrrriiiba w Porcie 265

Porto od 3 tygodni to dla mnie Praga, a ta z kolei od razu łączy się z portem ;) Ryby w Polsce dotychczas kojarzyły mi się z przesmażalnią lub odmrażanymi gatunkami w wątpliwej jakości wydaniu. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: