Przepis na poitou charentes

Powiązane przepisy:

Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
bûche de Noël

bûche de Noël 31

Bûche de Noël w dosłownym tłumaczeniu bożonarodzeniowe polano, to według źródła tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji i innych Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Porto w Porto

Porto w Porto 189

Z czego najbardziej jest znane portugalskie miasto Porto? To właśnie w jego okolicach, w dolinie Duero powstaje porto - aromatyczny i wyborny trunek. Dzisiaj parę słów o produkcji i historii jednego z Zobacz więcej
Najważniejszy w zupie jest smak pistou ,zrobiony ze świeżych składników na oliwie z najwyższej jakości. Składniki 2 marchewki 5 ziemniaków 3 cebule 3 średnie cukinie por (biała część) oliwa z oliwek 5 Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
sos żurawinowy z porto

sos żurawinowy z porto 770

Przepyszny sos na bazie dwóch rodzajów żurawiny, z dodatkiem porto oraz sokiem i skórką z pomarańczy, doskonały do pieczonych mięs czy też świątecznych pasztetów. Sos pasuje do ulubionego sera, Zobacz więcej
Po ciężkich daniach czas na coś lżejszego. Zupa pistou to danie francuskie, a konkretnie prowansalskie. W smaku jest bardzo delikatna, dobra na ciepło i na zimno. Zawiera wiele składników sezonowych, Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Flan z gruszkami

Flan z gruszkami 119

Flan z gruszkami z sosem koniakowym, to specjał pochodzący z Francji z rejonu Charentes. Spód do tarty przygotowany jest z klasycznego kruchego ciasta i tu przypomnienie, pamiętajcie proszę o tym, aby Zobacz więcej
Autorka: Maria | 9 lipca 2012 | Kategorie:&nbspZupy Francuska zupa jarzynowa z pistou Ta zupa powstała tak trochę od niechcenia, a okazała się być rewelacyjną kompozycją smaków. Już kiedyś Zobacz więcej
Po niedawnej lekturzeMojego Życia we FrancjiJulie Child po nocach śni mi się masło i przepisy z jego udziałem. Francuzi wprost lubują się w maślanych sosach, ciastach i smażonych na maśle potrawach. Zobacz więcej
Restauracja The Time w Poznaniu to nowe miejsce na mapie kulinarnej. Mieści się w nowym centrum biurowym an ulicy Młyńskiej 12. Słowo „nowym” nie jest do końca odpowiednie – to 130 letnia kamienica Zobacz więcej
Od calkiem niedawna ostrygi staly sie moim przysmakiem. W dziecinstwie nigdy ich nie jadlam. Po raz pierwszy zaporponowano mi ich konsumcje jak byla z liceum na wymianie szkolnej w Rennes. W tym Zobacz więcej
Klasyczny przepis na klasyczną prowansalską zupę fasolową, gotowaną na przełomie lata i jesieni, kiedy fasola jest jeszcze miękka i świeża. Dodatek pistou (sosu z czosnku i bazylii) wyróżnia tę Zobacz więcej
W tym roku na świątecznym stole zagości u nas nowość w kategorii rolad. Pierwszy raz przygotowałyśmyBûche de Noël, czyli tradycyjny francuski przysmak. To ciasto w kształcie kłody spożywane jest Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Soupe au pistou

Soupe au pistou 32

ViveLaCuisine • Soupe au pistou Zupa z pistou Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE Zobacz więcej
milka1204
milka1204 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pszczółkowe gotowanie
Zupa z pistou

Zupa z pistou 52

"Mała paryska kuchnia" wciąż leży na moim stoliku przy łóżku. Sięgam po nią na kilka chwil przed snem: oglądam i czytam. Wertuję i inspiruję się jej przepisami. Tym razem, moją inspiracją stał się Zobacz więcej
O Chandeleur, przypadającym każdego roku 2 lutego, pisałam Wam już kiedyś tutaj i tutaj. Jesteśmy wielkimi wielbicielami wszelkich placków, placuszków i naleśników, dlatego tak bardzo to święto nas Zobacz więcej
Czekolada Bernachon, różowe pralinki, Praluline, bugnes, ser Saint Marcellin, to kilka z wielu najbardziej znanych Lyońskich atrakcji kulinarnych… Żeby zobaczyć Francję trzeba odwiedzic Paryż, żeby “ Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aromatico
Soupe au pistou

Soupe au pistou 89

Moje ukochane gospodarstwo szparagowo - fenkułowo - cukiniowe odwiedzam tak często jak mogę. Oprócz szparagów w moim koszyku lądują najczęsciej: rukola, kalarepka, kwiaty cukinii i, ostatnio, cięte Zobacz więcej
Werbena jest w moim życiu od ponad 25 lat. We Francji jest jak nasza melisa, serwowana jako herbatka ziołowa. Bardziej wtajemniczeni robią z niej nalewki, używają w deserach (polecam wpis o werbenie i Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Pâté de Pâques

Pâté de Pâques 43

ViveLaCuisine • Pâté de Pâques du Poitou Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO Zobacz więcej
Niedawno, zupełnie przypadkiem, przy okazji wypróbowywania różnych wersji przepisu na chlebki fouées, dowiedziałam się o istnieniu kolejnego słynnego francuskiego produktu. Tym razem to biała sucha Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: