polędwica wołowa ligawa\

{{headerMessage}}
Po długiej przerwie wracam do tematu domowych wędlin. Od pewnego czasu chodziła za mną suszona polędwica wołowa. Jest to jednak bardzo drogie mięso a podczas suszenia traci prawie połowę swojej Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Tatar - befsztyk tatarski

Tatar - befsztyk tatarski 245

0
{{headerMessage}}
Porcja na 1 osobę 150 – 200 g mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 duże żółtko , 1 łyżeczka musztardy dijon, oliwa lub olej, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski 211

1
{{headerMessage}}
Niektórym takie jedzonko kojarzy się z PRLem bo to taki befsztyczek i kieliszek wódeczki i przyjęcie gotowe. Ja uwielbiam befsztyk tatarski zwany tatarem od zawsze, jestem zodiakalnym lwem i bez mięsa Zobacz więcej
Kulinarne Uniesienia
Kulinarne Uniesienia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Uniesienia
Tatar wołowy

Tatar wołowy 385

1
{{headerMessage}}
Klasyka gatunku :) Składniki: 0,5 kg polędwicy wołowej lub ligawy sól świeżo zmielony czarny pieprz kapary 5 cebulek szalotek 5 niedużych ogórków kiszonych marynowane kurki 5 łyżek oleju 2 jajka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiele osób uwielbia tatara z wołowiny, był jest i zapewne będzie obecny w wielu formach, dziś moja propozycja na: Tatar wołowy siekany z suszonymi pomidorami i kaparami. Składniki na 1 porcję: 1. 100 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie Dodane 24 lipca, 2013 w Dania główne Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu. Składniki: 6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polędwica to najdroższa część wołowego - cena 1 kg waha się w granicach 85 zł. Nic jednak nie zastąpi steku z najprawdziwszej polędwicy. Można je podrabiać antrykotem, ligawą, ale to już nie ta klasa. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polędwica wołowa lub ligawa, opłukana i osuszona i pokrojona w paseczki cebulka pieczarki pokrojone w kostkę bulion wołowy koncentrat pomidorowy musztarda listek laurowy pieprz tymianek troszkę Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Tatar wołowy (2)

Tatar wołowy (2) 196

1
{{headerMessage}}
będą: - 250-300g wołowiny (najlepiej polędwicy, może być też ligawa) - 1 cebula - 1 ogórek kiszony - 1 łyżka oliwy - sól, pieprz do smaku - 4 żółtka - sos worcestershire (opcjonalnie) Sposób Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Tatar wołowy

Tatar wołowy 347

0
{{headerMessage}}
podać każdemu na osobnym talerzu lub wymieszać wszystkie składniki i podać na małych kawałkach chleba jako przekąski. Smacznego! Tatar wołowy – befsztyk tatarski składniki: 0,5 kg mielonej polędwicy Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Jak przyrządzić mięso?

Jak przyrządzić mięso? 343

0
{{headerMessage}}
Wiele osób ma problem z twardym mięsem, nieważne, czy jest to stek, polędwiczki, czy schabowa rolada. Oczywiście bardzo duży wpływ na twardość mięsa ma jego gatunek. Pamiętajmy, że schab będzie Zobacz więcej
Hanik
Hanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hanik gotuje!
Polędwica żydowska

Polędwica żydowska 870

1
{{headerMessage}}
porcję. W trakcie płacenie nie mogłam wytrzymać i dopytałam - "a dlaczego ta polędwca taka tania?", poczułam na sobie zdziwione spojrzenia innych kupujących i usłyszałam "tania? moim zdaniem bardzo Zobacz więcej
Prosto z kuchni
Prosto z kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prosto z kuchni
Tatarek dla Francuzek

Tatarek dla Francuzek 405

0
{{headerMessage}}
, użyłem po poradach mojego przyjaciela Reya, nie polędwicy wołowej ale ligawy. Ligawa to część udźca wołowego. Jest lepsza od polędwicy ponieważ zawiera więcej delikatnego tłuszczu. Mięso jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno są nawet zloty wielbicieli tatarka. Dostałam kiedyś na facebooku nawet zaproszenie na jedno z takich spotkań. I do dziś żałuję, że nie poszłam, bo sama uwielbiam tatar. Nie ma niestety innego Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow 7419

4
{{headerMessage}}
Na rozpoczęcie akcji Kuchni rosyjskiej przygotowaliśmy arcyrosyjskie danie - Boeuf Strogonow. Ten wspaniały gulasz miał zostać przygotowany po raz pierwszy w 1815 r. przez nadwornego kucharza cara Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Steki wołowe

Steki wołowe 4120

1
{{headerMessage}}
udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry Zobacz więcej
Gabka
Gabka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lubię...
Tatar wołowy- ulubiona kolacja Lubego

Tatar wołowy- ulubiona kolacja Lubego 145

0
{{headerMessage}}
chlebkiem (jak u mnie na zdjęciu). Myślę, że ci, którzy jeszcze nie próbowali zrobić tatara samodzielnie nieco się obawiają, dlatego przedstawiam mój sposób na niego, może komuś się przyda. Tatar Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Tatar i jego tajemnice

Tatar i jego tajemnice 168

0
{{headerMessage}}
sprawią, że mięso będzie miało luźną konsystencję i pyszny smak: cukier, woda gazowana i olej. Składniki: 60 dag polędwicy lub ligawy wołowej pół szklanki zimnej wody gazowanej 2 łyżeczki cukru sok z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięsa wołowego. Zazwyczaj przyrządza się go z polędwicy wołowej, jednakże ligawa, ze względu na swą chudość, również się nadaje do tego celu. Należy jednak pamiętać aby zakupione przez nas mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do gotowania, gdy się zagotuje gotujcie 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wyłączcie ogień i trzymajcie pod przykryciem jeszcze 10 minut. Może Ci się również spodobać ta prosta chińszczyzna z Zobacz więcej