polędwica wołowa ligawa\

Po długiej przerwie wracam do tematu domowych wędlin. Od pewnego czasu chodziła za mną suszona polędwica wołowa. Jest to jednak bardzo drogie mięso a podczas suszenia traci prawie połowę swojej Zobacz więcej
Porcja na 1 osobę 150 – 200 g mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 duże żółtko , 1 łyżeczka musztardy dijon, oliwa lub olej, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski 170

1
Niektórym takie jedzonko kojarzy się z PRLem bo to taki befsztyczek i kieliszek wódeczki i przyjęcie gotowe. Ja uwielbiam befsztyk tatarski zwany tatarem od zawsze, jestem zodiakalnym lwem i bez mięsa Zobacz więcej
Klasyka gatunku :) Składniki: 0,5 kg polędwicy wołowej lub ligawy sól świeżo zmielony czarny pieprz kapary 5 cebulek szalotek 5 niedużych ogórków kiszonych marynowane kurki 5 łyżek oleju 2 jajka Zobacz więcej
Wiele osób uwielbia tatara z wołowiny, był jest i zapewne będzie obecny w wielu formach, dziś moja propozycja na: Tatar wołowy siekany z suszonymi pomidorami i kaparami. Składniki na 1 porcję: 1. 100 Zobacz więcej
Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie Dodane 24 lipca, 2013 w Dania główne Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu. Składniki: 6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 Zobacz więcej
Polędwica to najdroższa część wołowego - cena 1 kg waha się w granicach 85 zł. Nic jednak nie zastąpi steku z najprawdziwszej polędwicy. Można je podrabiać antrykotem, ligawą, ale to już nie ta klasa. Zobacz więcej
Polędwica wołowa lub ligawa, opłukana i osuszona i pokrojona w paseczki cebulka pieczarki pokrojone w kostkę bulion wołowy koncentrat pomidorowy musztarda listek laurowy pieprz tymianek troszkę Zobacz więcej
Cześć =) Tatar wołowy, nazywany też befsztykiem tatarskim, to jedna z moich ulubionych przekąsek. Przepisów na tatar jest wiele (prezentowaliśmy już tatar na Kasztanowej Kuchni: tatar), każdy musi Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Tatar wołowy

Tatar wołowy 319

0
Święta i Sylwester zbliżają się wielkimi krokami. Mam dla Was wytworną propozycję na świąteczny lub sylwestrowy stół – tatar wołowy (befsztyk tatarski) podany z jajkiem przepiórczym, grzybkami Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Jak przyrządzić mięso?

Jak przyrządzić mięso? 288

0
Wiele osób ma problem z twardym mięsem, nieważne, czy jest to stek, polędwiczki, czy schabowa rolada. Oczywiście bardzo duży wpływ na twardość mięsa ma jego gatunek. Pamiętajmy, że schab będzie Zobacz więcej
Hanik
Hanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hanik gotuje!
Polędwica żydowska

Polędwica żydowska 792

0
Robiąc zakupy w sklepie mięsnym moją uwagę przykłuło dziwne, chudo wyglądające mięsko - polędwica żydowska. Jako, że moim ulubionym mięsem jest średnio wypieczona polędwica wołowa od razu zapytałam co Zobacz więcej
, użyłem po poradach mojego przyjaciela Reya, nie polędwicy wołowej ale ligawy. Ligawa to część udźca wołowego. Jest lepsza od polędwicy ponieważ zawiera więcej delikatnego tłuszczu. Mięso jest Zobacz więcej
Podobno są nawet zloty wielbicieli tatarka. Dostałam kiedyś na facebooku nawet zaproszenie na jedno z takich spotkań. I do dziś żałuję, że nie poszłam, bo sama uwielbiam tatar. Nie ma niestety innego Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow 7321

4
Na rozpoczęcie akcji Kuchni rosyjskiej przygotowaliśmy arcyrosyjskie danie - Boeuf Strogonow. Ten wspaniały gulasz miał zostać przygotowany po raz pierwszy w 1815 r. przez nadwornego kucharza cara Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Steki wołowe

Steki wołowe 4014

1
:) W USA miałam przyjemność spróbować prawdziwych wołowych steków, są przepyszne. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. Największym problemem przy przygotowaniu steków jest wybór mięsa. Najlepiej do Zobacz więcej
chlebkiem (jak u mnie na zdjęciu). Myślę, że ci, którzy jeszcze nie próbowali zrobić tatara samodzielnie nieco się obawiają, dlatego przedstawiam mój sposób na niego, może komuś się przyda. Tatar Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Tatar i jego tajemnice

Tatar i jego tajemnice 155

0
sprawią, że mięso będzie miało luźną konsystencję i pyszny smak: cukier, woda gazowana i olej. Składniki: 60 dag polędwicy lub ligawy wołowej pół szklanki zimnej wody gazowanej 2 łyżeczki cukru sok z Zobacz więcej
mięsa wołowego. Zazwyczaj przyrządza się go z polędwicy wołowej, jednakże ligawa, ze względu na swą chudość, również się nadaje do tego celu. Należy jednak pamiętać aby zakupione przez nas mięso Zobacz więcej
Steka pokrój w paski. Smaż na oliwie na średnim ogniu, posól, popieprz, przemieszaj, zdejmij po około 4 minutach. Na tę samą patelnię wrzuć umytą fasolę mamucią z odkrojonymi czubkami. Jeśli jest Zobacz więcej