Przepis na polędwica wołowa w marynacie

Polędwicę wołową robi się szybko i prosto. Składniki: polędwica wołowa masło klarowane oliwa sól pieprz ziemniaki ser pleśniowy oscypek Przygotowanie: Polędwicę pokrójcie na plastry (ok 1-1,2 cm Zobacz więcej
Trochę nietypowo jak na kobietę, ale uwielbiam wołowinę. Zanim nauczyłam się jednak przyrządzać sama steki z tego mięsa zmarnowałam kilka naprawdę fajnych porcji polędwicy, rostbefu czy antrykotu. Zobacz więcej
Polędwica wołowa z sosem śliwkowym Polędwica wołowa przewija się w moich ostatnich przepisach. Zaczyna być nudno? Być może... Pomyślałam jednak, że ten przepis jest dość wyjątkowy, goście rozpływali Zobacz więcej
anes
anes Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnewariacje
Steki wołowe w marynacie sojowej

Steki wołowe w marynacie sojowej 665

Do przygotowania steków najlepiej użyć rostbefu wołowego lub polędwicy wołowej. Nie polecam natomiast schabu, bo wtedy steki są twarde i mają efekt "gumy". Osobiście preferuję rostbef - wtedy steki, Zobacz więcej
pookcook
pookcook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pookcook
Antrykot wołowy

Antrykot wołowy 5355

Nie ma to jak zjeść sobie czasem kawał porządnego mięsa, a pisząc o porządnym mięsie mam oczywiście na myśli wołowinę, jak przystało na prawdziwego mięsożercę. Nie musi to być od razu polędwica Zobacz więcej
Hanik
Hanik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hanik gotuje!
Steki z polędwicy wołowej

Steki z polędwicy wołowej 429

Zmiana czasu na zimowy nie przysłużyła się mojej kuchni. Coraz trudniej zrobić zdjecie zanim zrobi się zupełnie ciemno. Gotowałam ostatnio sporo, trocę eksperymentowałam z daniami gotowymi lub z pubu Zobacz więcej
Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej Zobacz więcej
MyCookBook
MyCookBook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My CookBook
polędwica wołowa.

polędwica wołowa. 7

Tata zażyczył sobie smażoną polędwicę wołową. Nigdy sama jej nie smażyłam, owszem przygotowywałam marynatę i patrzyłam jak robi to Mama, ale to nie to samo. Postanowiłam więc poradzić się Jamiego Zobacz więcej
Grube (ok. 2,5 cm) steki z polędwicy wołowej można zrobić bez żadnych dodatków. Czasem nawet bez soli i pieprzu jeśli mięso jest pierwszej jakości. Za to z kieliszkiem dobrego wina... U nas polędwica Zobacz więcej
No po prostu muszę się tym przepisem z Wami podzielić. A akurat jest okazja, bo po naszym rotawirusie nie gotuję nic, prócz ryżomarchwianki. Taką sałatkę robiliśmy podczas warsztatów Akademii Smaku Zobacz więcej
Antrykot jest mięsem, które najlepiej, po polędwicy, nadaje się na szybkie, grillowane steki. Plastry antrykotu można przed obróbką cieplną potrzymać czas jakiś w marynacie, by było jeszcze bardziej Zobacz więcej
Na Święta zaplanowałam sobie polędwicę wołową z pończochy, a że kupiłam dosyć spory kawałek, który z jednej strony był trochę cieńszy, postanowiłam go podzielić i trochę przygotować na obiad. Po Zobacz więcej
Składniki marynaty: 5-6 łyżek sosu-marynaty teriyaki 5 łyżek oleju/oliwy 1-2 łyżeczki ziaren kolendry (świeżo utłuczonej w moździerzu lub zmielonej) 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekanego i Zobacz więcej
Steki wołowe to prawdopodobnie druga z najbardziej znanych w Polsce dań mięsnych (zaraz po schabowych) i pierwsze, które przychodzi na myśl o wołowinie. Żeby zrobić idealny stek wystarczy dobre mięso, Zobacz więcej
Co wyjątkowego przygotować na urodzinowy obiad dla faceta, który: a) uwielbia sery, b) mięso oczywiście też Cóż, wybór nie był zbyt trudny. Steki z polędwicy z sosem z gorgonzoli spełniły to zadanie Zobacz więcej
Kiedyś dodałem post na temat smażenia rostbefu, który cieszy się ogromną popularnością i obiecałem, że dodam również wpis na temat jakże popularnego i uwielbianego przez (mam nadzieję) większość steka Zobacz więcej
Gwatemala produkuje znakomitą kawę, jedną z lepszych na Świecie. Jak na ironię kawa serwowana w tamtejszych lokalach przypomina raczej popłuczyny fusów. Powód? Kawa wysokogatunkowa to towar Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Stek z polędwicy wołowej

Stek z polędwicy wołowej 2700

Polędwica to najdroższa część wołowego - cena 1 kg waha się w granicach 85 zł. Nic jednak nie zastąpi steku z najprawdziwszej polędwicy. Można je podrabiać antrykotem, ligawą, ale to już nie ta klasa. Zobacz więcej
WOW! To jest naprawdę dobre, doskonała przystawka na elegancką kolację. Nie ma mięsożercy, który by nie lubił smaku polędwicy wołowej, w dodatku z przepysznymi dodatkami. Warzywa w postaci rukoli i Zobacz więcej
Był już kebab po grecku, polędwiczki wieprzowe oraz pieczony antrykot pora więc na stek. Prawdziwy wołowy stek przygotowany na krwisto. Podany z musem z kalafiora oraz szybkim dodatkiem warzywnym na Zobacz więcej