polędwica żydowska

Hanik
Hanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hanik gotuje!
Polędwica żydowska

Polędwica żydowska 870

1
{{headerMessage}}
Robiąc zakupy w sklepie mięsnym moją uwagę przykłuło dziwne, chudo wyglądające mięsko - polędwica żydowska. Jako, że moim ulubionym mięsem jest średnio wypieczona polędwica wołowa od razu zapytałam co Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno są nawet zloty wielbicieli tatarka. Dostałam kiedyś na facebooku nawet zaproszenie na jedno z takich spotkań. I do dziś żałuję, że nie poszłam, bo sama uwielbiam tatar. Nie ma niestety innego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla moich bliskich dziś przygotowałam tatara z polędwicy wołowej na który serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Befsztyk tatarski – popularna przystawka PRL-u i obowiązkowa pozycja u cioci na imieninach Odkąd sięgam pamięcią nie odpuściłem mu na żadnej imprezie rodzinnej Nie każdy jednak podziela moją Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po długiej przerwie wracam do tematu domowych wędlin. Od pewnego czasu chodziła za mną suszona polędwica wołowa. Jest to jednak bardzo drogie mięso a podczas suszenia traci prawie połowę swojej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
polędwica i ligawa Rostbef i polędwica. Steki T-bone zawdzięczają swoją nazwę szczególnemu rodzajowi cięcia, które pozostawia wewnątrz steka kość w kszałcie. Większa część mięsa to rostbef, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
raki z boczniakami w sosie śmietanowym oraz gęsia szyja faszerowana z musem chrzanowym i marynowanymi warzywami. Po znakomitej przystawce przyszedł czas na coś bardziej konkretnego. Na pierwszy ogień Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, austriacka i żydowska, które poznaje oglądający wystawę „Mit Galicji”, spotykają się w garnku i przy kawiarnianym stole. Na spotkaniu kuchnia galicyjska zostanie porównania z kuchniami innych Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Hamsa. Słońce na twarzy

Hamsa. Słońce na twarzy 55

0
{{headerMessage}}
wydobywała się współczesna arabska muzyka. Poczułam się wakacyjnie. Kuchnia izraelska łączy w sobie wiele wpływów ale jedno ją wyróżnia: nie ma żadnych zasad. Eksplozja smaków i aromatów jest tak Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Czulent (czolent)

Czulent (czolent) 1757

0
{{headerMessage}}
Czulent (czolent) Kontynuujemy przygodę z kuchnią żydowską! Dzisiaj gotujemy jedno z najbardziej charakterystycznych dań – czulent. Jest to rodzaj gulaszu, gotowanego przede wszystkim na szabat – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gulasz wołowy z wolnowaru jest cudownie miękki. Antrykot to szlachetne mięso, ale myślę, że wcale nie szkoda go na gulasz, bo to wspaniałe danie. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sprzeczności w aureoli postulowanej przez Hegla teorii rozwoju absolutnego ducha. Nie zmienia to zasadniczej konstatacji, że do końca nie wiadomo: kto zabił? Niby proste zadanie — zrobić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dwa odmienne bieguny. Krewetki smażone w maśle czosnkowym, białym winie i chili, podane z ciepłym pieczywem (20 zł) kontra tatar z polędwicy wołowej z piklami, oliwą truflową i wstążką parmezanu (20 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zawistowska wyd 1991 3. Kurczak w musztardzie – „Moja kuchnia w Paryżu” David Lebovitz wyd 2014 4. Zupa migdałowo krewetkowa – „Orzechy” Avner Laskin wyd 2009 5. Pataty w sosie cayenne, imbiru i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dopiero przy trzecim pobycie w Lublinie. O zgrozo! Ile straciliśmy. Cudny lin w sosie, który masz ochotę wyjeść do ostatniej kropli, falafel tak chrupiący i świeży. Koniecznie spróbujcie też kawioru Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w mięsie, zwłaszcza w czerwonym. Nawet w tatarze najwartościowsze jest dodane żółtko :P Nie powinniśmy zjadać więcej mięsa niż 500 g na TYDZIEŃ! Więc 400 g stek to jednorazowa niemal tygodniowa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kucharkę gospody i nauczyć się jak bułeczki przygotować (przepis już wkrótce na blogu!) Uwielbiam sery więc nie mogłam odmówić sobie spróbowania lokalnego sera góralskiego (coś typu oscypek) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- nie mam pojęcia, jak wyglądała tam kuchnia kiedyś, natomiast to, co zastaliśmy naprawdę nam bardzo smakowało. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. PanMąż na przystawkę zamówił Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Święconka

Święconka 199

0
{{headerMessage}}
jest podstawowym składnikiem święconki. Jajka pomalowane na gładko to kraszanki. Najbardziej znane są brązowo-złociste, ugotowane w liściach z cebuli. Pisanki są wykonane techniką batiku, czyli Zobacz więcej