polędwica żydowska

Hanik
Hanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hanik gotuje!
Polędwica żydowska

Polędwica żydowska 839

1
{{headerMessage}}
Robiąc zakupy w sklepie mięsnym moją uwagę przykłuło dziwne, chudo wyglądające mięsko - polędwica żydowska. Jako, że moim ulubionym mięsem jest średnio wypieczona polędwica wołowa od razu zapytałam co Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno są nawet zloty wielbicieli tatarka. Dostałam kiedyś na facebooku nawet zaproszenie na jedno z takich spotkań. I do dziś żałuję, że nie poszłam, bo sama uwielbiam tatar. Nie ma niestety innego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla moich bliskich dziś przygotowałam tatara z polędwicy wołowej na który serdecznie zapraszam. Podstawą dobrego tatara jest jakość mięsa, powinno pochodzić ze znanego źródła. Ja kupuję od jednego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
spróbować?:) Najlepszy tatar będzie oczywiście z polędwicy wołowej, ale cena nie zachęca do zakupu Ja wybieram najczęściej polędwicę żydowską czyli najprościej mówiąc ligawę (30zł/kg)… Unikam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po długiej przerwie wracam do tematu domowych wędlin. Od pewnego czasu chodziła za mną suszona polędwica wołowa. Jest to jednak bardzo drogie mięso a podczas suszenia traci prawie połowę swojej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na dobrą rozgrzewkę przed konkursowym gotowaniem w Pozion 511 Design Hotel&Spa 1. Steki T-bone i porterhouse to steki składające się z dwóch kawałków mięsa połączonych pośrodku kością w kształcie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się rzuciło w oczy po wejściu do środka, to ogromna tablica z jakimiś matematycznymi wzorami oraz cytatami. Bardzo szybko wyjaśniono mi skąd taki pomysł na wystrój lokalu. Otóż nazwa tej restauracji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, austriacka i żydowska, które poznaje oglądający wystawę „Mit Galicji”, spotykają się w garnku i przy kawiarnianym stole. Na spotkaniu kuchnia galicyjska zostanie porównania z kuchniami innych Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Hamsa. Słońce na twarzy

Hamsa. Słońce na twarzy 55

0
{{headerMessage}}
Szeroka w Krakowie. Ulica słynąca z Synagog, turystów oraz kuchni żydowskiej. Do tej pory kojarzyła mi się z ciężkim klimatem, wyrafinowanym wystrojem (wiecie, kieliszki kryształowe na stole, obrusy, Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Czulent (czolent)

Czulent (czolent) 1751

0
{{headerMessage}}
Czulent (czolent) Kontynuujemy przygodę z kuchnią żydowską! Dzisiaj gotujemy jedno z najbardziej charakterystycznych dań – czulent. Jest to rodzaj gulaszu, gotowanego przede wszystkim na szabat – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gulasz wołowy z wolnowaru jest cudownie miękki. Antrykot to szlachetne mięso, ale myślę, że wcale nie szkoda go na gulasz, bo to wspaniałe danie. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
obiadu. Kawałek polędwicy z dzika zamierza udusić w winie z warzywami, jednak odwołania do kulinariów w świetle sformułowanego wprost wskazania winowajcy, a nawet naocznego świadka w tytule utworu są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchnię, to po rozmowie z właścicielem, który przez dwa ostatnie lata opuścił to miejsce tylko na dwa dni, pada stwierdzenie: fusion żydowski. Z Maroka, z Hiszpanii, trochę z Polski. Powoli ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
– „Francuski szef kuchni” Julia Child wyd 2013 16. Staropolska zupa ze szpinaku i grzybów – „Księga szefów kuchni” Jerzy Pasikowski wyd 2013 Po przeglądzie swojego bloga, szczególnie przepisów przed Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. W tle tylko włoskie przeboje. PUB REGIONALNY – ŚWIĘTY MICHAŁ Pub regionalny, jedzenie regionalne Adres: Grodzka 16, Lublin Cudny tatar. Żebro Św. Michała – Żeberka wyborne i porcja tak wielka, że z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w mięsie, zwłaszcza w czerwonym. Nawet w tatarze najwartościowsze jest dodane żółtko :P Nie powinniśmy zjadać więcej mięsa niż 500 g na TYDZIEŃ! Więc 400 g stek to jednorazowa niemal tygodniowa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciekawostka – z dodatkiem kaszy jęczmiennej drobnej. Czulent – od piątku do niedzieli można spróbować tu tradycyjnego dania żydowskiego z kaszy pęczak, wołowiny i fasoli czerwonej, z cebulką i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- nie mam pojęcia, jak wyglądała tam kuchnia kiedyś, natomiast to, co zastaliśmy naprawdę nam bardzo smakowało. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. PanMąż na przystawkę zamówił Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Święconka

Święconka 196

0
{{headerMessage}}
przez ziemię egipską, uśmiercając pierworodnych synów. Ominął tylko te żydowskie domy, których odrzwia naznaczone były krwią baranka, zabitego z Bożego nakazu. Przypomina o uroczystym posiłku Zobacz więcej