Przepis na polędwiczki

Szybki sposób na polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym. Podaję z surówką z białej kapusty oraz razowym makaronem tagliatelle. Polędwiczki w sosie śliwkowym Składniki: (na 4 porcje) ok 500 g Zobacz więcej
Polędwiczki wieprzowe z cebulą to jedno z prostszych i bardzo smacznych dań. Polędwiczki wieprzowe są delikatnym, nie wymagającym długiego gotowania mięsem, więc przyrządzenie ich zajmie niewiele Zobacz więcej
Przyznam się szczerze, że nigdy jeszcze nie nadziewałam polędwiczek. Najczęściej w takiej postaci robię kurczaka, bądź indyka. To szybki i sprawdzony sposób na mięsne kombinacje smakowe. Bardzo się Zobacz więcej
Świetny przepis na przygotowanie polędwiczek. Same rozpływają sie w ustach. Bulion przygotowałam z gotowej kostki bulionowej drobiowo-wołowej. Pół kostki wrzuciłam do szklanki wrzącej wody. Zobacz więcej
zbysiowa
zbysiowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Takie tam pichcenie
Polędwiczki z pieczarkami

Polędwiczki z pieczarkami 20712

Dzisiaj zapraszam na mięciutki i aromatyczne polędwiczki z pieczarkami. Polane delikatnym sosem smakują wybornie. Około 60 dag polędwiczki wieprzowej Olej do smażenia 1 duża cebula 50 dag pieczarek Zobacz więcej
Pyszne zapiekane polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym. To danie świetnie nadaje się na niedzielny obiad, albo kiedy chcemy zaskoczyć znajomych naszymi umiejętnościami kulinarnymi. No dobrze, Zobacz więcej
Często na niedzielny obiad przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnej formie (tu jedna z pierwszych propozycji - Polędwiczka w chrzanie i curry). Dziś pomysł na duszoną wersję, ale w przygotowaniu Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Polędwiczki z kurkami

Polędwiczki z kurkami 4315

2 polędwiczki pokroiłam na plastry o grubości 2 cm. Delikatnie rozbiłam dłonią, osoliłam i opieprzyłam. Na patelni rozgrzałam olej i ułożyłam polędwiczki. Smażyłam 4 minuty z każdej strony. Usmażone Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe 4013

Marynata: łyżeczki anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub po łyżeczki obu przypraw, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju z orzechów laskowych, 50 ml soku ananasowego, 50 ml Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Polędwiczki ze szpinakiem.

Polędwiczki ze szpinakiem. 2865

Szybki i bardzo smaczny obiad. Polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem. W najprostszym sosie ;) Składniki : * 1/2 polędwicy wieprzowej ( około 300 g ), * sól, pieprz, * 2 łyżki oliwy, * bulion, * Zobacz więcej
Mari-eta
Mari-eta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mari-eta
Polędwiczki wieprzowe.

Polędwiczki wieprzowe. 3850

Babcia "obadarowała" mnie polędwiczką wieprzową. Takie dary, to jak najbardziej, bo kto może się znać lepiej, jeśli nie Babcia :) Kruche, delikatne mięso. Tak niewiele potrzeba, by je przyrządzić. Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Polędwiczki z dzika

Polędwiczki z dzika 5390

Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Dziś zapraszam na kolejną potrawę z Zobacz więcej
kmiec.ag
kmiec.ag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
White Tablecloth
Polędwiczki.

Polędwiczki. 3211

Polędwiczki Przepis znalazłatutaj, zamieniłamszynkęparmeńska na boczek, możnastosowaćzamiennie :) Składniki na mięso:: - polędwica wieprzowa - suszone pomidory - 100 g sera gorgonzola - około 4 Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Soczyste polędwiczki

Soczyste polędwiczki 3486

Soczystość polędwiczek zapewnia jogurtowa marynata oraz "płaszczyk" z plasterków boczku parzonego. Pycha !!! SKŁADNIKI: 2 x polędwiczki wieprzowe 4opakowania boczku parzonego w plasterkach 200 ml Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siłasmaku
Pieczone polędwiczki

Pieczone polędwiczki 10012

Kolejny, jak dla mnie, idealny przepis od Ani z LS.Nigdy wcześniej nie piekłam polędwiczek, jeśli już to smażyłam lub dusiłam w sosie. Jeśli wy też tego nigdy nie robiliście, to polecam bo naprawdę Zobacz więcej
BabaLuca
BabaLuca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z kotła BabaLucy
polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe 25367

Dziś niedziela czas odpoczynku i wytchnienia. Cały wekend stałam przy kuchni: piekłam chleb, robiłam pastę bulionową i ljutenicę i ciasto karmelowo-orzechowe (przepisy wkrótce) więc postanowiłam, że w Zobacz więcej
Mój mąż od zawsze twierdził, że drobiu się nie je ;) Zmienił zdanie całkiem niedawno i od tego czasu gości on u nas w rożnych postaciach. Polędwiczki z indyka są idealne zarówno na obiad jak i na Zobacz więcej
Zdrowa Kuchnia
Zdrowa Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowa Kuchnia
Polędwiczki z kurkami

Polędwiczki z kurkami 6027

Polędwiczki pokroić w 1 cm plastry. Patelnię rozgrzać. Polędwiczki smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Następnie dodać Zobacz więcej
Kasiolek
Kasiolek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zabiegana w Kuchni
polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe 5890

Polędwiczka wieprzowa to najprostsze mięso do przygotowania. Smakuje wyśmienicie doprawione tylko świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe świeżo zmielony pieprz Zobacz więcej
Katarinka
Katarinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katarinkowa kuchnia
Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe 14863

Bardzo lubię polędwiczki, ponieważ bardzo szybko się je przyrządza i są smacznym mięsem. Sposobów na jej podanie jest tyle ile kucharek. Tak zrobione polędwiczki pierwszy raz przyrządziła kiedyś na Zobacz więcej

Polędwiczki kojarzą się większości z polędwicą wieprzową, przygotowywaną na tysiące sposobów. To niezwykle smaczne i delikatne mięso, bardzo popularne, niewymagające długiej obróbki oraz mozolnego przygotowywania. Tymczasem na stołach królują również polędwiczki drobiowe, rybne, z dziczyzny. Wszystkie najlepiej smakują w najprostszej formie, bowiem to mięso wykwintne, którego delikatny smak łatwo mogą przyćmić intensywne aromaty dodatków. Dlatego, najczęściej w daniach restauracyjnych, wszelkiego rodzaju polędwiczki podawane są z delikatnymi dodatkami, a nawet jeśli ich smaki są bardziej zdecydowane, ich staranne wyważenie i wkomponowanie w całość potrawy, uwypukla wyjątkowość polędwiczek.

Polędwiczki z powodzeniem mogą być podawane jako danie wykwintne i zachwycać gości nawet największych przyjęć. Równie dobrze pasują jednak na obiad czy kolację. Dzieci przepadają np. za polędwiczkami drobiowymi, które są soczyste i nawet znacznie delikatniejsze niż sama pierś drobiowa. Ich przygotowanie jest szybkie, a dzięki zastosowaniu różnych technik przyrządzania można z nich zrobić małe przekąski, gulasz np. w delikatnym sosie koperkowym czy grillowane kawałki, podawane z bukietem warzyw . Wyjątkowo smakują też marynowane polędwiczki indycze, które wprost rozpływają się w ustach, a przy tym są dietetyczne, bogate w białko i zasobne w składniki pokarmowe, które dzięki szybkiej obróbce mięsa nadal są łatwo dostępne i dobrze przyswajalne przez organizm.

Równie smaczne są polędwiczki z dorsza, czyli porcje wykrojone ze środkowej części ryby. Mają zwarte mięso bez ości, są niezwykle delikatne i zawierają szczególnie dobrze przyswajalne białko oraz witamina D3 i kwasy Omega 3. Przygotowując mięso ryb, warto ograniczyć do minimum przyprawy, co sprawi, że ryba będzie delikatna i maślana, szczególnie, jeśli będzie szybko obsmażana np. na maśle klarowanym. Dobrym wyjściem jest też parowanie polędwiczki rybnej, zarówno np. z dorsza, jak i z równie popularnego łososia, czy innych ryb słodkowodnych i morskich. Warto przy tym wybierać ryby z certyfikatem MSC, który gwarantuje, że dana ryba została złowiona w sposób przyjazny dla środowiska i z wód czystych.

Nieco inaczej należy przygotować polędwiczki z dziczyzny. Polędwiczki z sarny, jelenia czy dzika mają charakterystyczny, dosyć wyrazisty smak i intensywną barwę. Warto je więc namoczyć przez kilka godzin w marynacie z czosnku, rozmarynu, pieprzu i ginu, a następnie szybko obsmażyć, gdyż te kawałki są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Dziczyzna jest chuda, więc warto ją owinąć boczkiem. Nie wskazane jest tu szynka parmeńska, bowiem ma zdecydowany aromat, który może kłócić się ze smakiem dziczyzny. Mięso to nie wymaga też specjalnych dodatków. Najlepiej smakuje z kwaśnymi jabłkami lub żurawiną oraz lubi obecność majeranku, tymianku, rozmarynu i spore ilości masła lub smalcu.

Każde polędwiczki zaskoczą smakiem i aromatem, niezależnie z jakiego mięsa zostały przygotowane. Warto więc szukać własnych smaków i postawić na prostotę przygotowania. Takie podejście do tego niezwykle delikatnego mięsa pozwoli uzyskać wyjątkowe danie, które każdemu zasmakuje.