polenta zapiekana

{{headerMessage}}
Zapiekana wołowina z polentą Po przepis zapraszam TUTAJ lub kliknij na zdjęcie. Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Polenta zapiekana z jajkami

Polenta zapiekana z jajkami 240

2
{{headerMessage}}
Zapiekana polenta to dobry pomysł na posiłek, nie tylko śniadaniowy, dla większej grupy osób. Można ją bowiem przygotować wcześniej, w dowolnej ilości i odpiec w ostatniej chwili. Co więcej, dobrze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W darowiźnie od mamy otrzymaliśmy opakowanie polenty :D A ostatnio Robert Makłowicz pokazywał jak jąsmacznie przygotować :D Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą SKŁADNIKI: 500 g polędwicy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo serowa polenta zapiekana ze szpinakiem Gorgonzola, parmezan, mozzarella plus domowa - trochę zmodyfikowana - polenta. Polenta wychodzi kremowa z lekkim aromatem curry, ale jednocześnie zwarta - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Troche polenty, rodem z Wloch, troche letnich warzyw, pyszny swiezy kozi ser i mamy gotowe danie dla lakomczuchow wszelkiej masci... Na 6-8 porcji Przygotowanie: okolo 20 minut Zapiekanie: 30 minut Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witam. Dzisiaj polenta, czyli włoski specjał gotowany z grubo mielonej mąki kukurydzianej, uniwersalny dodatek do mięs, ryb, zup i przekąsek. Moja polenta jest zapiekana z serem kozim, a jako dodatek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapiekana polenta chodziła za mną już od dawna (chyba od bardzo dawna, bo w szafce miałem 3 opakowania kaszki). A, że mocno uparty nie jestem - to jak chodziła to wychodziła i powstało to co poniżej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polenta to tradycyjna włoska potrawa, przygotowywana z mąki kasztanowej bądź mąki lub kaszy kukurydzianej. Po ugotowaniu powstaje taka papka – mamałyga, która po zastygnięciu przybiera całkiem zwartą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na naszym stole zagościła po raz pierwszy polenta a dokładnie zapiekana polenta z warzywami. Polenta to „danie” kuchni włoskiej pierwotnie tworzone z mąki kasztanowej – dzisiaj jest to najczęściej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
~"mini-torcik" z zapiekanej polenty przełożony musem rabarbarowym, podany z domowym masłem z nerkowców~ Dopiero dzisiaj rano uświadomiłam sobie, że to już...3 (trzecie!!!) urodziny bloga! Najpierw się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Według Wikipedii polenta to włoska potrawa ludowa. Cóż, we Włoszech nie byłam, więc tym bardziej polenty tam nie jadłam. Po raz pierwszy spotkałam się z nią w Zjednoczonym Królestwie kilka długich Zobacz więcej
foodmania
foodmania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FOODMANIA
ZAPIEKANA POLENTA Z MORELAMI

ZAPIEKANA POLENTA Z MORELAMI 85

0
{{headerMessage}}
mieszając, do momentu zgęstnienia). Banana zblendować i wymieszać z kaszą, a morele obrać ze skórek. W formie do zapiekania ułożyć warstwę kaszy, następnie morele posypane cynamonem, pokruszone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pieprz - szczypiorek - opcjonalnie: grzyby, cebulka, latem pomidory KROKI 1. Zagotować szklankę wody, dodać kaszkę kukurydzianą i mieszać gotując na wolnym ogniu przez 3-5 minut. 2. Dodać gałkę, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo lubię taką wersję kaszy kukurydzianej. Właściwie smakuje zaraz po ugotowaniu, ale ja postanowiłem ją zapiec. Przepis znalazłem u Pani Danusi, zrobiłem z małymi zmianami. Wyszło smaczne, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rozprowadzić gorącą kaszkę formując prostokąt o grubości ok. 3 cm. Wyrównać powierzchnię łyżką moczoną w zimnej wodzie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Szpinak przebrać, pozbawić grubszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dla podkreślenia obecnie pięknych, słonecznych dni - zrobiłam sobie na śniadanie słoneczny pudding. Polenta w innej formie - z jabłkiem, kandyzowaną skórką pomarańczy, rodzynkami, twarożkiem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo lekkie i delikatne w smaku śniadanie lub deser! Bardzo lubię słodkie smaki i właśnie w taki smaki bogata jest ta zapiekanka! Wzbogacona o charakterystyczny amarantus smakuje rewelacyjnie! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryżu (oczywiście tego brązowego) z fasolą to bardzo cenny zestaw aminokwasów, tak szczególnie istotny dla wegan. Mam nadzieję, że to prawda, ponieważ zapiekanka bardzo mi posmakowała i zamierzam do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Robiąc dziś porządki w szafkach kuchennych natknęłam się na zapomnianą polentę (kaszkę kukurydzianą), którą przywiozłam w sobie z Francji jako rekompensatę za nieznalezioną wtedy w sklepach mąkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Inspiracja 1: Anna Jones "Modern Way to Cook" Inspiracja 2: Słońce w zimowy dzień. Inspiracja 3: Scyclijskie wspomnienie o bazylii sprzedawanej w rożku z gazety. Polenta - szpinak - bazylia - Zobacz więcej