polewka z maślanki

Polewka to jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa. Do tego ziemniaczki gotowane w łupinach, masełko, twarożek i mamy pyszny, pożywny obiadek. Polewka na maślance maślanka 1 litr słodka śmietana Zobacz więcej
Polewka to jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa. Do tego ziemniaczki gotowane w łupinach, masełko, twarożek, pycha. Polewka to pomysł na szybki, pożywny, rozgrzewający obiadek. Polewka to zupa Zobacz więcej
Rozpoczął się czas Wielkiego Postu i chociaż nie jestem osobą religijną to tradycyjnie w niektóre dni staram obywać się bez mięsa i jeść bardziej postne, proste potrawy. Takie jak dzisiejsza biała Zobacz więcej
Polewka to zupa, która od zawsze gotowana była przez polskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu oraz często w piątki jako danie postne. U mnie na stole gości odkąd pamiętam- polecam wszystkim Zobacz więcej
Całkiem inna niż tradycyjne, zupa.Trochęprzypominająca polewkę. Pożywna i nie obciążająca. Składniki: 5-6ząbkówczosnku 1 cebula 0,5 lmaślanki 0,5 l wody 1 łyżka mąki 1łyżkaśmietany serek topiony lub Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Polewka z ziemniakami

Polewka z ziemniakami 406

2
Polewka poznańska, polewka wielkopolska, zupa z maślanki. Polewkę z maślanki gotowały wielkopolskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu, także w piątki jako danie postne. To zupa tania, prosta i Zobacz więcej
Joanna1
Joanna1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Garnkowe fanaberie
Tradycyjna polewka

Tradycyjna polewka 722

2
Polewka - zupa zazwyczaj gotowana przez wielkopolskie gospodynie w czasie Wielkiego postu czy też w piątki jakie danie postne. Nie każdy przepada za tą zupą, nie każdy potrafi ją zrobić. Polewkę Zobacz więcej
ziemniaki. Może dlatego sporo na tym blogu potraw z ziemniakami np. zup kartoflanek. Ale ziemniaki to nie tylko dodatek do zupy czy dania obiadowego. Dobre ziemniaki nadają się do bardzo różnego Zobacz więcej
Polewka z maślanki to typowo wielkopolska zupa serwowana dawniej w dni postne. Dzisiaj w nowej odsłonie z pieczonymi ziemniakami i czerwonym pieprzem. W sam raz na chłodne jesienne dni. Do Zobacz więcej
Znacie zupę maślankową? A może znacie ją pod nazwą "wielkopolska polewka"? Muszę przyznać, że tą drugą nazwę poznałam dopiero dzisiaj:) Zupa znana mojej mamie, mnie już niestety nie. Jako dzieci z Zobacz więcej
Zima trwa dalej i w związku z tym zupy dalej królują na moim stole. Tym razem w kuchni rządził on- wiele razy opowiadał mi o tym jak dziadek przyrządzał mu w dzieciństwie polewkę i jak dawno tego nie Zobacz więcej
Poniżej przedstawiam przepis na Polewkę jurajską, która jest zupą niepozorną, która zachwyca dopiero kiedy się jej spróbuje. W smaku przypomina mi pierogi ruskie. Tak jakby ugotować pierogi, Zobacz więcej
Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Zobacz więcej
Moja wersja polewki jurajskiej fot. D.Szymborska Uwielbiam warsztaty kulinarne na których uczę się przygotowywać coś w wersji końcowej tak mi smakuje, że potem w domu sama to znów przyrządzam. Właśnie Zobacz więcej
drożdżówka prababci, pradziadek łuskający ugotowany bób na ławeczce przed domem, zupa polewka z maślanki babci. Mam nadzieję, że po mnie też kiedyś pozostanie w czyichś wspomnieniach smak i zapach... Zobacz więcej
którą zajadał w czasie wakacji u babci mieszkającej w Myszkowie. Pisał o zupie jakby była najlepszą potrawą świata, ale to właśnie mają do siebie wspomnienia. Smaki, piękno, dobro urastają do Zobacz więcej
którą zajadał w czasie wakacji u babci mieszkającej w Myszkowie. Pisał o zupie jakby była najlepszą potrawą świata, ale to właśnie mają do siebie wspomnienia. Smaki, piękno, dobro urastają do Zobacz więcej
potarzyna
potarzyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W starej kuchni
Podróże kształcą

Podróże kształcą 78

0
z KGW Tuchola poznałam poetyczny smak polewki na maślance. Zupa ta zachwyciła mnie niepomiernie, poprosiłam więc o przepis. Zaszczytu tegoż doznałam i tajemnica polewki została mi przekazana z Zobacz więcej
"kuchennych" z XVIII i XIX znajduje się masło. Masło dodawano do pieczeni, do zup, bazowały na nim sosy i polewki, jednym słowem wszystko co miało służyć za potrawę na "pańskim" stole (ze stołem Zobacz więcej