półgęsek pieczony

półgęsek Tawędlinazawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia.Wiadomo nasi dziadkowie dobrzewiedzielico można zrobić zwybornejgęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś Zobacz więcej
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych Zobacz więcej
gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, łyżeczki soli i łyżeczki cukru, Kilka Zobacz więcej
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
topiony odLACTIMA Półgęsek- gęsina pieczona, plasterkowana pomidory suszone na słońcu Ponti odINDEX FOOD parmezan utarty natka zielonej pietruszki vinaigrette Monini classico z octem balsamicznym z Zobacz więcej
jak wędzić, czym wędzić, gdzie wędzić – czyli jak wybrać wędzarnię. A potem przychodzi czas na przepisy .. o nie, jeszcze trochę wiedzy jak zrobić domową wędzonkę, czyli jak przygotować mięso, jak Zobacz więcej
więcej jej dał. • Marynowany na ostro kurczak- chilli w glazurze z miodu i szałwii na puree ze słodkich ziemniaków i cytryny-Voyager Wine Club , Poznań Skutki uboczne jedzenia w Voyager Wine Club – Zobacz więcej
- ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 848

0
, które zaczyna być coraz bardziej doceniane i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Z jednej tylko tuszki można przygotować kilka wspaniałych dań, sama się o tym przekonałam :) Wywar na zupę Zobacz więcej
pierożków wonton: Gęsi upieczone: A teraz trochę zdjęć ugotowanych przez nas przysmaków... Mój faworyt nr 1 - Pierożki wonton nadziewane duszonym mięsem z gęsich żołądków, schabem i świeżym imbirem Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 762

0
przyjrzałyśmy się całym gęsiom, a następnie przeszłyśmy do nauki luzowania całego ptaka, ud, czy piersi na półgęsek. Potem gotowanie i smakowanie. Zdziwiłam się, że gęś poza skórą ma bardzo chude Zobacz więcej
Kurt Scheller W ramach akcji „Czas na gęsinę” miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Akademii Kurta Schellera pod okiem samego mistrza. Sama akcja miała na celu promowanie i Zobacz więcej
możliwość uczestniczyć. Odbyły się one w uroczym dworku-restauracji Krasnodwórw Warszawie. Prowadził je koordynator akcji i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz. Od niego dowiedziałam Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę az mięsa ugotowanego w Zobacz więcej
półgęski. Dzieciom jednak bardziej smakowały gęsie piersi w poprzedniej wersji, pieczonego w niskiej temperaturze półgęska. Na zdjęciach obok są plastry faszerowanej gęsiej szyjki – miałam tylko Zobacz więcej
Pierś gęsi pieczoną robiłam pierwszy raz, przedtem próbowałam z powodzeniem swoich sił podając ją w formie półgęska , albo peklowaną w soli. Tym razem piekłam ją osobno, nie była duża, więc musiałam Zobacz więcej
i zrobić sobie samemu wędlinę , zwłaszcza z dobrego jakościowo mięsa. Z gęsiej piersi robiłam już półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, surową wędlinę peklowaną w soli wg. Okrasy, teraz Zobacz więcej
Na zdjęciach: Czerwony barszcz dworski z pierożkami grzybowymi / 2015 Vereinte Winzer, Grüner Veltliner Classic, Burgenland Na zdjęciach: Comber z sarny marynowany w ziołach, pieczony w całości, Zobacz więcej
raki z boczniakami w sosie śmietanowym oraz gęsia szyja faszerowana z musem chrzanowym i marynowanymi warzywami. Po znakomitej przystawce przyszedł czas na coś bardziej konkretnego. Na pierwszy ogień Zobacz więcej