półgęsek pieczony

półgęsek Tawędlinazawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia.Wiadomo nasi dziadkowie dobrzewiedzielico można zrobić zwybornejgęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś Zobacz więcej
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych Zobacz więcej
gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, łyżeczki soli i łyżeczki cukru, Kilka Zobacz więcej
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
topiony odLACTIMA Półgęsek- gęsina pieczona, plasterkowana pomidory suszone na słońcu Ponti odINDEX FOOD parmezan utarty natka zielonej pietruszki vinaigrette Monini classico z octem balsamicznym z Zobacz więcej
jak zrobić dobrą domową kiełbasę. A potem już przepisy na takie pyszności jak : szynkę tylną wędzoną gotowaną, baleron wędzony parzony, boczek wędzony na zimno, polędwiczki wieprzowe pieczone, Zobacz więcej
więcej jej dał. • Marynowany na ostro kurczak- chilli w glazurze z miodu i szałwii na puree ze słodkich ziemniaków i cytryny-Voyager Wine Club , Poznań Skutki uboczne jedzenia w Voyager Wine Club – Zobacz więcej
- ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 796

0
, które zaczyna być coraz bardziej doceniane i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Z jednej tylko tuszki można przygotować kilka wspaniałych dań, sama się o tym przekonałam :) Wywar na zupę Zobacz więcej
pierożków wonton: Gęsi upieczone: A teraz trochę zdjęć ugotowanych przez nas przysmaków... Mój faworyt nr 1 - Pierożki wonton nadziewane duszonym mięsem z gęsich żołądków, schabem i świeżym imbirem Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 720

0
przyjrzałyśmy się całym gęsiom, a następnie przeszłyśmy do nauki luzowania całego ptaka, ud, czy piersi na półgęsek. Potem gotowanie i smakowanie. Zdziwiłam się, że gęś poza skórą ma bardzo chude Zobacz więcej
uduszoną kapustę czerwoną i kapustę białą, niesamowicie delikatną, duszoną w śmietanie. Kolejne danie: mus z wątróbki,coś w postaci delikatnego pasztetu. Mus został podany na półgęsku. Pierożki Zobacz więcej
ptak). Spotkanie zaczęliśmy bardzo ambitnie – od luzowania i porcjowania gęsi. Dla mnie było to ciekawym i nowym doświadczeniem. W międzyczasie odbyła się degustacja półgęska, czyli wędzonej piersi z Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę az mięsa ugotowanego w Zobacz więcej
półgęski. Dzieciom jednak bardziej smakowały gęsie piersi w poprzedniej wersji, pieczonego w niskiej temperaturze półgęska. Na zdjęciach obok są plastry faszerowanej gęsiej szyjki – miałam tylko Zobacz więcej
Pierś gęsi pieczoną robiłam pierwszy raz, przedtem próbowałam z powodzeniem swoich sił podając ją w formie półgęska , albo peklowaną w soli. Tym razem piekłam ją osobno, nie była duża, więc musiałam Zobacz więcej
i zrobić sobie samemu wędlinę , zwłaszcza z dobrego jakościowo mięsa. Z gęsiej piersi robiłam już półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, surową wędlinę peklowaną w soli wg. Okrasy, teraz Zobacz więcej
, odbyła się w Komnacie Burgrabiego w Restauracji pod Aniołami. Komnata ta znajduje się na pierwszym piętrze XIII wiecznej kamienicy przy ulicy Grodzkiej 35. Odrestaurowane, XVIII wieczne, oryginalne Zobacz więcej
, sałatki), desery oraz bogatą kartę win z całego świata. Ja na przystawkę wybrałem półgęsek na sałacie z gruszką i żurawiną. Zarówno pierwszy, jak i kolejne talerze które wydawał szef kuchni Zobacz więcej