półgęsek pieczony

półgęsek Tawędlinazawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia.Wiadomo nasi dziadkowie dobrzewiedzielico można zrobić zwybornejgęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś Zobacz więcej
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych Zobacz więcej
gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, łyżeczki soli i łyżeczki cukru, Kilka Zobacz więcej
w soli morskiej - sałatka z żołądków - wątróbki gęsie w bekonie - gęś w kiszonej kapuście A na dzień dobry czekał na nas półgęsek – peklowana pierś gęsi wędzona w zimnym dymie dwa tygodnie….. i czy Zobacz więcej
topiony odLACTIMA Półgęsek- gęsina pieczona, plasterkowana pomidory suszone na słońcu Ponti odINDEX FOOD parmezan utarty natka zielonej pietruszki vinaigrette Monini classico z octem balsamicznym z Zobacz więcej
jak zrobić dobrą domową kiełbasę. A potem już przepisy na takie pyszności jak : szynkę tylną wędzoną gotowaną, baleron wędzony parzony, boczek wędzony na zimno, polędwiczki wieprzowe pieczone, Zobacz więcej
nie jest stała tylko zmienia się ze względu na dostępność surowców. O samym lokalu – dość specyficznym – przy okazji recenzji, bo to jest niewątpliwie lokal, do którego muszę się wybrać ! Chłodnik Zobacz więcej
- ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 855

0
Od kilku lat propagowana jest w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w owego ptaka i powalczyć z nim :) I tak też uczyniłam, ale o efektach - w następnym wpisie. Zobacz więcej
: Pieczona gęsia pierś podana na czekoladowej salsie meksykańskiej z ryżem: Pieczona gęś (jedna była faszerowana farszem z puree z kasztanów, bułką, jabłkami z piwem pszenicznym) podana z czerwoną Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 770

0
Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
uduszoną kapustę czerwoną i kapustę białą, niesamowicie delikatną, duszoną w śmietanie. Kolejne danie: mus z wątróbki,coś w postaci delikatnego pasztetu. Mus został podany na półgęsku. Pierożki Zobacz więcej
możliwość uczestniczyć. Odbyły się one w uroczym dworku-restauracji Krasnodwórw Warszawie. Prowadził je koordynator akcji i szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz. Od niego dowiedziałam Zobacz więcej
Lenarta , który jest niestrudzony w promocji tego mięsa, na obiedzie dla zaproszonych gości. Na przystawkę były plastry wędzonego półgęska, pasztet i gęsia okrasa podana na chlebie. Nie mogło się Zobacz więcej
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę az mięsa ugotowanego w Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten przepis w odcinku „Okrasa łamie przepisy” z Ciechocinka, od razu nabrałam chęci, żeby zrobić gęsie piersi w ten sposób. Przepis jest bardzo prosty a gęsina gotowa po dobie albo Zobacz więcej
Pierś gęsi pieczoną robiłam pierwszy raz, przedtem próbowałam z powodzeniem swoich sił podając ją w formie półgęska , albo peklowaną w soli. Tym razem piekłam ją osobno, nie była duża, więc musiałam Zobacz więcej
Zaczęły się ferie zimowe i czas wyjazdów. Nie zawsze można coś zjeść robiąc przerwę w podróży, czasem warto zrobić sobie kanapki, które są pod ręką , kiedy zgłodniejemy.Peklowana pierś gęsi to Zobacz więcej
staropolskich receptur podany z żurawiną i roszponką / 2012 Vereinte Winzer, Dürrau Blaufränkisch, Burgenland Na zdjęciach: Pasztet z wielu mięs podany z marynowaną gruszką i śliwką w occie / 2013 Zobacz więcej
, sałatki), desery oraz bogatą kartę win z całego świata. Ja na przystawkę wybrałem półgęsek na sałacie z gruszką i żurawiną. Zarówno pierwszy, jak i kolejne talerze które wydawał szef kuchni Zobacz więcej